Иван Гайдаров Ежедневно виждаме важното значение на промяната, която носи

...
Иван Гайдаров Ежедневно виждаме важното значение на промяната, която носи
Коментари Харесай

IoT – технологичната тенденция на бъдещето според DELL/EMC


Иван Гайдаров

Ежедневно виждаме значимото значение на смяната, която носи Четвъртата индустриална гражданска война. Дигиталната промяна е главният фокус на всеки бизнес, на всяка компания, без значение в кой отвесен сегмент от стопанската система работи. Тя е сложно деяние, което изисква от организациите да трансформират метода си към построяването на своята система и набора си от бизнес процеси, това съобщи при откриването на форума “Make it Real”, проведен от Dell Technologies, Радомир Бордон, основен шеф на ISG Technology Consulting за Централна и Източна Европа. Специалистът в другите аспекти на дигиталаната промяна показа визията на Dell EMC за развиването на технологиите и какво отражение ще има това развиване върху бизнеса и обществото. За задачата Бордон изнесе данни от проучване на основаната в Силициевата котловина неправителствена организация Institute for the Future, които обрисуват ясно жалоните на софтуерното развиване в идващите години.



“Когато организациите построяват днешниIoT – софтуерната наклонност на бъдещето съгласно DELL/EMCя си пиедестал, би трябвало да се замислят по какъв начин ще наподобява бизнесът в бъдеще. Изследването на Institute for the Future набелязва 5 съществени софтуерни трендове, които ще бъдат мотора на тази смяна – IoT, изкуствен интелект и машинно образование, виртуалната и добавената действителност, роботика и облачни технологии”, изброява Бордон.

Но машинното образование, компютрите и роботите са част от бизнеса от дълго време. Какво тогава е това, което им дава толкоз огромен трансформационен капацитет?

“Истината е, че размерът и бързината, с която се събират в днешно време данните, трансформира фундаментално и ускорява потребността от потреблението на новите технологии и тяхното значение като цяло. Става дума за това по какъв начин да използваме изброените софтуерни трендове, с цел да достигнем цената, която се крие в данните, свързани с клиенти, конкуренция и средата, в която оперираме”, изяснява специалистът.

Според него, в случай че една организация знае по какъв начин да употребява данните вярно, те могат да се окажат най-важният ѝ актив. По-важен даже от интелектуалната ѝ благосъстоятелност, продуктите и услугите, които предлага.

“За да останат конкурентоспособни при прекосяването към цифрова стопанска система, фирмите би трябвало да мислят за потреблението на данните по характерни способи. Ние назоваваме това „ Иновационен кръг “, т.е. събиране на данни за услугите и продуктите, за методите, по които клиентите взаимодействат с тях, и изобщо за средата, в която действа бизнесът. След това, от нея би трябвало да се извлече познание и тук идва ролята на технологиите като изкуствен интелект, машинно образование и така нататък, които оказват помощ за разбора на големия размер от данни и извеждат прогнози по какъв начин могат да бъдат усъвършенствани нови услуги, артикули и бизнес модели”, прибавя Бордон.

Интернет на нещата

Според визията на Dell EMC основата на бъдещото развиване на света значително ще е построена върху концепцията Интернет на нещата (IoT).

“Тук не става дума единствено за умни домове, градове и свързани коли. За тази софтуерна наклонност би трябвало да се мисли в доста по-широк мащаб. Защото, в действителност, IoT не е нещо, което можете да се купи или да се смъкна от интернет, след което да се употребява. Това е идея за събиране на данни от свързани устройства и следващ разбор, който би трябвало да сътвори бизнес стойност. В основата на концепцията е свързаността и опцията да се трансферират данните, които устройствата в периферията генерират и изпращат към изчислителните центрове”, дава взор към огромната картина основният шеф на ISG Technology Consulting.

Според него главните зони, в които се правят изчисленията, са три.



“Периферията се състои от датчици, които събират информация, като индустриално и здравно съоръжение, умни устройства и така нататък За събирането на информация от периферния пласт на цялостната архитектура са нужни устройства, които могат да го вършат бързо, и логаритми, които да реагират, в случай че оборудването не работи по най-благоприятен метод. Бързото събиране на данни спомага при взимането на решения по какъв начин да се усъвършенства методът, по който работят автоматизираните устройства”, подчертава Бордон.

На второ място той показва центровете за данни, които получават информацията от периферията и имат задоволително потенциал да я съхраняват, както и да употребяват технологии като машинното и дълбочинното образование, с цел да проучват и извеждат зависимости и прогнози.

Разбира се, тези данни могат да бъдат изпратени и към облака, където прогнозите се комбинират с информацията от бизнес приложения или външни източници.

Ролята на Dell Technologies

За да тръгнат по пътя на цифровата промяна и да получат опция за най-благоприятен разбор на наличните данни обаче, организациите имат потребност от сътрудник, който е наясно със спецификите, и, по думите на Бордон, Dell оферират точно това.

“Ние осигуряваме периферни устройства, които могат да работят в рискова среда, като събират и проучват данните извънредно бързо. Но логаритмите за машинно образование са доста енергоемки и характерни. Затова построяваме устройствата си по този начин, че да могат да реагират бързо на осведомителния поток. Освен това доставяме системи за калкулации, мрежово съоръжение и предпазване, както и платформи, които са нужни за бързото създаване на инфраструктурата, нужна за оптимални резултати от разбора на данните”, обръща внимание Радомир Бордон и прибавя, че компанията има построени и голям брой принадлежности, които са фокусирани главно върху основаните в облака приложения, като платформата Pivotal.

Основното предизвикателство по повод IoT тактиката по принцип е по какъв начин да бъдат комбинирани оперативните и осведомителните технологии. “Оперативните технологии могат да бъдат транспортни средства или здравно съоръжение. Въпросът е по какъв начин те да бъдат интегрирани и ръководени от обичайните ИТ системи. В тази посока разчитаме на няколко платформи, които поддържаме дружно с нашите сътрудници - като VMware и тяхната Pulse IoT Center”, дава образец Радомир Бордон.

След като се съберат данните, те би трябвало да бъдат оценени, само че анализът може да даде стремежи резултат единствено в случай че бъде изработен доста тъкмо. Тук на сцената излиза изкуственият разсъдък.

“Тази технология е застъпена в три съществени посоки - потребителски опит, усъвършенстване и автоматизация на бизнес процеси и във връзка с инфраструктурните съставни елементи. Ние към този момент сме интегрирали машинно образование в нашите платформи като системата за предпазване PowerMax, с цел да помогнем на крайните консуматори да получат нови благоприятни условия в своята среда за предпазване. Тези три съществени посоки употребяват изкуствения разсъдък като мотор за иновации”, счита Бордон.

Dell, от своя страна, също са фокусирани върху три сеIoT – софтуерната наклонност на бъдещето съгласно DELL/EMCгмента, когато става дума за машинно образование и изкуствен интелект. Първият са новаторските калкулации, които играят ролята на задвижващ механизъм. “Dell към този момент е водач във връзка с изчисленията, когато става дума за сървърно застраховане. Но ние имаме вяра, че сървърите не са всичко в тази ситуация. Напротив, от ден на ден процеси се реалокират към крайните устройства. Става дума за нови уреди, които имат характерен дизайн, фокусиран върху логаритмите за машинни образование, тяхното осъществяване и добиването на прозрения. Затова ние влагаме доста в нови снабдители и стартъп компании, които създават решения, основани на машинно образование и неестествен интелект”, изяснява още Бордон.



След тях идва ред на метода, по който се съхраняват, ръководят и пазят данните. Те могат да бъдат разнородни - както структурирани, по този начин и неструктурирани – и по тази причина организациите имат потребност от пулове, които да разрешават ефикасно и бързо логаритмите да доближават, проучват информация и извеждат прозрения.

“Трета сфера, върху която сме се фокусирали в създаването на нововъведения, е обвързвана с това по какъв начин клиентът употребява своя интелектуален капитал за изпълняването на кодове или построяването на приложения посредством данните, които идват от периферните устройства към изчислителните ядра”, приключва Бордон.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР