За първи път от 2003 г. американски учени увеличиха максимално

...
За първи път от 2003 г. американски учени увеличиха максимално
Коментари Харесай

Днес е пикът на най-силната магнитна буря

За първи път от 2003 година американски учени усилиха оптимално оценката за силата на геомагнитната стихия, достигнала Земята, оповестява метеорологичната работа на Съединени американски щати (NWS). По-рано службата бе издала единствено предизвестие за явлението. Екстремни условия на равнище G5 доближиха Земята в 18:54 източно американско време (01:54 българско време). Геомагнитната стихия евентуално ще продължи през целия уикенд.

Магнитната стихия на Земята в нощта на 11 май доближи рисково равнище на мощ G5, което беше записано за първи път от август 2005 година Това оповестиха за ТАСС и от Института по приложна геофизика (ИПГ). " Видяхме магнитна стихия с изключителна мощ, достигнала G5 в два поредни тричасови интервала от 00:00 до 06:00 часа московско време ", сподели представител на института. Московската време съответствува с българското.

Магнитната стихия ще доближи своя пик на 11 май следобяд, планува на собствен ред Сергей Богачев, началник на лабораторията по слънчева астрономия към Института за галактически проучвания на Руската академия на науките. Според него част от четирите облака плазма, изхвърлени от звездата, е трябвало да се слеят в обединен, още по-голям обект и да се ударят в магнитното поле на Земята. По думите му полярните сияния могат да се появят в небето над Санкт Петербург и Москва.

При оптималното равнище на бурята G5 на Земята са допустимо щета на трансформатори и разрушение на енергийни системи. Космическите може да имат проблеми с ориентацията и информационните канали със спътника.

Силата на магнитните стихии се прави оценка от учените по петобална канара. Бурите от равнища G1 и G2 са слаби и съвсем нямат резултат върху работата на електрическите уреди. В същото време бурите от равнище G3 се смятат за силни; те към този момент засягат енергийните системи и могат да причинят спирания в работата на сателитната навигация и радиокомуникациите. Ниво на магнитна стихия G4 значи вероятни огромни проблеми с електрическата мрежа. Максималното равнище е G5; такива стихии съвсем постоянно предизвикват огромни проблеми с електрическата мрежа и съществени проблеми със спътниците и радиокомуникациите.

От началото на май на Слънцето са регистрирани над 20 мощни изригвания На 8 май учените записаха 15 мощни слънчеви изригвания. Две от тях се оказаха от най-голям клас Х. В същия ден са зародили изригвания от най-голям клас X1.0 и X1.0/1B. Някои от тях бяха съпроводени от спиране на високочестотните радиовръзки и изхвърляне на коронална маса. Регистрирани са общо 15 огнища от клас М и Х. Освен това на 5 май специалистите съумяха да записват седем мощни слънчеви изригвания, две от които бяха класифицирани като клас X. Преди това огнище от клас Х беше записано на 3 май. Заради него на Земята стартира магнитна стихия от клас G3, оценена като " мощна " по мониторинговата канара.

Учените са на разнообразни отзиви по отношение на въздействието на магнитните стихии върху хората. Някои отхвърлят въздействието на магнитните стихии върху хората. Според тях това събитие не оказва съществено въздействие върху живите организми, защото смяната в размера на магнитното поле е незначителна.

Но съгласно други учени магнитните стихии въздействат на човешкия организъм. Те обясняват това с обстоятелството, че когато магнитното поле се колебае, капилярният кръвен поток се забавя и настава кислороден апетит на тъканите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР