Задава ли се криза с боклука на София, след като

...
Задава ли се криза с боклука на София, след като
Коментари Харесай

Бъдещето на боклука на София - изпращане до Девня или рециклиране и нова такса

Задава ли се рецесия с боклука на София, откакто планът за инсинератор, където трябваше да бъде изгарян, пропадна? Преди дни кметът Йорданка Фандъкова разгласи, че публичната поръчка за построяването му е прекъсната от възложителя " Топлофикация София ", откакто Върховният административен съд - консорциума " RDF пауър плант София 2021 ", тъй като не дава отговор на условията.

Политическите сили, показани в Столичния общински съвет, не са единомислещи при предлагането на решения, а какво ще е то значително зависи от конфигурацията в съвета, която ще се оформи на идните през есента локални избори.

Сега смесеният битов боклук в металните контейнери в София се събира от компании на братя Домусчиеви, Румен Гайтански-Вълка и на Димитър Борисов и Иво Иванов (бивши притежатели на ЦСКА), с които Столичната община на обща стойност 435 млн. лева Камионите закарват боклука в село Яна, където за 300 млн. лева бе издигнат съвременен цех за преработката му в изсушен боклук - RDF-гориво. Намерението беше този отпадък да се връща назад в София и да се изгаря в инсинератора на " Топлофикация София ", чието създаване пропадна.

Фандъкова: Ще го извозваме с трен до " Девня цимент "

Сега Столичната община създава краткотрайно решение на казуса. " Вече имаме диалози с циментовите фабрики " Холсим " и " Девня цимент ", с цел да подсигуряваме цялото количество, което RDF-инсталацията (заводът в село Яна) създава, да се оползотворява в идващия интервал ", изясни кметът Йорданка Фандъкова, без да посочи докога ще е този " интервал ". И в този момент Столичната община извозва модифицираните боклуци в тези фабрики, само че не с трен, а с камиони. През 2022 година са превозени към 80 хиляди т RDF-боклук като това е коствало 2.5 млн. лева, обясниха от Столичната община за " Дневник ". Това е 1/3 от общото количество боклуци, които " създава " София годишно.
Фандъкова се надява ръководещият орган по оперативна стратегия " Околна среда ", (по която щеше да се финансира градежът на инсинератора), да утвърди общината да употребява част от задатъка от 70 млн. лева за изграждане на жп линия от завода в с. Яна до най-близката жп гара. Така боклукът на София ще се извозва с влакове, " по най-екологичния метод до циментовите фабрики ", разясни Фандъкова. Избраните фабрики са в с.Бели извор, Врачанско, на 125 км от София, където и в този момент се кара част от модифицирания отпадък, и в Девня, на 420 км от София.

Възможно ли е планът за инсинератор да бъде изпълнен

Столичната община не се е отказала от плана за RDF-инсинератор в площадката на Топлоелектрическа централа София, само че ще търси пари по други стратегии. " Кандидатстваме и по други механизми като най-реалистичен е REPowerEU ", разгласи Фандъкова. Това е европейска стратегия за ускорение на прехода от изкопаеми горива към чиста сила за реализиране на енергийна самостоятелност.

Друг вид за избавяне на плана е, в случай че вторият в класирането за избор на реализатор - компания на нуклеарния специалист Богомил Манчев, апелира прекратяването на публичната поръчка в Комисията за отбрана на конкуренцията(КЗК) и получи правото да я извърши, допусна Симеон Ставрев, общински консултант от " Демократична България ". Времето до крайния период за осъществяване и заплащане на плана по ОПОС обаче е прекомерно малко - до края на 2023 година, което на процедура обезсмисля този вид.

Българска социалистическа партия: Трябва друго решение на казуса

Трябва нов план за третирането на боклука на София е позицията на втората по бройка политическа група в общинския съвет - на Българска социалистическа партия. " Те (ГЕРБ) да измислят опция, другояче ще продължат да разнасят боклука на София из цяла България и да харчат пари за RDF-отпадък, който създава заводът в село Яна сега ", сподели пред " Дневник " Иван Таков, ръководител на БСП-София и на групата на социалистите в общинския съвет.

Вариантът с изгарянето му в апаратура в София бил неуместен съгласно социалиста и по тази причина " би трябвало да продължи да се извозва, тъй като няма различен избор - би трябвало да се оползотворява, до момента в който не се откри друго решение ", уверен е Таков. По негови сметки освен София, а цяла България е изгубила над 177 млн. лева окончателно от пропадането на плана.

" Демократична България ": Шанс да се отървем от рекета на мафията

За " Демократична България " обстановката в този момент дава опция на София да се отърве от " рекета на мафиотския монопол в сметоизвозването и да се предотврати това остаряло, рисково и нездравословно за здравето решение за ръководство на отпадъка ". През 2018 година обединяването инициира подписка за локален референдум за инсинератора, само че болшинството в СОС тогава я пренебрегва.

Столичната община би трябвало да се насочи към построяването в София на модерна система за сметосъбиране, съобразена с правилата на кръговата стопанска система. Рециклиране, блян към нулев боклук и правилото " Замърсителят заплаща " са дилемите, които си слага " Демократична България ". " Единствено по този начин ще можем трайно да решим казуса с боклука на София и да реализираме признатите от Европейския парламент амбициозни цели за преработване на общинската боклук (от семейства и предприятия) - 55% до 2025 година, 60% до 2030 година и 65% до 2035 година, цитира общинският консултант Иво Божков декларация на " Демократична България ".

Колегата му Симеон Ставрев предлага незабавно да стартира налагането на разделно събиране на боклука в града. Сега металните контейнери за разбъркан боклук са доста повече от цветните за разделно събиране, а би трябвало да е противоположното, счита той. " Това е смисленото решение - преработването му в суровина, а не да се изгаря. Ако реализираме това, ще отива доста по-малко отпадък към завода в село Яна и няма да е проблем след това да се извозва до циментов цех, тъй като ще е нищожно количество, предложи Ставрев.

" Спаси София " предлага нов вид такса боклук

От партия " Спаси София " също виждат решението на казуса в увеличение броя на контейнерите за рециклируем боклук. Предложението им е за ново калкулиране на такса боклук на правилото " Плащаш повече, в случай че изхвърляш повече " с концепцията да се стимулират жителите да изхвърлят разделно. " Така хората, които генерират по-малко боклуци няма да бъдат ощетени, а в противен случай - подтиквани. Сега софиянци заплащат такса боклук, образувана на база величина на жилището, а не на количеството боклук, изхвърляна от семейството.

Едрогабаритните боклуци да се събират по модела на Виена - на обособени площадки, които да са в радиус до 10 км от всеки софийски квартал, предлага новата партия.

Експерт: Нужни са внезапни промени в ръководството

Няма по какъв начин в този момент мигновено да спре извозването на боклука до циментовите фабрики във Враца и Девня и Топлоелектрическа централа Сливен, тъй като зависи от това по кое време изтичат договорите на Столичната община с компаниите за транспортиране и за горене, разяснява обстановката специалистът по ръководство на отпадъците Данита Заричинова от съдружие " За Земята ". По думите й огромен проблем на София е, че има главно разбъркан битов боклук, а не разделно събран. " Трябва да се извършат доста внезапни промени в ръководството на отпадъците на София и да не се влагат пари в изгарянето им, а да се вложи всичко належащо в разделно събиране. Сега в завода в с. Яна се отделят за преработване под 10% от отпадъците ", разясни тя. В кварталите би трябвало да има центрове, където жителите да изхвърлят рискови боклуци, едрогабаритни мебели, електроуреди и други,

Експертът предложи незабавно да се слагат на всички места кафяви контейнери за питателните боклуци от семействата и информиране на обществото за смисъла от това. От тях се създава биогаз и компост в инсталацията в " Хан Богров " край София, която в този момент работи под половината от потенциала си, означи Заричинова.

Къде в този момент се третира боклукът на София

Смесеният битов боклук от металните контейнери в София в този момент се извозва до Завода за преправянето му в RDF-отпадък в софийското село Яна. Там се обработват към 80 хиляди т, които след това отпътуват за изгаряне в пещите на циментовия цех " Холсим " в с. Бели извор, Врачанско, в ТЕЦ-Сливен и " Девня цимент ". Други към 160 хиляди т се депонират в бунище " Садината " до с. Яна, само че немалка част от тях се изсипват нерегламентирано с аргумента, че по този начин то се рекултивира.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР