Сигурно сте чували, че в компанията, която управлявам, нещата се

...
Сигурно сте чували, че в компанията, която управлявам, нещата се
Коментари Харесай

Една изключително вдъхновяваща история за... реклама |

Сигурно сте чували, че в компанията, която ръководя, нещата се случват по малко по-различен и ексцентричен метод. Вече съм разказвал, че работим 32.5 часа седмично и имаме два месеца заплатен годишен отпуск. И за детските надбавки, изплащани на благосклонност от работодателя, съм разказвал.

Сега ще опиша по какъв начин популяризираме. Сигурен съм, че не сте виждали наша реклама на билбордове, във вестници, списания и даже наши рекламни банери в интернет. Ние даже нямаме и в никакъв случай не сме имали маркетингов отдел. Или най-малко не плащаме на някого, с цел да седи на бюро и да умува къде да разгласява наша реклама.

Как светът научава за нас ли? Ето по какъв начин: представям ви 19-годишната Зара Ръдърфорд. Зара е щерка на водачите Беатрис и Сам и от дребна мечтае да стане водач и астронавт. Запалена е по STEM науките и желае да види повече девойки и дами в науката и авиацията. Преди месеци Зара имаше единствено 40 часа нальот като водач. Това е ужасно малко, само че Зара имаше фантазия – да усъвършенства международния връх за най-млада жена водач, обиколила Земята с ултралек аероплан.

Нека да обясня – околосветското странствуване с ултралек аероплан е извънредно самоуверено начинание даже за умел въздушен ас. Разликата сред летенето с комерсиален пътнически аероплан и ултралеката машина е като разликата сред пътуването с трен по скоростно железопътно трасе и пътуването с малолитражка по черни пътища. Големите машини летят на височина над 9000 метра, където въздействието на атмосферата и нейните прищявки е минимално, а Зара ще прелети 52 000 километра на височина сред 200 и 2000 метра, където ще изпитва всички прищевки на майката Природа.
Сигурен съм, че след този героизъм тя ще мечтае още повече за полет в Космоса, където няма да срещне нито едно си-би (кумулонимбус – тип облак), нито пък ще я мъчи непряк вятър. Освен че ще лети ниско, квалификацията на Зара като водач (VFR = visual flight rules) не ѝ разрешава да лети нощем или да влиза в облаци – тъкмо както са го правили в зората на авиацията.

Представете си, че би трябвало да летите шест часа сред Гренландия и Канада, на 200 метра над безбрежната океанска простор, без радио връзка с който и да било поради ниската височина. Или пък над Сибир с едномоторен аероплан. Ако единственият ви мотор спре по някаква причина, единствената ви разтуха ще бъде, че по това време на годината (-30 градуса на земята) мечките долу спят зимен сън.

Та през лятото Зара имаше фантазия. Но с изключение на от кураж и воля тя имаше потребност и от доста съществено финансиране. Потенциалните спонсори обаче не одобряваха нейното предложение насериозно. Вероятно преценяваха, че това дете може да се откаже още в първия ден при полета си над Ламанша незабавно щом самолетчето ѝ бъде „ ударено “ от безмилостното въздушно течение. Дори и най-богатата корпорация не би вложила с лека ръка шестцифрена сума в долари в този вманиачен план. И до момента в който огромните корпоративни „ риби “ умуваха, аз се обадих на Зара, попитах я каква е нужната сума и ѝ споделих да ми изпрати банкова сметка, на която да преведа парите. Зара не можеше да повярва, че нещата могат да бъдат толкоз елементарни. Каза ми, че е доста признателна и че целият фюзелаж на самолета ще бъде непокътнат единствено за логото на компанията ми.

Няколко дни по-късно, когато към този момент беше оповестена публична дата на тръгване, тя показа, че „ огромните риби “ са размислили и към този момент желаят да бъдат спонсори. Естествено, не можеха да бъдат основни спонсори, тъй като към този момент имаше подобен, само че желаели да се включат. Тогава аз споделих, че съм склонен тяхното лого да бъде също на фюзелажа. Защо ли? Много просто – който знае оня анекдот, в който се споделя: „ Не знам кой е този, само че папата му е водач “, ще се досети.



Самолетът на Зара е окичен с камери като коледна елха. Всички тези камери записват видео във висока резолюция и пътуването ѝ няма да приключи единствено с приемането на грамота за усъвършенстван международен връх, а ще бъде основан документален филм за това нейно достижение.

Още преди премиерата на този филм Зара и нейният ултралек аероплан обаче участват в международния новинарски продан. И там е логото на ICDSoft, както и дребният български байрак, подложен до него.
След месец, на самия край на своето странствуване, Зара ще посети България – страната на главния си спонсор. Когато камерите и микрофоните на международните новинарски организации се насочат към нея, тя освен ще благодари за българската поддръжка, само че и ще спомене, че България е и обичаната ѝ ски дестинация. Че нейното семейство е имало парцел в един от българските ски курорти и че огромна част от спомените ѝ от детството са свързани с тази страна, че обожава българската кухня и българските планини, което е самата истина.

Днес, до момента в който летеше сред Южна Корея и Тайван, Зара ни изпрати видео привет от средата на Източнокитайско море. А през вчерашния ден тя попита почитателите си в Тайван какви локални ястия и питиета биха ѝ предложили да опита. Те написаха, че безусловно би трябвало да опита тайвански млечен чай с мехурчета. И познайте какво стана в Тайван. Първо, всички учебни заведения в региона на Тайпе стопираха занятия и на учениците беше разрешено да гледат от прозорците по какъв начин дребното самолетче на Зара идва от североизток и се насочва към интернационалното летище, където нормално идват и отпътуват големи авиолайнери. Телевизиите на двадесет и четири милионната страна предаваха онлайн. 300-килограмовото самолетче направи меко приземяване като за показно, след което се насочи към местата за паркиране и се подреди всред 300-тонните лайнери, а Зара получи чаша с тайвански млечен чай с мехурчета. Никоя локална телевизия не пропусна да опише за този жест на гостолюбие в централната си новинарска емисия.

Следват: Филипини, Малайзия, Индонезия, Сингапур, Тайланд, Бангладеш, Индия, Оман, Обединени арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Гърция, България, Словакия (самолетът „ Shark ” е създаден там), Чехия, Германия, Франция и триумфално идване в Белгия – родината на Зара.

Така популяризираме в ICDSoft. Стискайте палци на Зара!



Б. ред. - Димитър Димитров е създател и изпълнителен шеф на българската компания ICDSoft. Разказът му препечатваме от профила му във фейсбук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР