Европейският съюз иска да даде на Украйна гаранции за сигурност.

...
Европейският съюз иска да даде на Украйна гаранции за сигурност.
Коментари Харесай

ЕС има предложение за гаранции за сигурност към Киев?

Европейският съюз желае да даде на Украйна гаранции за сигурност. В момента с Киев се разисква план, с който Welt am Sonntag се е срещнал.

Европейският съюз иска най-късно до началото на юли месец да поеме просторен ангажимент по отношение на сигурността на Украйна в отбранителната ѝ акция против Русия. Ангажиментът е в сферата на политическа, военна и икономическа помощ и би трябвало да се ползва, до момента в който Украйна се причисли към Европейски Съюз и НАТО.

Според информация на изданието посланици на 27-те страни членки на Съюза са постигнали съгласие по текст от единадесет страници, систематизиран като " конфиденциален ", който сега се разисква с държавното управление в Киев.

В документа се споделя: " Европейският съюз и неговите страни членки играят решаваща роля за непосредствената и дълготрайната сигурност и резистентност на Украйна посредством военна и гражданска помощ, филантропична, финансова, комерсиална и икономическа поддръжка, настаняване на разселени лица, поддръжка за промени, възобновяване и рехабилитация, само че също по този начин и посредством ограничаващи ограничения и дипломатическа поддръжка. "

По-конкретно ЕС твърди Украйна в незабавни съвещания при положение на нови набези. Проектът на 27-те страни от Европейски Съюз гласи: " В случай на бъдеща експанзия Европейският съюз и Украйна имат намерение да се съветват в границите на 24 часа по отношение на потребностите на Украйна да упражни правото си на самозащита според член 51 от Устава на Организация на обединените нации ".

Това обаче изключва опцията за директно присъединяване на бойци от ЕС заедно с украински бойци в бойни интервенции против Русия. Въпреки това Брюксел дава обещание на Украйна продължаване на доставките на смъртоносни и несмъртоносни оръжия, продължение на образованието на бойци, помощ при реформирането на бранша за сигурност, поддръжка при разминирането на страната и съдействие в региона на отбраната против хибридни закани и хакерски атаки.

Помощ за възобновяване

" Фондът за поддръжка на Украйна ще разполага с бюджет от пет милиарда евро през 2024 година До 2027 година могат да се плануват спомагателни годишни нараствания. " Помощта за възобновяване обаче ще зависи и от това от какво ще се нуждае украинската войска в бъдеще и какви спомагателни двустранни вноски ще създадат страните от Европейски Съюз.

Същевременно Европейски Съюз се ангажира да даде на Киев огромна поддръжка за възобновяване. Това евентуално ще изисква сериозна финансова помощ. През февруари 2023 г. Световната банка към този момент оцени разноските за възобновяване на страната на 411 милиарда щатски $. Оттогава насам обаче и мащабите на разрушенията са се нараснали доста.

При закрити врата почитан посланик от Европейски Съюз е загатнал какъв брой мъчно ще бъде това предизвикателство за европейците, акцентирайки и че в даден миг Европа би трябвало да се ангажира и с възобновяване на линията Газа.

Очаква се скоро Европейска комисия да направи предложение, което - сходно на така наречен фонд за възобновяване за битка с последствията от епидемията от корона вирус - да планува един тип еврооблигации за финансиране на възобновяване на Украйна и линията Газа.

Европейски Съюз желае да поеме задължения за сигурност най-много заради натиска на държавното управление в Киев. Обещанията обаче са също толкоз правно необвързващи, колкото и двустранните съглашения за гаранции за сигурност. Според вътрешна информация на Европейски Съюз до момента единствено седем страни членки са дали такива гаранции: Германия, Дания, Франция, Италия, Финландия, Нидерландия и Латвия.

Други седем страни от Европейски Съюз отхвърлят да сключат двустранни съглашения с Украйна относно уговорките в региона на сигурността: Словакия, Унгария, Хърватия, България, Кипър и Ирландия, Австрия и Малта. Швейцария и Турция, които не членуват в Европейски Съюз, също не желаят да сключат съглашение за сигурност с Киев.

На срещата на върха на Европейски Съюз в края на юни 2023 година 27-те страни членки се споразумяха да поемат " бъдещи задължения за сигурност " към Украйна. По време на договарянията през последните месеци трите неутрални страни - Ирландия, Австрия и Малта - упорстваха, че ЕС - за разлика от обособените страни членки - не би трябвало да дава никакви гаранции за сигурност, а единствено уверения за сигурност. От позиция на тези страни уверенията са по-малко обвързващи от гаранциите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР