Вследствие на войната в Украйна 400 хил. пътувания не са

...
Вследствие на войната в Украйна 400 хил. пътувания не са
Коментари Харесай

Д-р Полина Карастоянова: Туризмът е най-уязвим при политическа нестабилност

Вследствие на войната в Украйна 400 хиляди пътувания не са осъществени, сподели пред " ДИВИДЕНТ " изпълнителният шеф на Национален ръб по туризъм. Туристическият отрасъл е най-уязвимият в условия на политическа неустойчивост. Заради спора в Украйна над 400 хиляди пътувания не са се осъществили. Това разяснява в изявление за " ДИВИДЕНТ " изпълнителният шеф на Национален ръб по туризъм доктор Полина Карастоянова. Лято 2022 мина под знака на войната, непрестанно покачващите се цени на електрическата енергия и неналичието на държавно управление в България. Последният летен сезон от туристическия бранш дефинират като доста сложен.

„ Липсата на устойчиво държавно управление се отразява доста неподходящо на туристическия отрасъл, тъй като общата политическа неустойчивост основава един модел на държание, в който виждаме отвод от взимане на решение. От един министър се изискват няколко елементарни неща: той да е задоволително образован и квалифициран за мястото, което заема; да има доста явен проект какво ще свърши и той да работи по неговото осъществяване. За страдание не се намираме в такава обстановка към този момент от много време. Ние от Националния ръб по туризъм сме в добра връзка с Министерството на туризма. Ние сме на мнение, че единствено мощното партньорство сред бизнеса и централната администрация води до добър резултат “, сподели доктор Карастоянова.

Геополитическите разтърсвания, свързани с войната в Украйна са хвърлили огромна сянка върху икономическите връзки, а туризмът се явява най-чувствителният на всяка смяна:

„ В началото на годината всички ние от туристическия отрасъл имахме очаквания за едно нормализиране и една удобна туристическа година. Лятото беше следващият доста сложен сезон, при който моите сътрудници бяха създали всичко допустимо да предложат на българските и задграничните туристи най-хубавите предложения във всеки смисъл. Но близостта ни до войната в Украйна сложи България в сложна и неподходяща обстановка от позиция на връзката за това, че сме сигурна и спокойна дестинация. Това накара някои туроператори даже да преустановят чартърните си стратегии. Така, че резултатите, които постигнахме бяха по-скоро макар компликациите против нас “. 

Въпреки това туристическият отрасъл дефинира, че се е справил по-скоро добре в изискванията на рецесия: 

„ Най-доброто в тази сложна обстановка през последните две години е, че българските туристи откриха Черноморието, вътрешността на страната, прелестните къщи за посетители. В комплекси, в които от години можехме да чуем единствено непозната тирада, в този момент се чува и българска. Негативните последици от близостта на войната до нас са от една страна. От друга е отрицателният метод, по който българските управляващи споделяха във връзка с съветските жители направи по този начин, че съветски туристи не можеха да пътуват до България. Ние бяхме от първите страни, които затвориха въздушното си пространство, в това число за туристически полети. Естествено туристи от Украйна нямаше, тъй като хората търсеха избавление. Тогава видяхме, че българските хотелиери бяха първите, които отвориха хотелите си, без страната да има проект даже. Те бяха единствената група от обществото, която отвори и вратите, и сърцата си за хората. За България този спор нанесе вреди на близо 400 хиляди пътувания, които не се реализираха “.

Освен българските туристи, огромен интерес има и от страна на Полша, Румъния и Германия, изясни доктор Карастоянова. Тя разяснява и по-високите цени по българското Черноморие през миналия летен сезон:

„ Цените са функционалност на пазара. Цената е такава, каквато пазарът. Цените не могат да бъдат изкуствено високи или ниски. Туристическият отрасъл изчерпа всичките си спестени запаси през последните две години. България е дребен туристически пазар. Когато имате дребен пазар поддържането на ниски цени е просто невероятно. Това значи, че туристическият артикул, с цел да бъде първокласен на дребен пазар би трябвало да бъде безценен. Докато по-големи туристически пазари като Турция могат да си разрешат по-ниски ценови пакети “.

Цените и през зимния сезон ще продължат да следват тази наклонност, която се предопределя от цените на ресурсите – енергоносители, цени на доставки, храни. Това, което важи за семействата, важи и за бизнеса, изясни изпълнителният шеф на Национален ръб по туризъм./ divident.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР