Взаимосвързаността ще доведе до по-добри услуги и по-добри цени за

...
Взаимосвързаността ще доведе до по-добри услуги и по-добри цени за
Коментари Харесай

Йон-Марчел Чолаку: Шенген е право на България и на Румъния

Взаимосвързаността ще докара до по-добри услуги и по-добри цени за жителите. Ще докара и до реконструкцията на Украйна. Искам да подчертая нуждата да се построи нов мост над река Дунав при Русе-Гюргево, само че също по този начин да се усили потенциала за корабоплаване по Дунав.

Това съобщи министър председателят на Румъния Йон-Марчел Чолаку, който взе участие в тристранната среща по въпросите на районната съгласуваност, домакинствана от министър-председателя акад. Николай Денков в резиденция „ Евксиноград “ край Варна, оповестява БГНЕС.

Румъния извършва всички механически условия за Шенген. Усилията, които поставя България, се признават от Европейската комисия. Не би трябвало да слагаме ползите на вътрешната политика пред ползите на Европа и то в миг, когато солидарността е доста значима. Убеден съм, че дружно ще намерим верния метод, тъй че да не бъдем двете страни държани в ъгъла напълно голословно. Шенген е право на България и на Румъния, съобщи министър председателят Чолаку.

Той бе безапелационен, че Черно море е от стратегическо значение за евроатлантическата сигурност.

Имаме честен дълг да помогнем на Молдова, която е най-уязвимата страна след Украйна в този миг, добави той и уточни: Подчертаваме стратегическото значение на Черно море. Трябва да намерим обща тактика в границите на НАТО, с цел да можем да избегнем в бъдеще офанзиви от Русия.

Днес акад. Николай Денков през днешния ден е хазаин на министър председателите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Йон-Марчел Чолаку в границите на тристранна среща по въпросите на районната съгласуваност. В резиденция „ Евксиноград “ край Варна участват също заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и еврокомисарят по превоза Адина Вълян.

Основен акцент в диалозите е районната съгласуваност и по-конкретно планът за кулоар от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с опция за удължение към Молдова. Идеята е по трасето да бъде построена съвременна транспортна, информационна и енергийна инфраструктура, която да засилва икономическите, а и политическите връзки сред включените страни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР