Нямам никакви политически, икономически, бизнес обвързаности. Това е личен избор

...
Нямам никакви политически, икономически, бизнес обвързаности. Това е личен избор
Коментари Харесай

Евтим Милошев: Нямам никакви политически, икономически и бизнес обвързаности

„ Нямам никакви политически, стопански, бизнес обвързаности. Това е персонален избор и персонална покана на господин Главчев, с който се познаваме от години и имаме прелестни взаимоотношения. Тази покана беше в действителност изненадваща за мен, само че въпросът беше „ нуждая се от теб “ и това сътвори ангажимент и мотивация. На другия ден идва рецесията от това дали трябваше да приема предлагането, само че си дадох сметка, че това има и своите преимущества. “

Това сподели служебният министър на туризма Евтим Милошев в „ Защо, господин министър “ пред Жени Марчева. 

„ Това е първият кабинет, който няма политическа обязаност. В този ред на мисли това наподобява като кабинета сираче “, добави Милошев. 

 Кой кой е в служебния кабинет „ Главчев “? България 11 мин. Кой кой е в служебния кабинет „ Главчев “?  Трифонов: Евтим Милошев може да бъде министър на туризма, както и президент на Галактиката България 2 мин. Трифонов: Евтим Милошев може да бъде министър на туризма, както и президент на Галактиката  Кой кой е в служебния кабинет „ Главчев “? България 11 мин. Кой кой е в служебния кабинет „ Главчев “?  Трифонов: Евтим Милошев може да бъде министър на туризма, както и президент на Галактиката България 2 мин. Трифонов: Евтим Милошев може да бъде министър на туризма, както и президент на Галактиката

Цените на шезлонгите и чадърите

„ Това е част от концесионните и договорите за наем. Това е изискване, при което кандидатстващите, когато са получили тези контракти, по тяхната оферта са заложили пределна цена на шезлонгите и чадърите, т.е. не могат да надвишават тази цена. Пределните цени са заложени в концесионните и договорите за неми “, сподели служебният министър на туризма. 

Какъв туристически сезон чакаме?

По думите на Милошев тази година ще имаме резистентен и добър летен туристически сезон.

„ Смятам, че ще има растеж – някъде към 15%, а може и по-малко, само че сред 10 и 15% и това е доста добре. Отчитаме, че възобновяване след COVID-19 в България върви относително постепенно и не с темповете на другите страни “, изясни той. 

Въпреки това, Милошев означи казуса с дефицита на фрагменти. Решението му е във вноса на работна ръка от трети страни – Бангладеш, Пакистан, Индия и Таджикистан, където работната ръка е най-евтина. 

„ Българите не доближават. Не доближават фрагменти изключително на по-ниските равнища. Това е различен проблем с политиката във връзка с издигането на престижа на специалностите в туристическата сфера. Сезонността на работата също оказва въздействие, тъй като това е работа, която е единствено за няколко месеца. Ние към този момент не сме толкоз атрактивна дестинация за служащи от Турция, Молдова или Украйна, не сме толкоз безценен пазар, както е сърцето на Европа “, добави Евтим Милошев.

За да се оправим с дефицита на сезонни служащи, депутатите одобриха смяна в Закона за чужденците, с която се улеснява издаването на визи. 

„ Тези консулски служби, през които минава издаването на визи на служащи от трети страни, се задъхват. Забавен е процесът, те са дребни и нямат огромен потенциал. Външно министерство пое уговорката да вдигне потенциала. 90-дневната виза към този момент може да се възобновява от територията на България. Преди трябваше служащият да се върне в страната, в която му е издадена. Другото нещо е, че след 9-месечната виза, има разновидности, при които служащият да остане “, сподели министърът на туризма.

По думите му съществува и заплахата служащите, идващи от трети страни, да ни подминат и да изберат друга страна.  

„ Дали ние сме междинна локация – има го този въпрос, само че това остава в областта на работодателите, които би трябвало да положат старания, при подбора на служащите да ги задържат тук и да им основат среда, да намерят метод, че те да останат. Във всички срещи, които направихме станаха ясни няколко въпроса – националната ни сигурност. Разбира се, че би трябвало да знаем какви хора влизат. Вносът на работна ръка не би трябвало да изкривява пазара на българската работна ръка, защото българите са първите, които имат право на труд и по-късно мислим за всички останалите “, добави Милошев.

Проблемът със спасителите по Черноморието

„ Най-горещият въпрос, който беше издигнат бе Наредбата за водоспасяването. Тя е призната в последните дни на предходния кабинет и е влезнала в деяние на 9 април. Има нещо, което тормози най-много концесионерите и наемателите на плажовете. Секторът желае тази разпоредба да се вкара след 1 януари 2025 година и този сезон да не бъде обиден, само че наредбата е влезнала към този момент в действие, а предната е анулирана. Ангажирал съм се да забележим дали може да се направи такова пояснение, че правни отношения, почнали при остарялата разпоредба, да бъдат изведени за този сезон по остарялата разпоредба. Още на следващия ден ще имам среща с министър Кондева и ще потърсим решение “, сподели министър Милошев.

 

 

 

 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР