Хемус“ не е готова, защото през тези три години се

...
Хемус“ не е готова, защото през тези три години се
Коментари Харесай

Виолета Коритарова: „Хемус“ не е готова, защото през тези три години се създаде хаос

„ Хемус “ не е подготвена, тъй като през тези три години се сътвори безпорядък “, сподели в предаването „ Защо, господин министър “ с водещ Жени Марчева служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Коритарова.

„ Бяха упреквани предходни държавни управления за метода на възлагане. Встъпвайки в служба, получих информация, че строителството продължава. Строи се по договорите, подписани по инхаус процедурите. Договорите са индексирани. По първия сектор от Боаза до Дерманци се строи от началото на сезона. Изпълнени са 68%. По втория сектор дейностите също не престават. Изпълнени са над 23% от строителните работи. По третия сектор са изпълнени над 50% “, добави тя.

„ Първият сектор ще бъде приключен до края на 2024 година. Останалите сектори до Плевен ще бъдат приключени до края на 2026 година “, безапелационна е Виолета Коритарова.

 Дупка до дупка – митинг в Северозападна България за положението на пътищата България 2 мин. Дупка до дупка – митинг в Северозападна България за положението на пътищата  Дупка се отвори на Дунав мост при Русе, коли са със спукани гуми (СНИМКИ) България 2 мин. Дупка се отвори на Дунав мост при Русе, коли са със спукани гуми (СНИМКИ)  Андрей Цеков: Имам чудесни работни връзки с госпожа Габриел Защо, господин министър 3 мин. Андрей Цеков: Имам чудесни работни връзки с госпожа Габриел  След сриването: Движението по автомагистрала „ Струма “ е възобновено България 2 мин. След сриването: Движението по автомагистрала „ Струма “ е възобновено  Дупка до дупка – митинг в Северозападна България за положението на пътищата България 2 мин. Дупка до дупка – митинг в Северозападна България за положението на пътищата  Дупка се отвори на Дунав мост при Русе, коли са със спукани гуми (СНИМКИ) България 2 мин. Дупка се отвори на Дунав мост при Русе, коли са със спукани гуми (СНИМКИ)  Андрей Цеков: Имам чудесни работни връзки с госпожа Габриел Защо, господин министър 3 мин. Андрей Цеков: Имам чудесни работни връзки с госпожа Габриел  След сриването: Движението по автомагистрала „ Струма “ е възобновено България 2 мин. След сриването: Движението по автомагистрала „ Струма “ е възобновено

„ Хаосът би трябвало да бъде спрян. Продължаваме с договорите за настояща поддържка, с цел да може ремонтите да са планувани и осъществявани навреме. Ако не го създадем, идващият районен министър ще е в доста сложна обстановка “.

Състоянието на пътищата

„ Чакаме окончателния отчет за сриването на стената на автомагистрала „ Струма “. Това сриване е породено от хаоса, който е през последните години и неналичието на пътно поддържане. Взехме ограничения за останалата част от стената “, уточни служебният министър.

„ Лошото положение на пътищата се дължи на това, че три години няма контракти за поддръжката им. Моето решение е да продължа прекратените процедури от предшественика ми за подписване на контракти за поддръжка “.

„ Говорих с сътрудниците от АПИ. Разбрахме се комисиите да работят по разпоредбите и бистрота, с цел да няма подозрения в избора на реализатори. Бих могла да кажа, че желанието ми е изборът да е действителен и на най-хубавата оферта “, сподели тя и добави, че няма да бъдат избирани компании, близо до властта.

Има подписани контракти с компании за пътна поддръжка за районите София, Кюстендил, Перник и Смолян. За другите райони процедурите са в ход.

„ Почти всички пътища са за главен ремонт, тъй като три години нямаме настоящо поддържане. АПИ ще направи проект за осъществяване на поправки. Той би трябвало да се извършва в сходство с договорите, с цел да разчитаме на ремонтирани пътища преди края на летния сезон “, акцентира Коритарова.

„ Не можем да обещаем, че всичко ще стане с магическа пръчка. Важно е да осигурим безвредно придвижване по нашите пътища, да се подсигурява здравето. За ремонта на пътища е нужен огромен запас. Предвидени са средства “, добави тя.

Смените в ДНСК и АПИ

„ Всеки министър има право да избере екипа, с който ще работи и ще бъде свършена неотложната работа. Смениш шефа на АПИ, тъй като се срещнах с одитния отчет, предоставен от министър Андрей Цеков, в който са установени нарушавания от страна на Ясен Йорданов “, разяснява Виолета Коритарова.

„ Одитният отчет е изпратен до АДФИ. Оттам потвърдиха резултатите от вътрешния одит. Ще бъдат сигнализирани съответните органи “.

„ Дунав мост “

В началото на май голяма дупка на „ Дунав мост “ ни подсети, че мостът не е ремонтиран главно от неговото основаване през 1954 година – към този момент 70 години.

„ Въпросът е състоятелен. Пътищата ни би трябвало да бъдат проверявани планово и ремонтирани, с цел да не се стига до произшествия. Основният ремонт на „ Дунав мост “ ще стартира в края на лятото. Има подписан контракт с реализатор. Стойността на ремонта е към 45 милиона лв.. Надяваме се да бъде изпълнен в период и да бъде първокласен. Предстои издаването на позволение за градеж “, посочи Коритарова.

Служебния кабинет

„ Поканата за поста получих от Димитър Главчев. Имах съмнения. Не одобрих незабавно. След диалози с него одобрих поканата и ще дам всичко от себе си, с цел да може в интервала на служебния кабинет да бъдат свършени смислени неща, нужни за обществото “, изясни тя.

„ Работила съм в администрацията дълги години. Познавам я и от вътрешната страна и знам, че има доста огромна експертиза, на която мога да разгадавам “, уточни служебният министър.

„ Никога не съм била партиен човек. Аз съм специалист и съм поканена в това си качество. С някогашния министър господин Андрей Цеков се разделихме, само че в качеството ми на специалист и началник на Агенцията по геодезия “, разяснява Коритарова и добави, че всеки министър има право да избира своя екип.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР