В навечерието на филмовия фестивал в Кан тази седмица настроението

...
В навечерието на филмовия фестивал в Кан тази седмица настроението
Коментари Харесай

Слухове за скандални #MeToo разкрития се появиха дни преди откриването на фестивала в Кан

В навечерието на филмовия фестивал в Кан тази седмица настроението и тържествените страсти, са помрачени от клюки за съществуването на скришен лист с 10 мъже от сектора, измежду които водещи артисти и режисьори, които са се държали грубо с дами,.

Смята се, че имената, разказани като „ взривоопасни “, са били изпратени анонимно на Националния център за кино в Париж, както и на други водещи компании за финансиране на филми във Франция. Съобщава се, че хипотетичните насилници са високопоставени френски артисти и режисьори на възраст сред 30 и 40 години.

Според изявления в Le Figaro и сатиричното списание Le Canard enchaîné уредниците на фестивала са основали екип за ръководство на рецесии, който да отговори на обвиняванията. Възможно е да се наложи филмите да отпаднат от програмата за прожекции, в случай че в тях вземат участие забъркани имена.

Предстоящите разкрития могат да бъдат оповестени в сряда, когато е и премиерата на късометражния френски филм Moi Aussi(бел. ред., от френски " me too ", " аз също " ), отдаден на злоупотребите в промишлеността. Предполага се, че филмът, който беше включен в програмата на фестивала „ Особен взор “ в последния миг, ще се окаже също толкоз възпламеняващ, колкото и описът, заради прочувственото си наличие, пишеТhe Guardian.


фотография: Уикипедия актрисата Жудит Годреш
Дело на актрисата Жудит Годреш, наричана „ дипломат на #MeToo “ (бел.ред. - обществено придвижване и акция за повишение на осведомеността против половото принуждение, половия тормоз) във Франция, филмът се основава на думите на доста дами и е под формата на хор, сплотяващ разнообразни персонални разкази.

„ Изведнъж пред мен се появи навалица от жертви, действителност, която представляваше и Франция, толкоз доста истории от всички обществени среди и генерации “, изясни Годреш. „ Тогава въпросът беше: какво ще направя с тях? Какво правиш, когато си изумен от това, което чуваш, от големия размер свидетелства? “

52-годишната актриса за първи път раздруса френското кино през февруари, когато упрекна режисьорите Жак Дойон и Беноа Жако, че са я изнасилили през 80-те години, когато е била тийнейджърка. Годреш твърди, че 77-годишният Жако е имал връзка с нея, когато тя не е била навършила пълноправие. Той отхвърля да е направил каквито и да било закононарушения и споделя, че е бил под въздействие на „ нейното обаяние “. Актрисата твърди още, че 80-годишният Дойон я е принудил да взе участие в безпричинна полова сцена във кино лентата му от 1989 година La Fille de 15 ans (15-годишното момиче). Месец по-късно Годреш последва обвиняванията си с тирада на влиятелните френски награди „ Сезар “, в която съобщи, че филмовата промишленост е била прикритие за употреба на малолетни артисти.

Ефектът от новите обвинявания в корист и всички оценки, които ще бъдат присъдени на авторитетни дами, сигурно ще значат, че откриването на фестивала през 2024 година ще бъде в мощен контрастност с предходната година, показва английското издание.

През май предходната година стачкуващи на Кроазет се опълчиха на присъединяване на Джони Деп в откриващия филм „ Жана дю Бари “. Те бяха ядосани от неотдавнашните обвинявания против него в корист с някогашната му брачна половинка Амбър Хърд, които доведоха до провалянето му в английското дело за клюка, макар че месец по-късно той завоюва пред американския съд.

Реакцията на придвижването #MeToo във Франция е по-бавна и по-нюансирана, в сравнение с в Америка. Легендарната актриса Катрин Деньов е измежду тези, които в началото омаловажиха смисъла от опълчване на неприемливото държание на мъжете в кино промишлеността, защитавайки тяхното по този начин наречено „ право да тормозят “. Миналата седмица обаче френските законодатели се съгласиха с държавно следствие на половото и учреденото на пола принуждение в секторите на театралните изкуства и модата в страната. А през есента френският артист Жерар Депардийо ще бъде изправен пред съда по обвиняване в полово посягане над две дами на снимачната площадка на кино лентата „ Зелените капаци “. Срещу него са повдигнати обвинявания в обезчестяване по друго дело и се води следствие по обвинявания в посягане. Той отхвърля всички обвинявания.



Преди дни уредниците на фестивала оповестиха, че американската актриса Мерил Стрийп ще получи почетна " Златна палма ", което може да даде напредничав подтик на разкритията, показва ощеТhe Guardian.Холивудска легенда, която е на 74 години,има рекордните 21 номинации за " Оскар ".

„ За мен е голяма чест да получа това влиятелно отличие. Да спечелиш премия в Кан е най-високото достижение в киноизкуството. Очаквам с неспокойствие да дойда във Франция, с цел да благодаря персонално на всички “, съобщи Стрийп, представена от уредниците.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР