Иван Гайдаров „Облачните технологии вече са основна част както от

...
Иван Гайдаров „Облачните технологии вече са основна част както от
Коментари Харесай

Как облакът генерира растеж

Иван Гайдаров

„ Облачните технологии към този момент са съществена част както от бизнеса, по този начин и от персоналния живот на хората. Тези от организациите, които към момента не са стигнали до него заради някаква причина, е въпрос на време да го създадат. Те нямат избор, в случай че желаят да продължат да са конкурентноспособни, и до няколко години ще мигрират по ред аргументи “. С тези думи Никола Няголов, Principal Consultant в ITNL Bulgaria, откри втората сесия от тазгодишния IоT (CLOUD, 3D PRINT, DRONES,AI) ФОРУМ, проведен от ICT Media и ISACA Sofia Chapter, която беше отдадена на навлизането на облачните технологии в корпоративния свят, администрацията и персоналния живот на потребителите.

Пример за смисъла, което може да има облачната миграция за една компания, даде инж. Боян Яначков, COO в Electrostart. Компанията изнася всички свои запаси в облака през 2012 година Проектът започва през 2010 година с внедряване на ERP, BI и индустриално обмисляне, което разрешава на Electrostart да се освободи от всичките си сървъри и да размени компютрите си с по-удобни и леснопреносими устройства.

„ Освен общоприетите системи за обработка на текстове, за принтиране, мейл платформата и така нататък, ние мигрирахме и ERP системата, SCADA, BI, CAD/CAM. В годините това разреши на компанията ни да се концентрира в главния си бизнес и по този метод, в едно време, в което имаше разтърсвания на нашия пазар с появяването на LED осветлението, да бъдем гъвкави и да отговорим на новите бизнес провокации “, описа инж. Боян Яначков.

По думите му, когато стартира планът, компанията прави оценка с пет годишен небосвод, която сочи, че ще бъдат спестени към 10% от разноските при този модел спрямо локалното решение. До момента обаче разноските на Electrostart са редуцирани с 50%, защото с времето услугата поевтинява.

Но, с цел да е сполучлив един план за облачна миграция, извънредно значение има и методът, по който системите са свързани от една страна между тях, от друга към облачната инфраструктура.

 инж. Боян Яначков, COO в Electrostart (Снимка: Велко Ангелов)

Начини на съгласуваност към облака

„ Във всички компании с времето навлизат огромните данни, усъвършенстваните разбори, машинното образование и така нататък Тези технологии оказват помощ на бизнеса да възнамерява по-добре своето произвеждане, да понижи непланирания престой, да усъвършенства продуктивността си и да понижи разноските си за поддръжка. Това е допустимо с помощта на новаторските решения, които производителите към този момент дават. В момента производствата получават машини, които носят в себе си цялата информация от всички други машини, които този снабдител към този момент е продал в световен мащаб, поддържа и получава противоположна връзка. Всичко това е допустимо единствено в подтекста на облачните технологии. Затова построяването на свързаността е доста значимо “, подчертава още експертът от Electrostart.

Според него, когато става дума за частен облак, обстановката е доста по-лесна, само че се усложнява неимоверно, когато една компания избере облачно решение на обществен снабдител. Той цитира спомагателен материал на Gartner, който групира обособените решения в четири съществени категории – директна интернет съгласуваност, директна съгласуваност с WAN към обществени снабдители, софтуерно дифинирани платформи и стратегически мрежови хъбове като Equinix. Там въпросните категории са оценени по шест критерия – еластичност и опция за достъп до разнообразни екосистеми, съществуване на съглашение за равнище на обслужване, наличност на услугата, сигурност, начални разноски, време за ангажимент към контракта.

 Здравко Николов, изпълнителен шеф на Екуиникс България Дейта Сентърс (Снимка: Велко Ангелов)

Въпреки че тези положителни практики са налични, с разрастването на огромните данни и броя на датчиците, а и цялостното развиване на IIoТ, преносът на цялата тази информация става все по-скъп и сложен, което води до развиване както на облачната инфраструктура, по този начин и на друга софтуерна дисциплинираност -–изчисленията в крайната точка.

„ Тази технология не цели да измести облачните калкулации, а да понижи разноските и да усили сигурността. В момента 10% от данните, генерирани от бизнеса, се пресмятат на място. До 2022 година се чака този % да нарасне до 75%. Това е и ключът за развиването на IoT”, обърна внимание още инж. Боян Яначков.

Тенденции при центровете за данни

Здравко Николов, изпълнителен шеф на Екуиникс България Дейта Сентърс – локално посланичество на най-големия оператор на изчислителни центрове в света, Equinox, също беше безапелационен, че свързаността е от значително значение за облачната миграция, като даде и няколко образеца за трендовете при построяването на центрове за данни.

„ Ако центровете за данни преди пет-шест години всеобщо бяха места, където фирмите действително харчеха пари за ток, в този момент към този момент от ден на ден крайните клиенти се насочват към огромни снабдители като Amazon, Microsoft, Гугъл и така нататък От друга страна, пораства лавинообразно желанието на клиентите да бъдат показани в нашите центрове, точно с цел да могат елементарно да доближават до въпросните водещи платформи, които също са наши клиенти “, изясни Здравко Николов, съгласно който традиционите осведомителни системи – „ сървъри, сториджи, суичове, операционни системи, цялостни с вируси “ – губят своята известност от ден дневно за сметка на облачните технологии. Това води до избрана нова динамичност и при центровете за данни.

„ В началото изискванията бяха напълно разнообразни. Големите компании в България да вземем за пример имаха потребност от пространство, в което да концентрира свoите информационни запаси. С навлизането на облачните технологии обаче на пазара се наложи доста огромна динамичност. Ако преди изчислителните центрове бяха центрове за скъпи устройства, в днешно време те концентрират все по-големи мащаби “, подчертава още изпълнителният шеф на Екуиникс България Дейта Сентърс.

 Здравко Николов, изпълнителен шеф на Екуиникс България Дейта Сентърс (Снимка: Велко Ангелов)

Той напомни също по този начин, че преди години центровете за данни са се измервали преди всичко в квадратни метри, което е и най-важният индикатор по това време. „ След това скалирането стартира да се прави на база мощ. Понастоящем изчислителните центрове не престават да се мерят по този метод, само че, също така, извънредно значима е и свързаността на телекомите “, разяснява още Здравко Николов и даде следващ образец за смисъла, което получават за бизнеса облачните технологии: „ Ние сме стопани на инфраструктурата на доста локални компании, които основават международни артикули на високо софтуерно равнище. Всички те употребяват облачна инфраструктура или колокации. Тоест, не се занимават с това да основават лична инфраструктура “.

Мониторинг

За да могат системите, трансферирани в облачната инфраструктура, да действат вярно и да носят добавена стойност, те би трябвало да бъдат следени.

„ Има няколко значими трендове, които водят до избрани условия. На първо място, хората желаят от ден на ден техните прекарвания да бъдат цифрови. В бизнесът е същото. Освен това, фирмите желаят да заплащат все по-малко за предпазване и пресмятане, само че и да разполагат с повече изчислителни мощности поради по-голямото количество данни, които генерират. От друга страна, организациите, които оферират тази услуга, се стремят техните центрове за данни да бъдат по-ефективни “, изясни на собствен ред

 Калоян Георгиев, инженер автоматизация и енергиен мениджмънт, управител бизнес развиване EcoStruxure и IoT в APC by Schneider Electic (Снимка: Велко Ангелов)

.

Според него въз основата на тези трендове могат да се изведат три съществени аспекта. “Първият е видимостта – с цел да са наясно фирмите дали един развой работи, той би трябвало да бъде следен. Вторият аспект е обвързван с прозренията – умеенето да извеждаме смисъл от данните, а не просто да гледаме едни графики. Тук идва ролята на логаритмите за машинно образование и бизнес разбори, както и на изкуствения разсъдък, като концепцията е данните да се преобразуват в прозрения със значение за бизнеса. Последното условие е цялата тази система да бъде отворена и допустима за достъпване от разнообразни местоположения “, изброи още Калоян Георгиев.

IоT (CLOUD, 3D PRINT, DRONES,AI) ФОРУМ се провежда в партньорство с Ingram Micro, APC by Schneider Electric, Equinix Bulgaria Data Centers, Dicota и M&BM Ltd.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР