Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е

...
Изначално начинът на сключване на договори с мобилните оператори е
Коментари Харесай

Богомил Николов: Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами срещу мобилните оператори


Изначално методът на подписване на контракти с мобилните оператори е циничен , съобщи пред БНР Богомил Николов от Асоциация " Активни консуматори ". По думите му в множеството случаи хората не знаят какво подписват :

" Това, което служителят е отбелязал в неговия екран, остава невидимо за вас. Преди да се разделите, в някои случаи, в случай че имате шанс, служителят може да ви разпечата копие, само че в множеството случаи - не. В най-хубавия случай може да си прочетете контракта у дома, в случай че ви е изпратен по е-поща или е наличен отстрани на оператора ". 

" Мобилните оператори, с изключение на мобилната услуга, към този момент продават и оферират най-различни спомагателни странични услуги  - нямам поради единствено кабелна телевизия и интернет, само че и все по-неочаквани продукти като застраховки за пътешестване в чужбина . Аз съвсем съм подготвен да се обзаложа, че въпрос на време е, след либерализацията на пазара, да стартират да продават и електрическа енергия - не бих се учудил. Трябва да сме извънредно деликатни във връзка с тези спомагателни услуги ", акцентира Николов в изявление за предаването " Хоризонт до обед ".

По думите му договорът може да крие спомагателни услуги и клаузи, които се задействат при разнообразни условия . Според него с цел да не знае един клиент, че има такава услуга, то единственото допустимо пояснение е тя да е била задействана дружно с преподписване или подписване на контракт.

Ако човек не е внимателен, може да се окаже, че дължи 2 лева дневно при пътешестване в Европа или 5 лева дневно отвън Европа , предизвести Богомил Николов. Той акцентира, че здравните застраховки на пазара имат много по-ниски цени - от порядъка на 1 лева дневно. 

Според него разваляне на контракта не е изключително добра алтернатива за потребителя , тъй като ще се дължат компенсации. Държавата се е отдръпнала, оставени сме сами против тези огромни и мощни компании , установи Николов и заключи:

" Когато си мощен, можеш да си разрешаваш най-различни неща ".

По думите му когато имаме единствено 3 варианти за избор на мобилен оператор, вероятността да получим наподобяващи си предложения е доста огромна . Според него решението е повече конкуренция. " Мечтая си за 4-ти или 5-и оператор, който ще предлага необвързващи със период контракти ". Богомил Николов счита, че най-реалистичната алтернатива е виртуални мобилни оператори . Такива в България няма, защото трите съществуващи оператора в страната не желаят да споделят мрежата си и да позволен конкуренция , изясни той. Според него единственият, който може да повлияе на това, е страната  посредством нейните регулаторни функционалности.

 

" Хоризонт " насочи питане и до мобилните оператори за застраховките при пътешестване в чужбина и по какъв начин клаузите се задействат. За момента отговор не е получен. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР