Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на

...
Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на
Коментари Харесай

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се опълчват на разширението на завода на Tesla в Грюнхайде, покрай Берлин, влязоха в съществени конфликти с полицията в петък.

Напрежението ескалира, когато част от тях се опита да щурмува предприятието за произвеждане на електрически автомобили.

Според уредниците на митинга - групата " Disrupt Tesla ", към 800 души са взели участие в демонстрацията.

Всички те упорстват, че разрастването на завода би трябвало да бъде прекъснато, защото ще навреди на околната среда.

Фабриката в Грюнхайде беше открита през март 2022 година Общественото неодобрение обаче нарастна, когато по-късно от Tesla оповестиха, че ще разширят обекта в близката гора за увеличение на индустриалния си потенциал.

През февруари в града се организира референдум, на който огромна част от гласувалите бяха срещу проектите на компанията, чийто притежател е американският милиардер Елън Мъск. Резултатите от него обаче не са правно обвързващи.

През март същото оборудване беше затворено за една седмица, откакто по съмнение за палеж беше изключено зареждането му.

Друг протестен колектив, наименуван " Volcano Group ", пое отговорност за пожара, призовавайки за " цялостното заличаване на фабриката ".

Видеозаписът от петъчната акция демонстрира по какъв начин десетки хора със сини шапки и маски идват от близката гориста околност и се пробват да щурмуват компанията, а служителите на реда им попречат, в това число със мощ. Част от стачкуващите са развалили няколко автомобила Tesla, употребявайки пиротехнически средства и багра на близката площадка за предпазване на транспортни средства.

Поне един протестиращ е бил арестуван, предава " The Guardian ".

Според представителя на " Disrupt Tesla " Оле Бекер с акцията си желаят да подчертаят и разрушаването на околната среда в страни като Аржентина или Боливия, провокирано от добива на литий. Литият е основен запас за батериите на електрическите транспортни средства.

" Ние пазиме свободата на изложение, само че сме виновни и за публичния ред и сигурност. Това значи, че ще се намесим, когато е належащо ", съобщи представителят на полицията в Бранденбург Марио Хайнеман.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР