Първият човек, на когото е трансплантиран бъбрек от прасе, е

...
Първият човек, на когото е трансплантиран бъбрек от прасе, е
Коментари Харесай

Почина първият човек, получил бъбрек от прасе

Първият човек, на който е трансплантиран бъбрек от прасе, е умрял единствено два месеца откакто е бил подложен на новаторската процедура.

На Рик Слейман, 62-годишен мъж от Уеймут, Масачузетс, е подложен генетично модифициран свински бъбрек в тялото му в границите на четиричасова новаторска интервенция в Масачузетската болница на 16 март.

Слеймън е имал бъбречно заболяване в финален етап и преди този момент е получил трансплантация на човешки бъбрек, който след няколко години е посочил признаци на отвод. Лекарите му оферират пробната трансплантация на свински бъбрек, защото Слайман стартира още веднъж диализа и изпитва тежки затруднения.

Лекарите се надявали, че свинският бъбрек ще може да издържи години, оповестява Си Ен Ен, само че защото сходна трансплантация не е правена до момента, имало неустановеност до каква степен добре ще се оправи. Слеймън умира единствено няколко седмици след интервенцията, само че медицинският му екип твърди, че няма доказателства трансплантацията да е обвързвана със гибелта му.

" Трансплантационният екип на Mass General е надълбоко тъжен от неочакваната кончина на господин Рик Слейман ", показа болничното заведение. " Нямаме никакви индикации, че тя е резултат от скорошната му трансплантация. " В изказването не се показват детайлности за повода за гибелта на Слейман.

Към март 2024 година повече от 100 000 американци ще са в листата на чакащите за трансплантация на органи, като 89 000 от тях ще се нуждаят от бъбрек. Всеки ден 17 души от тези описи умират. Трансплантацията на генетично модифицирани органи от животни на хора, развой, прочут като ксенотрансплантация, се преглежда като обещаващ нов метод за евентуално справяне с дефицита на налични органи от човешки донори.

Преди процедурата на Слеймън учените са правили единствено пробни трансплантации на свински бъбреци при донори в мозъчна гибел, като доказателство за концепцията на интервенциите. Оттогава насам обаче още един жив пациент е получил такава трансплантация - 54-годишен мъж, който дружно със свинския бъбрек е получил и сърдечна помпа.

Първият човек, който е получил какъвто и да е свински орган, е мъж от Мериленд, на който през 2022 година е осъществена първата в света трансплантация на свински сърца. Той умира скоро след интервенцията, евентуално вследствие на заразяване със свински вирус, който провокира възпалителна реакция.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР