За много от нас е трудно да си представим свят

...
За много от нас е трудно да си представим свят
Коментари Харесай

Starlink: Интернет услугата на SpaceX може да „промени правилата на играта“ в Африка

За доста от нас е мъчно да си представим свят без неотложен и безграничен достъп до интернет. Някои даже настояват, че наред с достъпа до чиста вода и електричество той би трябвало да се смята за главно човешко право.

В реалност обаче, единствено 64,4% от международното население към януари 2023 година са консуматори на интернет. Азия и Европа са дом на по-голямата част от този %.

Африка е на трето място. Въпреки това достъпността до интернет варира в необятни граници в другите елементи на континента. Около 66% от хората в Южна Африка са консуматори на интернет. В Източна Африка този дял е 26%, а в Централна Африка – едвам 24%. Хората в селските региони имат доста по-малък достъп до интернет, в сравнение с тези в градските региони на континента.

Достъпът до интернет отваря света по доста способи. Той може да забавлява, да образова, да дава опция за разплащания и даже да укрепва демокрацията.

Ето за какво напредъкът в обезпечаването на достъп до интернет за хората в Африка заслужава да бъде маркиран. През януари 2023 година SpaceX, която създава и изстрелва галактически кораби и информационни спътници, разгласи, че услугата ѝ Starlink е налична в Нигерия. Това е първият случай за континента. Оттогава тя е налична и в Руанда.

Предвижда се по-късно тази година услугата да бъде въведена и на други места на континента, в това число в Демократична република Конго (ДРК), Кения и Танзания. По-голямо покритие се чака да има през идната година.

Това би могло да бъде значим метод за запълване на пропуските в свързаността на Африка, които се дължат на неприятната цифрова инфраструктура и високите разноски за вложения в оптични кабели или кули, изключително в селските и отдалечените региони. Организацията на обединените народи (ООН) има тактика за реализиране на повсеместен достъп до интернет в цяла Африка до 2030 година, само че това няма да е допустимо без новаторски подходи.

Starlink е една такава иновация. Тъй като всички нейни консуматори употребяват една и съща инфраструктура в космоса, няма потребност да се издигат телефонни кули или да се поставят оптични кабели подземен.

Starlink е мрежа от хиляди спътници, ситуирани покрай Земята, на към 550 километра от повърхността на планетата, които обезпечават широколентов достъп до интернет.

Сателитите на Starlink в ниска околоземна орбита могат да се свързват и да препредават сигналите между тях, създавайки бърза и постоянна интернет услуга. Освен това те са доста: към 17 февруари SpaceX заяви, че е изстреляла общо 3981 спътника, от които сега действат 3639.

Компанията може да изстрелва свои лични спътници по поръчка и да ги обновява с най-новите технологии съгласно потребностите, което съгласно компанията способстват за тяхната надеждност.

Понастоящем огромна част от интернет достъпа в Африка се обезпечава посредством мобилен, безжичен интернет, като сигналите се предават от наземни кули. Това води до по-слабо покритие и е по-бавно от сателитния интернет достъп на Starlink.

Една от областите на безпокойствие, когато става въпрос за Starlink, е цената. Например, при започване на февруари, FiberOne, снабдител на интернет в Нигерия, предоставяше интернет със скорост до 500 Mbps, което е добра скорост. Таксата за инсталиране е била 32 231 Нигерийски найри (около 70 долара), а месечният абонамент е коствал към 100 000 Нигерийски найри (220 долара). Междувременно Starlink в Нигерия коства към 276 000 Нигерийски найри (599 долара) еднократно за комплекта, след което се начислява месечна абонаментна такса от към 198 000 Нигерийски найри (43 долара).

В дълготраен проект Starlink е по-евтин от доставчиците на оптичен и мобилен интернет, само че може ли да си го разреши едно средностатистическо нигерийско домакинство с месечен приход по-малък от 28 000 Нигерийски найри (60 долара)? Като се има поради, че междинните приходи са също толкоз ниски в множеството селски и отдалечени елементи на Африка, съществува риск целевите консуматори на Starlink на континента да не могат да употребяват услугата.

Изследователски използва

Като изключим тези опасения, няма подозрение, че по-бързият интернет може да даде подтик на Африка напред. Въпреки минусите на мобилния безжичен интернет, той има заслуга за забележителния софтуерен прогрес на Африка. Услуги като Starlink могат да подтикват още по-голям напредък в области като образованието, присъединяване в демокрацията и ръководството, намаляването и смекчаването на риска от бедствия, опазването на здравето и селското стопанство.

Спътниковите изображения могат да дават информация за добивите на аграрни култури, което ще помогне на земеделските стопани да вземат по-добри решения за напояване, торене и прибиране на реколтата. Те също по този начин разрешават необятно публикувано и дейно наблюдаване на равнищата на резервоарите, както и повишение на прозрачността за това какъв брой вода е налична, като по този метод се обезпечава ранно предизвестие за дефицит и единни данни сред страните с общи водоизточници.

Правителствата, откривателите и промишлените предприятия могат да закупят достъп до профилирани спътници Starlink, наречени Swarm, за данните, които са им нужни за разнообразни типове планове. Броят и скоростта на спътниците Starlink значат, че те могат бързо да събират доста данни и да оферират чести актуализации. Пристигането на Starlink в Африка е чудесна опция за съдействие сред учените, държавните управления и индустрията на континента.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР