Задочен спор се заформи в първите дни след предсрочните парламентарни

...
Задочен спор се заформи в първите дни след предсрочните парламентарни
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ чака по-разумен нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

Задочен спор се заформи в първите дни след предварителните парламентарни избори в Северна Македония и месец преди предварителния избор в България.

Размяната на реплики потегли от българския длъжностен министър председател Димитър Главчев. В четвъртък той сподели, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония по нейния път за присъединение към Европейския съюз.

В петък спряганият за нов министър председател на Северна Македония Християн Мицкоски (лидер на националистическа партия ВМРО-ДПМНЕ) отговори, че aко София не е подготвена за отстъпки, държавното управление му ще чака образуването на постоянен кабинет в България.

" Има си интернационалните критерии какво значат добросъседски връзки. Готов съм да отида и да обосновавам нашите позиции, където и да е по света, " споделя Мицкоски в едночасово изявление, излъчено по локалната телевизия Kanal 5.

На въпрос по какъв начин ще разяснява думите на Главчев Мицкоски отговори, че в случай че това е позицията на България, бъдещото държавно управление в Скопие ще се концентрира върху решаването на вътрешни проблеми и ще чака " да пристигна някой по-разумен от българска страна, с който ще може да се беседва ".

Изказването му провокира сериозни реакции в България - мнения пристигнаха както от страна на Делян Пеевски, по този начин и на Корнелия Нинова.

Коалицията към ВМРО-ДПМНЕ " Твоя Македония ", която се опълчва на изискванията на България за започване на договаряния с Европейски Съюз, е победител и в парламентарните избори, които организираха дружно с балотажа за президент.

Вторият тур на президентските избори беше извоюван също от техния претендент -

Според признатите през 2023 година условия за продължение на договарянията на Северна Македония за бъдещо присъединение към Европейски Съюз, в преамбюла на конституцията на страната би трябвало да бъдат приети и вписани няколко малцинства, в това число българското. Това е и условието, което София сложи, с цел да вдигне ветото си върху продължаването на европейския път на Скопие и което ВМРО-ДПМНЕ изрично отхвърля.

В изявлението Мицкоски съобщи, че смяна в позицията на неговата партия във връзка с конституционните промени няма.

" Нашето мнение по този въпрос е ясно. Не виждам нищо ужасно в това както имаме анекс на Договора за другарство и добросъседство, да имаме още един. Сегашната идея нямаме желание да я подкрепим, " сподели той и повтори, че измененията би трябвало да се случат след, а не преди Северна Македония да стане член на Европейски Съюз.

Санкционираният по " Магнитски " ръководител на Движение за права и свободи Делян Пеевски реши да отговори вместо Министерство на външните работи.

" Няма да допуснем България да бъде използвана за вътрешнополитически цели в Северна Македония. Думите на водач на партия с искания от прилежащата ни страна, че ще чака " по-разумен министър председател " са безусловно неприемливи и неприемливи. Няма опрощение Северна Македония да бъде отклонена от евроатлантическия си път, " показва Пеевски в позиция, публикувана от пресцентъра на партията му.

Корнелия Нинова (БСП) също реагира, като прикани Северна Македония да извършва уговорките си - без значение какво държавно управление е на власт.

" България демонстрираше самообладание и благосклонност прекомерно дълго. Искането на нови отсъпки е неприемливо. Антибългарската реторика и езикът на омразата са безусловно неприемливи ", споделя тя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР