Жителите и гостите на Бургас вече могат да се възползват

...
Жителите и гостите на Бургас вече могат да се възползват
Коментари Харесай

Бургас вече има система за умен паркинг”

Жителите и гостите на Бургас към този момент могат да се възползват от система за мъдро паркиране в града. Проектът Smart parking е по самодейност на Община Бургас и е осъществен от VIVACOM, като дава опция за броене на свободните паркоместа в „ синята зона “ за платено и почасово паркиране в централната част на града. Пилотната фаза към този момент работи за 30 паркоместа, ситуирани по ул. „ Конт Андрованти “, ул. „ Тракийска “ и ул. „ Фердинандова “. „ По този метод ще се вкара новаторска и разрастваща се във времето опция за усъвършенстване на процеса на паркиране. Същевременно ще се понижи фрапантно безцелния „ паразитен “ трафик за търсене на свободни места, което ще редуцира нездравословните излъчвания в центъра на града “, изяснява Никола Гечев, шеф Корпоративни продажби VIVACOM.



В асфалта на всяко едно паркомясто в пилотната зона се вгражда сензор, който посредством LoRaWAN мрежата на телекома регистрира в действително време дали върху мястото има паркиран автомобил. Датчиците съставляват херметично затворени кутии с батерия, която е с над 7 години живот. Това допуска лесна поддръжка и дълготрайна употреба.

В допълнение, от двете направления на влизане/излизане в зоната се инсталират и две осведомителни табла, които демонстрират динамична информация в действително време за броя свободните паркоместа.

Благодарение на профилиран програмен продукт умната система за паркиране сплотява информацията от всеки един сензор, отчитайки в действително време свободните и заетите паркоместа. Системата може да сигнализира при надхвърлено разрешено/платено време за паркиране. Тя има и специфична функционалност на мобилното приложение, което може да обезпечава по-голямо улеснение за реализиране и на заплащанията за почасово паркиране.

Събраната информация ще може да бъде предоставяна на заинтригуваните оторизирани институции, както и на компании, които имат предпочитание да създават нови мобилни и уеб приложения с информация за града.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР