Напрежението около Евровизия продължава да ескалира, след като Европейският съюз

...
Напрежението около Евровизия продължава да ескалира, след като Европейският съюз
Коментари Харесай

Нидерландия е изключена от генералните репетиции за Евровизия след инцидент

Напрежението към " Евровизия " продължава да ескалира, откакто Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) заяви, че проверява случай с присъединяване на представителя на Нидерландия.

Холандският артист Джуст Клайн не съумя да се включи в предпоследната генерална подготовка на шоуто в Малмьо, Швеция, в петък, където трябваше да извърши песента си " Europapa " на пето място, тъкмо преди 20-годишната Еден Голан от Израел с песента си " Hurricane ".

" В момента проверяваме случай по отношение на холандския актьор ", обявиха от EBU, отказвайки да дадат повече детайлности.

Все още не е ясно какво тъкмо се е случило и дали Клайн ще вземе присъединяване във финала на музикалното съревнование, който ще се организира в събота вечер (11 май).

Някои шведски медии оповестяват, че въпросният случай може да е обвързван със случилото се на конференцията, дадена след полуфинала в четвъртък.

Тогава 10-те финалисти, измежду които Нидерландия и Израел, отговаряха на журналистически въпроси.

Към края на конференцията Голан беше запитана от полското радио " Newsletter " дали счита, че с наличието си на събитието основава риск за сигурността на другите участници.

Модераторът на събитието, шведският водещ Йован Радомир, сподели на младото момиче, че не е длъжна да дава отговор на въпроса, в случай че не желае.

Тогава Клайн извика мощно: " Защо не? "

Голан въпреки всичко реши отговори с думите: " Мисля, че всички сме тук по една-единствена причина. И " EBU " взема всички ограничения за сигурност, с цел да направи това място безвредно и сплотяващо за всички ".

Тази година атмосферата към " Евровизия " е мощно напрегната поради присъединяване на Израел в състезанието на фона на войната ѝ против " Хамас " в линията Газа. Още от началото на годината редица деятели и европейски реализатори упорстваха страната да бъде изключена поради военните ѝ дейности в палестинския анклав.

В четвъртък хиляди хора стачкуваха против решението Израел въобще да взе участие в състезанието. По данни на шведската полиция митингът е събрал близо 12 хиляди души. За финала в събота са планувани нови митинги и различен концерт, разгласен от уредниците за " Песенен конкурс без геноцид ".

Кой ще пее на финала на " Евровизия "?

26 от общо 37 страни ще се състезават за успеха на " Евровизия " в събота. Освен Израел най-голяма зрителска поддръжка от втория полуфинал получиха Нидерландия, Гърция, Швейцария, Латвия, Австрия, Норвегия, Естония, Грузия, Армения.

Те се причисляват към останалите 10 класирали участници и " огромна петорка ", в която влизат домакинът Швеция, както и Франция, Германия, Италия, Испания и Англия.

Фаворитът на букмейкърите все още е Хърватия. На второ място обаче е Израел, следвана от Швейцария и Украйна.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР