Пекин продължава да е суперсила, която не смята не да

...
Пекин продължава да е суперсила, която не смята не да
Коментари Харесай

Как Си Дзинпин прилага стратегията Разделяй и владей в Европа

Пекин продължава да е суперсила, която не счита не да губи въздействието си в Европа: по този начин в едно изречение може да се заключи посланието на китайския президент Си Дзинпин, който след няколко дни на Стария континент се завърна в родината си.

Визитата му в Европа стартира във Франция, където президентът Еманюел Макрон му подари първокласна сбирка коняк и го заведе на обяд в Пирените, с цел да продължи с посрещане, надалеч от скромното в Белград и Будапеща.



прекъсна даже програмата на публичната телевизия, с цел да бъде излъчено онлайн, а в първия ден на визитата му хиляди сърби скандираха " Китай " и развяваха китайски флагове пред постройката на президентството.

Двете страни съумяха да подпишат 29 съглашения в разнообразни сфери, а в подписана персонално от Си Дзинпин публикация в проправителствения сръбски вестник " Политика " той даде да се разбере, че тонът на визитата следва линията на Белград. А тя е твърдо срещу НАТО, видимо предпочитание за участие в Европейски Съюз, поддържане на историческата непосредственост с Кремъл, срещу военната поддръжка за Украйна и сигурно с другарски връзки с Китай.



Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че с китайския му сътрудник пишат история и след грандиозното посрещане го изпрати при различен техен общ другар - унгарския министър председател Виктор Орбан.

В Будапеща Си Дзинпин беше посрещнат още веднъж с червен килим и тържествено.

Споразуменията, които двете страни подписват, са по-малко от тези в Белград - 18, само че измежду тях са основни инфраструктурни планове като високоскоростни влакове, които да свързват центъра на Будапеща с летището, както и жп линия, с която китайските артикули да стигат от фабриките в Източна Унгария до Западна Европа.

И несъмнено, реконструкцията на железопътната линия Будапеща - Белград на стойност 2,1 милиарда $, по-голямата част от която се финансира със заем от Китай. Инвестицията е част от китайската самодейността " Един пояс, веднъж ".

" Желанието ни е това посещаване да се трансформира в насочна точка за подсилване на двустранните връзки и съдействието сред двете страни и да го издигнем на едно по-високо равнище, " споделя китайският министър председател след срещата си с Орбан.



Унгарският министър председател е най-близкият съдружник на съветския президент Владимир Путин в страните от Европейски Съюз. Той беше и единственият европейски водач, който поздрави Путин след " успеха " му на президентските избори в Русия през март. Орбан стои твърдо на позицията, че не би трябвало да се изпращат оръжия на Украйна и постоянно подлага на критика западните наказания против Москва.

Наред с Путин и представителите на талибаните, Орбан беше и измежду гостите на форума, отдаден на 10-тата годишнина на самодейността " Един пояс, веднъж " през октомври предходната година в Пекин.

По време на общата конференция със Си Дзинпин в този момент в Будапеща Орбан не пропусна да означи, че страната му първа в Европа става част от мегапроекта на Китай,както и че 75% от задграничните вложения в Унгария идват точно оттова - за разлика от комерсиалните връзки сред Европейски Съюз и Китай, които надалеч не са процъфтяващи.

Унгарският министър председател акцентира и водещата съгласно него роля на Китай в интернационалната политика и дефинира страната като един от " стълбовете на новия международен ред ".

Китайският президент от своя страна изясни какъв брой значима е ролята на Унгария в връзките на Пекин с Европейски Съюз и даже разгласи, че откакто поеме ротационното председателство на Европейски Съюз през юли, Будапеща " ще подсигурява укрепването на връзките сред общността и Китай ".



Според политически наблюдаващи задачата на визитата на Си Дзинпин и в Сърбия, и в Унгария е била да даде явен сигнал, че Китай ще продължи да разчита на стратегическата поддръжка на страни, които са срещу модела на Запада, и в това време Пекин може да разчита за търговски инфраструктурни планове в тях.

Като цяло съгласно анализаторите визитата на китайския президент в Европа е довела до това, че той е съумял да си отвори малка врата за още сходни срещи в бъдеще и че ще продължи да търси сътрудници в обособени страни в Европа на правилото " Разделяй и владей ".

От друга страна той ще се опита да се възползва от слабите места в единството на Европейски Съюз, с цел да предотврати основаването на стопански и боен алианс със Съединени американски щати, ориентиран против Китай.

При всички случаи, съгласно анализаторите, главният извод след края на визитата на Си Дзинпин в Европа е, че Китай ще продължи да води борба против каквито и да е ограничавания, налагани от Запада.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР