Vivacom ще може да пусне в експлоатация 5G мрежа още

...
Vivacom ще може да пусне в експлоатация 5G мрежа още
Коментари Харесай

Vivacom смята да пусне 5G догодина, опорната мрежа е готова


 Радослав Златков, CTO на Vivacom. Снимка: Vivacom

Vivacom ще може да пусне в употреба 5G мрежа още следващата година, в случай че страната в лицето на регулатора КРС и отрасловото Министерство на превоза, ИТ и известията обезпечат нужния за задачата честотен запас. Операторът към този момент е подготвил опорната си мрежа с задоволително оптични трасета, а в случай че бъдат изменени и условията за базовите станции, ще може елементарно да надгради сегашните 4G базови станции до 5G, разяснява на среща с медиите основният механически шеф на Vivacom Радослав Златков.

Честотите в ниския РЧ набор като 700 и 800 MHz, които биха подкрепили по-голямото покритие на технологията, към момента са заети от военните, само че за диапазона 3,5 GHz, в който доста европейски телекоми към този момент получиха лицензи, регулаторът би трябвало да организира търг или да разпредели свободния запас сред всички оператори, само че с изискване за покритие (подобен метод бе подхванат в Германия, само че телекомите бяха недоволни от късите периоди за реализация на национално 5G покритие).

Проблем при новата 5G мрежа е освен високата цена на оборудването, а и нуждата от голям брой дребни кафези за обезпечаване на нужната компактност на покритието в огромните градове, а условията за създаване на дребни кафези са същите, като за огромни нови радиокули. „ При в този момент настоящият режим подмяната на радиооборудването лишава по една, даже 2 години ", сподели Златков.

Третото значимо условия за стартирането на 5G са наличните крайни устройства, поддържащи новия стандарт. По време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2019 ) няколко компании като Huawei, LG и Samsung демонстрираха 5G смарт телефони, само че цените им са много високи, а и съществуването в комерсиалните мрежи е много лимитирано към този момент. Все отново се чака, че през 2020 година броят и цените на 5G устройствата ще са по-приемливи.

„ Говорейки от позицията на механически шеф считам, че Vivacom e подготвена за 5G мрежата и че ще сме първите в България, които ще я пуснат в деяние “, сподели Златков и добави, че 5G мрежата ще е нужна и на българските консуматори, тъй като потреблението на мобилни данни пораства непрестанно и 4G мрежите, които в този момент извършват тази задача, няма да могат да се оправят, в това число поради лимитираните РЧ запаси. „ Все отново желая да отбележа, че българските оператори се оправят доста добре с ефикасното даване на запаси и услуги, като в съпоставяне със Западна Европа тук поръчаната услуга се задейства доста по-бързо, по-бързо е и отстраняването на проблемите, безусловно за часове “, съобщи Радослав Златков.

Дигитализация на телекома

Тези резултати се дължат на ускорената цифровизация на целия телеком, която визира както платформата за крайни клиенти MyVivacom, по този начин и стоящите за нея приложения и софтуерни системи за търговци, за чиновници в магазините, за техниците. Именно поради тази промяна клиентите на Vivacom ще могат през портала гъвкаво да ръководят мечтаните от тях услуги, да трансформират параметрите им, да прибавят и стопират услуги, да наблюдават настоящото си ползване и доста други.

„ На MWC 2019 Vivacom посредством своя сътрудник Italtel показва OSS промяна, която разрешава цялостна инвентаризация на цялата кабелна инфраструктура и на услугите, които се дават през тези кабели. Това дава опция за по-бързо премахване на повреди. Тази система е вътрешна разработка на експертите от Vivacom”, съобщи Златков.

Работа с външни сътрудници

Освен лични разработки, Vivacom от ден на ден разчита на външни сътрудници, които създават смарт решения за разнообразни отвесни браншове. Vivacom пък отвори софтуерната си лаборатория VIVACOM TECH HALL, която дава опция на сътрудниците да тестват в действителни условия своите хрумвания и решения. Компанията пък им обезпечава както разнородни технологии за свързване на „ умните “ решения, по този начин и цялостна платформа за ръководството им, както и поддръжка за внедряване при разнообразни организации като общини, снабдители на комунални услуги, търговски центрове, компании за сметосъбиране и редица други.

Именно сходни 7 смарт решения бяха демонстрирани от Vivacom и неговите сътрудници в новооткрития Vivacom Tech Hall. На мястото е построено покритие на високоскоростни мобилни и закрепени мрежи като 4.5G, FiberNet, LoRa, а към този момент и NB-IoT. Именно там се чака да започва и 5G мрежата на телекома. В този център телекомът ще дава достъп до тези технологии на разнообразни започващи компании, бизнесмени, бизнес сътрудници, научни екипи, разработващи смарт решения. „ Вярваме, че по този начин ще дадем подтик за по-бързо развиване на концепцията за Интернет на нещата у нас “, добави Радослав Златков.

Седемте смарт услуги, демонстрирани при откриването на софтуерната лаборатория в столичния квартал „ Младост “ 1 бяха:

Видеонаблюдение , осъществено взаимно с Енигма Гард. Системата разполага с разнородни камери, в това число вид „ рибешко око “, която разрешава по едно и също време наблюдаване на 360 градуса и съществено оптично доближаване за изследване при нужда. Системата има и модул за лицево различаване на лица, която може да ги съпоставя със фотоси в базата данни. Приложението брои и проучва потока от хора в следеното от камерите пространство, държанието на посетителите (например в магазин), разпознава и съпоставя с базата данни регистрационни номера на коли в действително време и редица други.

Системата за мъдро паркиране обхващаше 9 паркоместа в подземния гараж на лабораторията на Vivacom, на които са сложени сензори, изпращащи данни в действително време през LoRa мрежата на оператора, построена взаимно с Nokia. “Всеки сензор е затворен в кутия с батерия, чийто живот е над 7 години, осигурявайки изключителна резистентност, лесна поддръжка и употреба “, обясниха от Vivacom. Благодарение на профилиран програмен продукт системата сплотява информацията от всички датчици. Тя разполага с потребителски и с управнически равнища на достъп. Системата следи в действително време броя на свободните и заетите паркоместа, a aларми предизвестяват при надхвърляне на позволено време за паркиране. Пилотен план е осъществен взаимно от VIVACOM и Infosys, като подобен към този момент работи в част от „ синята зона “ в община Бургас.

Измерване качеството на въздуха по редица параметри, в това число CO, фини прахови частици с величина 10 и 2,5 микрометра, само че също по този начин озон (О3) и азотен двуокси (NO2), които са по-характерни за индустриално нечисти среди. Системата, осъществена взаимно в партньорство с Develiot, мери също мокрота на въздуха, атмосферно налягане, а основаната индустриална структура може да устоя при рискови метеорологични условия. Същевременно сензорите се подменят доста елементарно даже от неспециалист, а употребяваната технология за изпращане на събраните данни LoRa и вградените акумулатори обезпечават 10 дни самостоятелна работа, даже да не работи прикачения слънчев панел. Освен това системата разполага с опция за прогнозиране на качеството на въздуха в идващите 36 до 48 часа, само че за задачата би трябвало да е налична и сериозна история на проучванията.

 Станция за премерване качеството на въздуха. Снимка: Vivacom
Дистанционното отчитане на потреблението на електричество и на вода са още две смарт услуги, осъществени взаимно с Daisy Technologies и CPD Energy. Умният водомер регистрира отдалечено цената на измереното количество студена вода, в това число със задна дата, a умният електромер съставлява електромерна система с отдалечено четене и ръководство, като може да употребява настоящите стойности на силата съгласно цените (дневна и нощна). И двете устройства подават сигнал към съответния снабдител на комунална услуги при опит за отваряне от потребителя, считайки го за опит за смяна на показанията.


Умното сметосъбиране към този момент се осъществя пилотно в няколко български общини дружно със словашката компания Soitron. Решението разчита на сензор за непрестанно наблюдаване на контейнерите, разпознаващ количеството боклуци, температурата (подава тревога за пожар), предизвестие за извърнат резервоар. Използва се датчик, инсталиран в контейнерите за разделно събиране на боклуци. Данните се изпращат през LoRa мрежата на Vivacom, a особено приложение дава информация на водачите в камионите, разполагащи с таблет. Има и мобилно приложение за жителите, които могат да видят в действително време най-близкия резервоар, дали е цялостен и други данни. Животът на батерията на вградените сензори е до 8 години. Чрез тях се усъвършенстват разноските и се усъвършенства ръководството на събирането на контейнерите за боклук, превозването им, депонирането, планирането на маршрутите на камионите, изключително в по-тесните квартални улици.



Умно селско стопанство . IoT решението е на Vivacom и Nokia, като събира и обработва големи количества информация от обработваемите масиви. С помощта на свързани сензорни станции, всяка от които с по 11 датчика, се мерят с огромна акуратност киселинност, температура, атмосферно налягане, RAR, мощ и посока напразно, количество превалявания, ултравиолетови лъчи, различаване на вредители. Системата разполага със датчици, вградени в дрон, както и в почвата, които мерят влага, температура, соленост. Събраната информация се натрупва в самообучаваща се база данни (съдържаща исторически данни и добавените в действително време показания от сензорите), обработва се, проучва се и се употребява за основаването на модели за предсказание и ранно обявяване на проблеми и провокации, свързани със засушаване, болести, потребност от фертилизация и така нататък

Всички тези решения употребяват LoRa мрежата на оператора за свързване на доста на брой устройства, с която Vivacom e покрила доста градове и има подготвеност за разширение на покритието при потребност. Освен това Vivacom е решила да употребява и другата технология за Интернет на нещата - NB-IoT, която работи в лицензен набор. Тя ще може да употребява към този момент наличния РЧ набор на Vivacom и наличните базови станции, изясни Златков.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР