Вечерта на 20 август в Албания бяха задържани трима души

...
Вечерта на 20 август в Албания бяха задържани трима души
Коментари Харесай

Руската блогърка, арестувана във военен завод в Албания, е била в България през май 2020 г. - Живот

Вечерта на 20 август в Албания бяха арестувани трима души - руснак, проникнал на територията на боен цех край град Грамши, и двама негови познати, чакащи зад оградата. Според министър-председателя на страната Еди Рама те са обвинени в шпионаж. Имената на двамата руснаци скоро стават известни от медийни изявления по случая - това са Светлана Тимофеева - известна съветска блогърка и фотограф, известна като Лана Сатор в Instagram, и Михаил Зорин.

Министерството на защитата на Албания заяви, че 24-годишният Михаил Зорин, 33-годишната Светлана Тимофеева и 25-годишният украинец, Ф. А., чието цялостно име към този момент не е обявено, са били арестувани в събота по здрач. Информацията гласи, че Зорин " проникнал на територията на завода и се опитал да направи фотоси ". Когато защитата се пробвала да го залови, той " пръснал нервнопаралитичен спрей в двама бойци ". Светлана Тимофеева и Ф. А. са арестувани наоколо до завода в автомобил " Шевролет ". И тримата са отведени в полицейския сектор. Следствието продължава, а военните охранители се възвръщат и са добре.

Интересна в тази ситуация е Светлана Тимофеева или Лана Сатор - тя е прочут странник, а от 2007 година води блог. Посещава и снима места в някогашния Съюз на съветските социалистически републики и страни от Източния блок. По-късно основава и профила си в Instagram под псевдонима, с който е известна. Има повече от 250 000 почитатели и стотици фотоси - от Русия, Грузия, Албания и още доста страни, в които има руски монументи, остатъци, изоставени бункери, фабрики. От началото на тази година живее в Грузия, излиза наяве от профила ѝ. В деня, в който Русия атакува Украйна - 24 февруари, авторката скрива текста и мненията към своя фотография - с опрощение и обяснението, че " това се постанова поради новите съветски закони " и тъй като " желае да остане свободна ".

Проверка на " Булевард България " откри, че Лана Сатор е била в България през май 2020 година Три са изявленията ѝ от страната. Първата е от Перник - блокърката е посетила подземния минен музей, неповторим за Балканския полуостров - ситуиран е в две от непокътнатите галерии на първия под земята рудник, който е работил от 1891 до 1966 година В музея може да се наблюдава историята на въгледобива. В една от камерите има иконостас на небесния настойник на миньорите Св. Иван Рилски, с който е обвързвана една от най-старите митове за " Старите рудници ". И, несъмнено, попада в фрагментите на фотографката.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР