МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното

...
МВР може да противодейства на купуването на гласове, но сегашното
Коментари Харесай

Демерджиев: МВР може, но ръководството не показва воля да се бори с изборните престъпления

МВР може да противодейства на пазаруването на гласове, само че настоящето управление - политическо и професионално, не демонстрира воля да се бори с тези феномени.

Това съобщи в изявление през БНР Иван Демерджиев, правист, някогашни министър на Министерство на вътрешните работи в кабинета " Гълъб Донев " и някогашен правосъден министър в кабинета на Стефан Янев.

" Видяхме при локалните избори по какъв начин се работи, какво направиха служебните кабинети и този на сглобката. Видяхме абсурд, в близо 10 регионални града нямаше нито един сигнал и упрекнат. В Пазарджик има 100 сигнала и нито едни упрекнат. Тук прокуратурата е длъжна и основният прокурор също. Този кабинет в този момент е модифициран на кабинета на сглобката ", уточни Демерджиев.

И добави, че " в този момент се оказва, че тези политически сили са съставители на кабинета. И по какъв начин този кабинет и министри да се борят против партиите, които стоят зад тила им ".

Бившият вътрешен министър и правист е безапелационен, че не би станал юрист на Живко Коцев: Основната причина, че аз по този начин и не разбрах, като юрист и жител, в какво се е изразила контрабандата. Но един основен секретар на Министерство на вътрешните работи би трябвало да съблюдава хигиена на връзките си.

Демерджиев отхвърли да се е срещал с татко и наследник Димитров и да са ходили в Министерство на вътрешните работи при неговото ръководство. " Аз не съм се срещал, в случай че инцидентно бях, щях да попадам на сходни фотоси ", съобщи той.

И упрекна министър Калин Стоянов в неистина: Когато Калин Стоянов искаше да смени Петър Тодоров като основен секретар, съобщи,  че Коцев е персонално негов избор и никой не му се меси в кадровата политика. А в този момент съобщи, че надали не, някой го е принудил да назначи Коцев. Очевидно Калин Стоянов лъже, а това е недопустимо.

Иван Демерджиев даде обещание да изнесе обстоятелства за Димитър Калганджиев – новият основен секретар на Министерство на вътрешните работи, който заведе дело против някогашния вътрешен министър.

" Не се тормозя. Чувствам отговорност да приключа този случай и да не разрешава на хора с подозрително минало да  вземат високи постове в Министерство на вътрешните работи.

Недопустимо е Министерство на вътрешните работи да се ръководи от човек, който " извършва функционалностите " и няма тежест във връзка с чиновниците. Така че анонимни краткотрайни фигури на тези постове не би трябвало да има. Съвсем скоро ще станат публично притежание обстоятелства, които касаят тази персона, от мен ще станат ясни, заставам зад думите си, не си разрешавам да приказвам неща, които не съм ревизирал и не съм уверен ", даде обещание Демерджиев.

А делото против него е заведено, тъй като упрекна Калганджиев, че е покровителствал канал за трафик на мигранти.  Иван Демерджиев е безапелационен, че в правосъдната система работят повече от две групи, от тези на Пепи Еврото и Мартин Нотариуса.

И изясни по какъв начин да се оправи страната с този проблем: Рецептата е написана в над 10 законопроекта признати от Министерски съвет, които са в Народно събрание и чакат депутатите да ги прегледат. Рецептата е елементарна – гласност, правосъден надзор върху актовете на прокуратурата, въвеждане на пълноценно електронно правораздавания до 2026 година Факт е нежеланието на Народно събрание да ги одобри, явно тази обстановка го устройва, то не желае да се бори, а я поддържа.

" Когато юридически необразовани хора организират промени на конституционно равнище, ето това са резултатите от измененията в Конституцията. Народно събрание щеше да работи непрекъснато и да има цялостен надзор над служебния кабинет, а видяхме, че се разпусна Народно събрание в предизборната акция. И  единственото, което ще работи са имунитетите и възнагражденията на депутатите. Или са целили това, или не са знаяли какво вършат ", разяснява Демерджиев.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР