На 14 май се проведе изслушване относно това дали американският

...
На 14 май се проведе изслушване относно това дали американският
Коментари Харесай

Нов шпионски скандал в Пентагона

На 14 май се организира чуване по отношение на това дали американският авиатор, който призна, че е изнесъл в интернет масив от извънредно поверителни документи на Пентагона, би трябвало да бъде съден от боен съд, заяви представител на Военновъздушните сили.

Джак Тейшейра, 22-годишен IT експерт от Националната въздушна армия на Масачузетс, се призна за отговорен през март за шерването на строго секретната информация в интернет, за което се твърди, че е най-сериозното приключване на секретни документи на Съединени американски щати от десетилетие насам.

Съгласно изискванията на признаването на виновността си Тейшейра е застрашен от към 17 години затвор в подмяна на това, че прокурорите от Министерството на правораздаването са се отказали от по-сериозни обвинявания в шпионаж, които биха могли да доведат до доживотна присъда.

Този месец обаче Военновъздушните сили оповестиха, че ще изискат да го подведат под отговорност пред боен арбитражен съд за хипотетично непозволено държание, обвързвано със отговорностите му като военнослужещ.

Първоначалното чуване се е състояло през вчерашния ден във военновъздушната база " Ханском " в Масачузетс, удостовери за Агенция Франс Прес представител на Военновъздушни сили, без да даде повече детайлности.

Тейшейра беше арестуван през април 2023 година при трагичен арест, предаван онлайн по телевизионните мрежи.

Той е упрекнат, че е разгласил документите - някои от тях датирани едвам от март 2023 година - в частна чат група в платформата за обществени медии Discord.

По-късно някои от файловете се появиха на други уеб сайтове, в това число Twitter, 4Chan и Telegram.

Документите, които скоро се разпространиха в интернет, посочваха загрижеността на Съединени американски щати по отношение на военния потенциал на Украйна против нахлуващите съветски сили.

Те също по този начин демонстрираха, че Вашингтон явно е шпионирал съдружниците си Израел и Южна Корея, наред с други смущаващи детайлности.

Това беше най-големият сходен пробив след изнасянето на документи на Агенцията за национална сигурност от Едуард Сноудън през 2013 година и повдигна тежки въпроси по отношение на достъпа на Тейшейра и други младши чиновници до секрети на високо равнище.

Тейшейра е бил авиатор първи клас - третият най-нисък сан за срочнослужещи във Военновъздушните сили на Съединени американски щати - и е имал позволение за достъп до секретна информация от 2021 година насам./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР