Възможно ли е абонати на МТел да плащат във фактурите

...
Възможно ли е абонати на МТел да плащат във фактурите
Коментари Харесай

От вас: Проверете си сметката, може да плащате за спортни канали, без да знаете

Възможно ли е клиенти на МТел да заплащат във фактурите си за платени телевизионни канали, за които не са се абонирали? Оказва се - да.

За това алармира нашият четец Петър Петков, който от две седмици се пробва да разбере за какво мобилният оператор му начислява такса за пакет спортни канали.

Петър Петков решил да заплати сметката си към Мтел през интернет, видял, че за следващ месец тя е по-висока от предстоящото. Сетил се, че е звънял в чужбина и разгледал систематизираната фактура. Освен международните разговори обаче видял, че заплаща на телекома за спортните им канали, които в никакъв случай не е гледал. Така зародил въпросът: " Аз по кое време съм се подписвал за тези канали? ".

Този случай може да ви звучи прочут, тъй като Петков не е единственият клиент на МТел, който се оказа абонирам за новата тв услуга. В началото на тази година телекомът пусна промоционално новите си спортни канали, като до 1 април те бяха безвъзмездни за гледане, а след тази дата искащите да ги наблюдават заплащат абонаментна такса. След 1 април обаче компанията " не помни " да ги спре, като на всичкото от горната страна начисляваше абонаментната такса във фактурата на потребителите и доста от тях я плащаха без да знаят с месечната си сметка, без да подозират за това.

Още тогава се подвигна звук по тематиката. Клиентите се оказаха по хипотеза абонирани за услугата и трябваше  да се отпишат с есемес, с цел да спрат да им начисляват такса за нея. Намеси се и КЗП, която забрани тази процедура. След това Мтел обявиха, че можем да се откажем от услугата посредством *88 и да си получим парите. Тук потребителят също може да срещне усложнения, защото връзката с оператор на Мтел се оказва повече от сложна, даже невъзможна.

Сумата, която Мтел начислява за каналите си, е алегорична - 2 лв. на месец за спорт в HD качество. Но когато тези два лв. ги заплащат стотиците хиляди консуматори на телекома без да знаят, печалбата набъбва сензитивно.

Петър Петков взема решение да търси своите права и да разбере по кое време се е подписал за тази услуга.

Започва циркулиране по Мтел магазини в търсене на помощ и решение. Едва в четвъртия магазин и то не на Мтел, а на blizoo, които компанията купи, му признали за грешката и му предложили разновидности - да звънне на оператор или да пусне публична тъжба.

Петков, прочут и като рапъра Пешо Гетото, е направил и видеоклип със смарт телефона си пред един от магазините, в които изяснява казуса си. Видеото събира над 330 хиляди гледания във Facebook и хиляди лайкове. Стотици хора стартират да му пишат със същия проблем. Заради напора от известия Facebook го банва за 24 часа, мислейки го за спамер.



Заради известността на видеото на идващия ден Петков получава позвъняване от пиар отдела на Мтел с запитване " Как да Ви създадем удовлетворен клиент? ". 

Петков изискал Мтел обществено да си признаят грешката, да върнат парите на хората или най-малко сумата от тези надценки да бъде дарена. Обещана му е среща, такава няма. Нито наново позвъняване.

Два дни по-късно получил есемес, че поради надвнесена трябва да му бъдат върнати средства. При инспекцията открива, че става въпрос за депозит от 50 лв., изработен на 14 август 2011 година. 

Не желая двата лв., не желая да се отхвърлям от услугата, желая да схвана аз подписал ли съм се за тези канали. Знам, че не съм. Разбирате ли, че това за мен са два лв., само че да кажем, че телевизия от Мтел имат 500 хиляди клиенти. Това е 1 млн. на месец, за година си го сметнете ", казва Петков.

От идната седмица с няколко души ще заведе дела против телекома.

МТел: Не заблуждаваме, а предлагаме промо цена за лоялни клиенти

Спортните канали Mtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGEsport са на цена от 1,99 лева на месец за всички клиенти на Мтел, които не се отхвърлиха от тях след приключването на промоционалния интервал, който беше до 31.03.2017 година, дадоха отговор от телекома в отговор на питане на OFFNews за практиката да начисляват абонамент за спортните си канали в месечните фактури на потребителите.

" Ако даден клиент не желае да продължи да гледа каналите против посочената цена, той може да не заплати за тях и излъчването им се приключва автоматизирано. Наред с това, в случай че клиентите не желаят да се възползват от промоционалната цена от 1,99 лв. на месец за клиенти на телевизия от Мтел и blizoo, те могат да се откажат посредством разнообразни начини – посредством SMS, посредством позвъняване на *88, 080020011 или 070043700, в магазините на Мтел и blizoo, а също и онлайн на my.blizoo.bg. Промоционалната цена е жест към нашите лоялни клиенти. За нови клиенти цената при неопределен абонамент е 5,99 лв. на месец, заради което е належащо клиентът, който има право на доста по-ниска цена, да направи осведомен избор, като съобщи, че не желае да се възползва от нея ", допълват от компанията.

От телекома означават още, че са дали задоволително способи на клиентите си да се откажат от услугата и не позволяват, че има клиент, който да не е осведомен за това:

" С цел да осведомяваме в точния момент всички наши клиенти за изискванията, при които могат да гледат Mtel Sport 1, Mtel Sport 2 и EDGEsport, ние използвахме разнообразни канали за връзка, в това число масирана реклама, изявления в медиите, изявления на уеб страницата ни и във всички наши сметки в обществените мрежи, както и посредством SMS, който наред с друго включваше опция за заявяване на отвод от услугата и използването на преференциалната цена с противоположен текст STOP.
``
Имайки поради описаното нагоре, всеки наш клиент е бил съответно осведомен за спортните канали и няма метод да не знае дали е абониран за спортните канали или не. В допълнение във фактурата на всеки клиент абонаментът за спортните канали е Мтел е извънредно забележим, защото е на обособен ред. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР