Средствата, които се определят в бюджета на НЗОК за дентално

...
Средствата, които се определят в бюджета на НЗОК за дентално
Коментари Харесай

Зъболекарите искат закон за оралното здраве, съобщиха потресаващи данни за състоянието на зъбите на българина

Средствата, които се дефинират в бюджета на НЗОК за дентално лекуване, са в размер на 157 млн. лева Това са извънредно малко средства поради високата заболеваемост на популацията в резултат на кариеси и затруднения, която е над 96%, Едва 8,31% от децата до 19 години са без кариеси, като при възрастните процентът внезапно понижава, съобщоха на конференция от Сдружението на българските зъболекари, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Голяма част от българите търсят дентална помощ единствено в краен случай, при разрушение на зъбите или мощна болежка. Като резултат 20% от възрастните хора остават без зъби, а 30% от тях са с най-малко една беззъба челюст.
И при децата обстановката е доста тежка. По данни от проучване на проф. Милена Пенева при децата до 19 години, които са почти 1,245 млн., се откриват 4,176 млн. кариеси и техните затруднения.

Затова изрично считаме, че в България би трябвало да бъде признат Закон за оралното здраве, като този в Дания, обявиха от Сдружението на българските зъболекари и обясниха, че са подготвени да вземат участие в подготовката на законопроекта.

От сдружението споделиха още, че в отговорностите на зъболекарите би трябвало да влиза и образованието по какъв начин човек да си мие зъбите, тъй като надали всички, които го вършат, знаят по какъв начин да става това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР