“Комуникациите в градската среда започнаха от уличните телефони и, след

...
“Комуникациите в градската среда започнаха от уличните телефони и, след
Коментари Харесай

VIVACOM представи нова платформа за IoT решения и услуги

“Комуникациите в градската среда започнаха от уличните телефони и, откакто минаха през няколко етапи, стигнаха до такава степен, че сфетофарите започнаха да се ръководят от разстояние, а градовете се изпълниха с камери, които наблюдават за нарушавания, за трафика и така нататък Днес, виждаме началото на измененията на доста места, само че те към момента не са обвързани в една обща система, която да работи за богатството на жителите на този град. Това е бъдещето за нас – да вземем другите детайли на технологии, вписани в градската среда – сигурност, превоз, качество на въздуха, достъп до информация – и да ги обединим в едно цяло, като по този метод предложим един нов метод на обслужване на гражданите”. С тези думи Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на Vivacom, показа новата платформа VIVA SMART, която сплотява новаторските решения на компанията в региона на Интернет на нещата (IoT). Чрез нея телекомът ще предлага „ умни “ услуги в три посоки, в които компанията към този момент има богат опит - интелигентен град, дейта хъб и мъдро обучение.

„ През последните години работим доста интензивно в предлагането на обособени умни решения, отговарящи на потребностите на бизнес клиентите ни и българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за Интернет на нещата у нас и да предлагаме повече новаторски и съвременни услуги. Това ни стимулира да обособим VIVA SMART като обособена платформа със стратегическо значение за компанията ни “, добави Атанас Добрев.

 Атанас Добрев, основен изпълнителен шеф на VIVACOM

В рамките на събитието, за първи път онлайн бяха показани и опциите на новата платформа. Трите посоки, в които към този момент действа VIVA SMART, бяха показани от Мирослав Петров, основен шеф “Продажби” в телекома.

VIVA Smart City е новаторска платформа за ръководство, мониторинг и разбор на градска среда, която предлага както програмен продукт за съответната община, по този начин и мобилно приложение за всички нейни поданици и посетители. Системата, наречена INVIPO, към този момент работи сполучливо в редица градове по целия свят като Дубай, Измир, Дъблин и други. Тя има 13 разнообразни модула, разпределени в няколко витално значими за всеки град области - подвижност, околна среда, сила, сигурност, ръководство. В сферата на подвижността системата разрешава наблюдаване и надзор на трафик, градски превоз, паркиране, наем на колела и други. За мониторинг на околната среда са планувани премерване на водите и отпадъците, както и метеорологична станция. В подменюто за сила попадат модули за интелигентни здания, интелигентни измерватели, улично осветяване, електрически автомобили, инфраструктура. За сигурността на града се грижат функционалности за видеонаблюдение, трафик нарушавания, извършители и спешни системи.

С необикновен акцент върху удовлетвореността на жителите е обособената секция ръководство, която включва публични услуги. INVIPO системата има и мобилно приложение за крайни консуматори, с елементарен интерфейс и разнообразни варианти за инспекция на всичко най-важно за всеки гражданин или клиент на даден град.

В интерес на общините, от Vivacom подчертаваха, че VIVA Smart City се предлага под формата на PaaS (platform-as-a-service), което значи, че нейното потребление става на база абонамент от страна на локалните управляващи, като поддръжката ѝ се прави напълно от телекома.

Второто направление на VIVA SMART e Smart Data Hub – единна платформа за изцяло предпазване, транспорт, обработка и потребление на данни. Тя сплотява всичките 11 дейта центъра на VIVACOM в страната и основава условия за развиване на сполучлив цифров бизнес на клиентите на телекома, като по едно и също време с това усъвършенства оперативните им разноски. Всички центрове обезпечават висока степен на сигурност, надеждност и досегаемост на данните. Те дават отговор на интернационалните стандарти за електрозахранване, охладителна система, сдържаност и интернет съгласуваност за подобен вид обекти. Чрез тях компанията предлага облачни услуги и ко-локация на ИТ съоръжение.

Третият детайл на VIVA SMART e умното обучение. През последните години компанията влага в редица начинания, ориентирани към развиване на българското обучение. През 2018 година започва и най-голямата й акция за цифровизация на просветителната система у нас - „ Образование 4.0 “. Тя се осъществя взаимно с в. „ 24 часа “, Министерство на образованието и науката, Столична община, Регионален инспекторат по образованието София и Дигитална национална коалиция, като задачата ѝ е да промени настройките и да сътвори рамка за цифровизация на българското обучение.

 Мирослав Петров, основен шеф “Продажби”

Тя оперира е в три съществени посоки - обучение на учители, основаване на цифрово наличие и цифровизация на класните стаи и учебната среда. До момента телекомът е построил цифрови класни стаи в над 200 учебни заведения и повече от 80 детски градини в цялата страна, а благодарение на сътрудници са подготвени и над 6000 преподаватели. Телекомът възнамерява да започват пилотни лаборатории за образование на учители и възпитаници в 5 града.

“Обособяването на VIVA SMART в обособена платформа постанова VIVACOM като новаторския софтуерен водач на пазара. Зад тази самодейност стои разбирането на най-големия български телеком по общи доходи за последните 5 години, че свързаността, свободата и независимостта са съществени полезности на модерното общество, които VIVACOM подсигурява посредством новаторски софтуерни решения, налични за всички. “, заключи в края на представянето на новата платформа Мирослав Петров.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР