На вълнуващата заключителна церемония на седмото издание на Международния фестивал

...
На вълнуващата заключителна церемония на седмото издание на Международния фестивал
Коментари Харесай

Триумф на словото в Пловдив: Международният фестивал „Орфей“ раздаде награди на поети от цял свят

На вълнуващата заключителна гала на седмото издание на Международния фестивал за лирика „ Орфей “ , извършена в историческата конюнктура на Малката раннохристиянска базилика в Пловдив, бяха раздадени премиите на поети от целия свят. Този фестивал, който е част от културния календар на Община Пловдив за 2024 година, още веднъж удостовери своето значение като световен център за поетически израз и културен продан .

Олимби Велай от Албания беше удостоена с премията „ Орфей “ за изцяло показване с помощта на своето умеене да вплете мистичност и звучност в поезията, докосваща тематики като атеизъм, религия, позор и еротика. Нейните стихотворения отразяват дълбоки човешки прекарвания и вътрешни битки, представяйки я като заслужил този влиятелен приз.

Франсиско Моралес Ломас от Испания получи самопризнание за способността си да придвижва поетическите трептения в всекидневието, обогатявайки елементарните моменти с бездънен смисъл и хубост.

Специалните награди „ Евридика “ бяха присъдени на Иванка Радманович от Сърбия и Йозджан Юнлю от Турция за техните стихотворения, които изследват тематики като блян, разтуха, обич и словесно изкуство.

Голямата премия „ Орфей “ беше връчена на Мирела Иванова , която стана първата жена стихотворец, носителка на наградата. Тя беше отличена за нейната неповторима дарба да вплете в поезията си памет за дребните, персонални моменти, които оформят нашето битие, както и за нейната игра с биографични и агиографски разкази. Иванова също по този начин е известна със своите приноси в публицистиката и драматургията.

Събитието акцентира световното въздействие на фестивала с присъединяване на 80 поети от 16 страни и 3 континента . Община Пловдив разгласи и новия план за преводи и издания на книги на пловдивски създатели зад граница, което още повече ще способства за културното многообразие и продан.

Заключителните думи на церемонията отразиха духа на фестивала:

„ Пишете, четете, бъдете себе си! “

Това е апел, който резонира със сърцата и мозъците на всички присъстващи, насърчавайки продължаването на културното завещание на Орфей . С неспокойствие чакаме идващото издание на фестивала през май идната година в Пловдив.

Международен фестивал в Пловдив: Голямата премия „ Орфей “ бе връчена на надарена поетеса

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР