Не е вярно, че еврозоната ще разболее българската икономика, напротив

...
Не е вярно, че еврозоната ще разболее българската икономика, напротив
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Еврозоната ще оздрави икономиката, ще я разтовари от лошите практики

Не е правилно, че еврозоната ще разболее българската стопанска система, в противен случай еврозоната ще я оздрави, ще я разтовари от недобри практики. Това съобщи в изявление за БГНЕС финансистът Румен Гълъбинов.

Според него България продължава да има опция за присъединение към еврозоната през 2025 година, само че от политиците зависи дали това ще се случи. „ Възможно е, само че дали ще е по-малко или повече евентуално зависи от политическия развой в страната. Дали ще продължим да вършим нагъсто избори, дали ще имаме опция да съставим държавно управление освен това устойчиво, което да има небосвод най-малко 1 година напред, с цел да може да завърши участието ни в еврозоната, сухопътен Шенген и влизането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, изясни Гълъбинов.

Коментирайки дали страната ни в действителност е подготвена за приемането на еврото, той акцентира, че макроикономическите индикатори и към средата на тази година ще дават отговор на множеството от критериите по Маастрихт за участие в еврозоната. „ Единствената въпросителна е по отношение на инфлацията. И там, в случай че не отговаряме, ще е с доста малко. Дори може да бъде пренебрежимо малко отклонението към средата на годината. Нашата инфлация да бъде равна на трите страни с най-ниска инфлация плюс 1.5, както е по Маастрихтския аршин “, уточни Гълъбинов и добави, че всички останали индикатори – дълг, лихвени проценти, валутен курс – отговаряме. „ Отговаряме и то с много преднина. Дефицитът също ще е под 3%. Тук не би трябвало да има подозрение, че няма да отговаряме на критериите “.

Според него подозренията по-скоро могат да се породят от това дали някои икономически субекти и някои браншове от стопанската система на България, ще съумеят да се приспособяват. Става дума за структуроопределящи браншове, където към момента работещите се обезпечават на минимална заплата. „ Те би трябвало по най-бързия метод да се приспособяват. Защото след приемането в еврозоната такава процедура ще е мъчно осъществима и няма да се толерира от регулаторна и надзорна позиция “, съобщи финансистът.

Той напомни че сме си сложили за цел да свием сивата стопанска система и да увеличим данъчната събираемост, както и постъпленията от осигурителни вноски в пенсионната и здравната осигурителни системи.

„ Приемането на еврото е мощно възстановителен развой за българската стопанска система, а не назад както се показва. Не е правилно, че еврозоната ще разболее българската стопанска система, в противен случай еврозоната ще я оздрави, ще я разтовари от недобри практики, ще усили опцията на страната да събира повече налози и осигуровки и като цяло ще усили конкурентоспособността на целия български бизнес и в европейски, и в международен мащаб. Т.е. нашите бизнесмени ще могат доста по-уверено и с доста по-голямо самочувствие да работят на външните пазари “, безапелационен е Румен Гълъбинов.

Еврото също по този начин ще спомага и за увеличение на вложенията. Те може и да не набъбнат 10 пъти, както е било в Австрия след приемането на единната валута, само че е задоволително да набъбнат, с цел да се почувства едно раздвижване в България, считат финансистът.

„ По напълно друг метод България, като член на еврозоната, ще притегля вниманието на задграничните вложители. Ние към този момент ще имаме друга известност, по различен метод ще гледат и кредиторите. Може да се изкачим и по-нагоре, да отидем на рейтинг А. Тогава изискванията за кредитиране ще са по-благоприятни “, сподели Гълъбинов. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР