Как се справя страната ни с посрещането на бежанците и

...
Как се справя страната ни с посрещането на бежанците и
Коментари Харесай

Параграф 22, или как да помогнеш на украински бежанец в България |

Как се оправя страната ни с посрещането на бежанците и консолидираното им, само че не съгласно хвалбите от телевизионния екран, нито съгласно инструкциите в уеб страниците на институциите, а съгласно някой, подслонил украинци и нагърбил се със задачата да им помогне с отличния си български да уредят документи, да запишат децата си в учебно заведение, детска градина или ясла, да си потърсят легално работа, да получат здравна грижа? От първа ръка споделя , или .

Днес се сблъсках челно с бюрократичната система, която е толкоз комплицирана, че де факто няма по какъв начин да окажеш помощ на хората, на които си заречен, ( " все будет в порядки ", все това им дублирам на моите две украинки, а нищо не е в порядки), да получат някакъв краткотраен статут и да си пратят децата на учебно заведение (поне!), да имат здравна помощ и по този начин нататък. Мислех, че като български жител ще мога да им спомагам пред институциите, приказвам езика въпреки всичко, само че се оказа, че не е в езика казуса.

Звънях на към 10 индивида, юрист в това число, и изчетох най-малко пет уеб страницата, в които има написана информация по какъв начин да действат моите две женици с три деца, които са единствено пет от 40-те хиляди души-бежанци от Украйна потърсили избавление в България, (вероятно и повече ще станат). Всичко е толкоз комплицирано, истински параграф 22.

Междувременно Надя Брайт (която с изключение на всичко друго е и доброволка в центъра " Отворени порти ", та и на нея звъня да ми даде ум какво да правя) ми сподели, че най-малко шест души единствено през днешния ден са ù обяснили същите неща - въобще не става както написа в уеб страниците и всичко е едно безпределно циркулиране и препращане, а насреща чиновниците подвигат плещи: желаеме да Ви помогнем, само че нямаме спусната процедура.

Тук са систематизирани неуредиците, които допустимо най-скоро би трябвало да бъдат административно решени, преди да настане цялостен безпорядък.

Даниела Николова го написа. Аз общо-взето единствено приказвам и се нервирам. Но по този начин, както го е написала, е ясно и прегледно, и МОЖЕ НЕЩО ДА съдебна експертиза НАПРАВИ Пожарна охрана ВЪПРОСА. Моля ви, уважаеми хора от държавното управление, от организациите, юристи, админи, всички, които имат думата по въпроса с бежанците. Направете една елементарна и ясна система, по която БЕЗ АДВОКАТ тези хора да могат да получат въпросната краткотрайна протекция, да потърсят работа, учебно заведение за децата, да обитават умерено най-малко тук, до момента в който могат да се върнат вкъщи.

Пък току-виж на някои им харесало и решат да останат в нашата демографски провалена страна и да налеят малко свежа славянска кръв, която и най-патриотичната партия би одобрила.

Както и да е. Това са главните проблеми, които изискват вниманието на държавната администрация. По опция незабавно!

Какви проблеми пораждат пред украинските жители.

1. Статут „ Временна протекция “ - към момента не работи действително и оперативно в България. Какво значи това – сега украинските жители могат или да са туристи (до 3 месеца от датата на влизане на територията на България) или да подадат документи за „ Международна протекция “ от която произлизат статути „ БЕЖАНЕЦ “ или „ ХУМАНИТАРЕН СТАТУТ “. Накратко (без да разказвам цялата процедура и периоди, тъй като не става веднага) и при двата статута националните документи на украинските жители биват взимани и се дават български персонални документи за краткотрайно престояване. В уеб страницата основан особено за украинските бежанци, към днешна дата и час (15.03.2022 година 16:30 ч) категорично написа да се въздържат от регистрация.

⚠️ Съветваме жителите на Украйна да изчакат оповестяването на разпоредбите за регистрация в България като лица под краткотрайна протекция, вместо да подават молба за интернационална протекция в териториалните поделения на Държавната организация за бежанците (ДАБ).

- Не е ясно при приемане на статут „ краткотрайна протекция “ (когато заработи) дали националните документи на украинските жители ще бъдат взимани. В изявленията по малките екрани ни органите оповестяват за издаване на „ Регистрационна карта “ с QR код. Не се открива никаква информация по нормативните документи.

- Не е ясно след приемане на статут „ краткотрайна протекция “ дали ще могат да напущат България. Изключвам връщане в Украйна – то е разрешено. В медиите настояват, че може да пътуват на територията на Европейски Съюз, само че в нормативни документи за статута, откривам, че нямат право да напущат България:

- В медиите представители на ръководството настояват, че краткотрайната протекция ще е за период от 3 месеца, а в нормативните документи написа 1 година.

2. Необходимо ли е частните лица, дали жилищата си за прилагане от украински жители, да записват в полицията, че на адреса са настанени краткотрайно задгранични жители? Това е друга регистрация от тази в миграционните служби. На процедура полицията препраща към " Миграция ", " Миграция " не знаят какво ги питаш, а в обществените групи циркулира санкция от 500 лв., в случай че до три дни притежателя не е направил тази регистрация.

3. Достъп до медицински грижи – обръщам внимание, че се популяризира информация по малките екрани, че украинските жители, получили краткотрайна протекция ще могат да имат достъп до медицински грижи. В уеб страницата е посочено, че ще имат достъп единствено до СПЕШНА здравна помощ. 

4. Няма да слагам въпроса по какъв начин украинските жители ще имат достъп до пазара на труда, защото все още не е ясно при статут " краткотрайна протекция " дали се издават български документи, или не. Тук ще възникне въпросът в случай че не се издава ЛНЧ, по какъв начин на тези хора ще може да се записва трудов контракт?

5. Записване на децата в учебно заведение, детска градина или ясла – още веднъж нищо

- Как да се кандидатства – какво ще разбере един украинец от съкращението РОУ – без линк, адрес или допълнение?

- Къде да намерят тези хора лист на училища/детски градини?

- Има линк към пример на заявление, само че... Please, try again later.

- Изпусната е информацията по отношение на имунизационния календар. Вероятно (само предполагам) има някаква разлика в двете страни. Какви са те? Трябва ли да се слагат спомагателни ваксини? Ако нямат документи, какви имунизации са направени досега, може ли да се даде по имейл от персонален доктор или някакъв документ без автограф и щемпел (както всекидневно се изисква в нашата държава).... и още и още.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР