Броят на българите, лекували се в чужбина, с какви заболявания

...
Броят на българите, лекували се в чужбина, с какви заболявания
Коментари Харесай

НЗОК обмисля да се направи оценка на нарастващия брой лекували се българи в чужбина

Броят на българите, лекували се в чужбина, с какви болести са били, къде се лекуват, както и дали даден пациент е бил лекуван със същото заболяване в България - следва тези данни да се проучват и да се направи оценка на аргументите за повишаването на потърсили здравна помощ в други страни. Това са коментирали членовете на Надзорния съвет на НЗОК на последното си съвещание, чиито решения и стенограма са оповестени на интернет страницата на НЗОК.

По думите на заместник-министъра на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет Жени Начева "може би е добре някаква оценка да бъде направена за 2018 година по какъв начин да се действа за контрола върху здравното решение за ориентиране на пациентите за лекуване в чужбина ".

Начева предлага опция да се потърси мнението на националните консултанти, с които НЗОК работи, с цел да се посочи дали тези болести могат да се лекуват в България. Нарастващият брой на лекувалите се в чужбина е осезателен след 2013 година, добавя Начева.

Заместник-министърът на опазването на здравето и член на Надзорния съвет Бойко Пенков предлага, когато пациенти, искащи формуляр S2 за лекуване в чужбина, категорично да се ревизира дали имат разкрити дарителски сметки. "Мога да ви кажа случай в този момент, че се желае S2 при съществуване на дарителска сметка ", добавя той.

В отговор на неговото предложение Начева показва, че "в подтекста на бюджета за 2019 година имаме и други хрумвания с господин Ананиев, само че ще ги споделим когато добият по-завършен тип, с цел да се провежда контролът и заплащанията, както по линия на Министерство на здравеопазването, по този начин и на касата ". Предвижда се тази година НЗОК да заплати 35 млн. лева на немските здравни фондове, само че следва да се посочи дали сумата ще се заплати едновременно или разсрочено. Начева предлага до 15 април да се провеждат срещи с представители на немските фондове и подписване на съглашения.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР