В няколко посоки са резултатите в съдебната реформа. Иван Гешев

...
В няколко посоки са резултатите в съдебната реформа. Иван Гешев
Коментари Харесай

Атанас Славов: Сюжетът с митниците напомня за скандала „Нексо“ – произведен предизборно от прокуратурата

„ В няколко направления са резултатите в правосъдната промяна. Иван Гешев беше освободен от Висшия правосъден съвет. Реформата не завърши, а имаше късмет да стартира “, сподели в предаването „ Защо, господин министър “ с водещ Жени Марчева министърът на правораздаването в оставка Атанас Славов.

„ Следващото нещо беше смяната в Конституцията. Третата упоритост беше с изработването на новия Закон за правосъдната власт. Времето не стигна за внасянето му в това Народно заседание “, добави той.

Според него „ ръчната спирачка “ на постоянната изпълнителна власт е дръпната поради измененията в правосъдната власт.

„ Стори им се това придвижване прекомерно бързо и непланирано. Години наред ГЕРБ и Движение за права и свободи са имали мощно наличие в правосъдната власт. То към момента е ненакърнено. Седем години след избора на този състав на Висш съдебен съвет към момента има мощно въздействие от парламентарната квота. Само след няколко месеца това щеше да е променено, само че в този момент няма да бъде. Министерството на правораздаването изготви законопроекта, оповестен е за публично разискване. В края на април трябваше да влезе в Народното събрание. За мен обяснението за предварителните избори е нежеланието да се продължи нататък. Трябваше да се изберат членове на новата антикорупционна комисия, да се избере Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет “, разяснява министърът на правораздаването в оставка.

Промените в Конституцията

„ Промените трябваше да се случат. През последните три години страната ни е ръководена от служебни кабинети или от постоянни. На 9 април кабинетът „ Денков “ ще се навършват тъкмо толкоз дни, колкото е управлявало последно служебно държавно управление. Като погледнем състава на Министерския съвет, ще забележим членове на други служебни кабинети на президента Радев. Новата форма на сформиране на служебно държавното управление е споделена отговорност. Водещата отговорност е върху претендента за длъжностен министър председател и силите, които го поддържат. Отговорност има и президентът, тъй като той издава указа. Не съм склонен, че е трансфорат в нотариус – той не е нотариус “, безапелационен е Атанас Славов.

Той даде образец с номинираната за длъжностен министър на правораздаването Мария Павлова, която е била длъжностен министър през 2017 година, а по-късно е бил зам.-министър на правораздаването.

„ Росен Карадимов, номиниран за министър на нововъведенията, също е обществено непосредствен до президентската институция. Дали те са номинация на президента не знам, само че явно има лица, които са взаимодействали с президентската институция “, изясни Славов.

„ Ние имахме друга идея – държавното управление в оставка да е  служебно държавно управление. ГЕРБ предложиха различен модел. Този модел трябваше да бъде приспособен. Дали се получи добър вид – аз имам рецензии, само че това не прави текстовете противоконституционни “, добави министърът на правораздаването в оставка.

„ Не чакам от служебния министър да се занимава с проверка на законопроекта за Закона за правосъдната власт, който беше направен транспарантно. Не чакам да внася законопроекти, част от политическа стратегия. Очаквам да продължи естественото действие на институцията. Да има последователност на административно равнище. Стратегическите въпроси би трябвало да бъдат оставени на идващото постоянно държавно управление “.

„ Мария Павлова като заместител на Борислав Сарафов участваше в изработването на законопроекта. Надявам се да излезе от ролята на заместител на основния прокурор и да е в ролята на министър на правораздаването и то в министерство, което имаше ясна визия за промяната в правосъдната власт. Ако забележим такава проверка, това ще е сигнал против реформаторските старания “, безапелационен бе министърът на правораздаването в оставка.

Митниците, Министерство на вътрешните работи, КПКОНПИ и прокуратурата

„ Сюжетът, който следим, припомня на други сходни като абсурда „ Нексо “. Точно избирателен беше абсурдът, създаден от прокуратурата. Сега „ Нексо “ съди България за 3 милиарда $. Сега нито КПКОНПИ е с нов състав, нито ДАНС е реформиран. ДАНС стартира с някаква информация до КПКОНПИ, която започва произвеждане по новите правила, а по-късно стартира прокуратурата. Нека да забележим какво се крие зад тези обвинявания. Самият основен секретар на Министерство на вътрешните работи сподели, че оставката му е подадена под напън. Това би трябвало да бъде разследвано. Премиерът ще подаде сигнал до прокуратурата “, разяснява той.

„ Въпросите към назначението на Калин Стоянов за длъжностен министър на вътрешните работи са към това, че ПП-ДБ ясно съобщи недоверието си към него. Ако желаеме да подсигуряваме почтен избирателен развой, няма по какъв начин да при такова съмнение да имаме министър в служебното държавно управление. Ако министър си е разреши, превишавайки пълномощия, да упражни насила, няма по какъв начин да взе участие в такова държавно управление. Появи се информация, че висши рангове от прокуратурата също са оказвали напън. Важно е всевъзможни подозрения да бъдат разследвани и да бъде понесена отговорност “, сподели Атанас Славов.

„ За страдание основният секретар не сподели обществено съответни имена. Ако имам обществено ясно декларирана информация, ще има съображение за процедура против прокурори. Не имам вяра, че в този състав на Висшия прокурорски съвет може да се осъществя дисциплинарна отговорност против управлението на прокуратурата “, изясни той.

Според него не трябва в този момент да се избира ново управление на Антикорупционната комисия:

„ Има остаряло управление, само че към този момент са назначени чиновници в проверяващото звено. Това е проблем, тъй като смисълът му е да получи съответно образование, да премине през съответни инспекции за интегритет в това число с присъединяване на партньорски служби, както избирането на ново управление на комисията ”.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР