Какво знаете за нерешените проблеми в медицинската експертиза? Становището на

...
Какво знаете за нерешените проблеми в медицинската експертиза? Становището на
Коментари Харесай

Обжалване на ТЕЛК: Недейте! - От вас

Какво знаете за нерешените проблеми в здравната експертиза? Становището на омбудсмана е, че неналичието на съответни и навременни дейности за промяна довежда до нарушение на правата на хиляди хора с увреждания и техните фамилии. На 10 януари един зам.-министър сподели каквото сподели пред събралите се в дъжда пострадали, а сетне полицията препречи вратата му за „ националната обич ”. И двата последни къси Народното събрание съумяха да поправят някои недомислици: с оповестения край „ на епидемиологичната конюнктура ”, с бавната експертиза и обжалването ѝ (плюс връщането на съпътстващите болести и пожизнения ТЕЛК).

Но мнозина (особено в държавната администрация) нямат визия какво тъкмо ни се случва, когато потънем в механизма на освидетелстване и преосвидетелстване там. И нямам доверие, че дефинитивно е вярно урегулиран.
Най-важното: за всички, намислили да оспорват следващото си решение в следващия ТЕЛК, т.е. да го апелират – забравете, недейте! Ще останете без нерви, без никакви средства, без достолепие. Ако няма кой да ви гледа и да ви купува медикаментите, така и ще си умрете. А може и да не получите справедливост; колкото и смешни или явни да са несъответствията, които са ви принудили. Може би към този момент ще получавате пари, до момента в който ходите по тъгите, само че евентуално, те ще са в размера на обществените за напреднала възраст. Тъй е тук: приема се закон, стартират на часа да редят „ правила ” и „ приложения ”. Скоро от него остава единствено целофанът.

Ще ви опиша моята история. Няма по какъв начин да е кратко; продължи към 10 месеца (за други трае още повече). Новите решения на Народно събрание и Министерски съвет ще оправят ли нещата? Не съм сигурен.

Помислете какъв брой са категоризираните с ТЕЛК хора с увреждания, какъв брой решения се апелират, какъв брой се връщат от НЕЛК в ТЕЛК, какъв брой се апелират още веднъж. И какъв брой време (през последните години) се проточва от приемането на писмото за явяване за преосвидетелстване, насрочването му в комисиите, още – при вероятно обжалване, за жалбата в НЕЛК и решаването ѝ там, за връщането по същите процедури назад в дадения ТЕЛК…

Ето образец за напредването на документ в столицата на цифровизираща се европейска България – сред профилирани в една сфера ведомства: подадено обжалване на 2 юни (в РКМЕ), получено писмо-уведомление от НЕЛК (края на август), че ще се преглежда на 30 септември, дефинирано решение на 3.Х. – което обаче е изпратено към ТЕЛК на 27 октомври. Новото ми явяване беше пък на 6 декември („ невъобразимо ” къс срок).

Вероятно аз съм от „ късметлиите ”. И за какво, когато си добавил/приложил проучвания, документи, условия, касаещи жалбата ти, не вземат независимо решение по нея (имат право на това), а те връщат още веднъж в ТЕЛК? За да минат още 3-4 месеца ли? И да правиш нови проучвания? Които, в моя случай, се оказаха непотребни (едни за майското ми „ постоянно ” преосвидетелстване, втори – платени от мен – 2-3 дни след решението, което обжалвах; и трети преди декември – едвам „ уредени ” от свестните ми персонална лекарка и кардиолог, тъй като към този момент нямах право на такива „ през Касата ”).

За да се добереш до някаква информация би трябвало да си „ извадиш ” всевъзможни ПИК-ове за всички ведомства, „ предоставящи ” я. Но не това е най-важното в страна, където има закони, само че се ръководи с подзаконови решения, нареждания, заповеди, правилници, приложения. И държавните ведомства (в които заплатите са от нашите данъци) си ги основават, с цел да им комфортно – не на „ обслужваните ”, а на самите „ обслужващи ”. Сигурно и в Европа е по този начин?

Обреченост те обзема щом попаднеш в омагьосания кръг. Признали са те за „ човек с увреждания ” (в моя случай още от 08.08.2009 г.)…, ами в случай че си безсилен, недъгав, кьорав (не, не се извинявам), в случай че нямаш семейство или близки край теб, в случай че не се оправяш с компютър и ПИК-ове, но си дебелоглав да си търсиш правдата? При мен аневризма, описвана 9 година, „ изчезна ” на последното преосвидетелстване – евентуално при недовиждане в проучванията ; и отново се „ върна ” в новите, но НЕЛК – които, вместо да ме „ решат ” – ме върнаха, знаейки, че това ще е интервал, в който ставаш „ изключен пенсионер ” и не получаваш нищичко? Ако изобщо си физически жив към момента – при коронавирус, ценовата инфлация и увреждането ти.

Така първо инвалидната ти пенсия е орязана грубо (няколко месеца не получаваш нищо, до момента в който се придвижат документите), сетне – мислиш, че нещата ще се оправят, само че макар закон и параграф, дори не ти заплащат за „ групата ”, която обжалваш (защото в Национален осигурителен институт са решили, че ще изплащат обществената пенсия за старост). И най-после, когато най-малко знаеш, че от НЕЛК са върнали проблема ти в ТЕЛК – което значи повтаряне на целия логаритъм с проучвания за явяване там – се оказва, че си ИЗПАДНАЛ ОТ СИСТЕМАТА, „ изключен ” си.



Т.е. в дадения миг нямаш никакво годно експертно решение („ ЕР ”) и въобще спираш да получаваш каквото и да било (пенсия, обществено подкрепяне, здравни осигуровки) . Извън столицата, там където ТЕЛК-овете не са доста, какъв брой ли трае целия „ развой ”?

Затова запитвам всички в системата: Вие възрастни, или повредени близки нямате ли? А чували ли сте за такива, които си нямат никого? Знаете ли цената на живота през днешния ден? Наистина ли си мислите, че ви избираме (или ви назначават „ определените ”) с цел да се гаврите с „ елементарните ” хора под вас? Или е станало напълно зле; на вас не ви пука, само че и ние не имаме вяра в „ обгрижването ”, което ни предоставяте. И какво последно решихте? Поправихте недомислици отпреди няколко години, с които сякаш трябваше да спрат далаверите в ТЕЛК-овете. Ама около сухото изгоряха доста не-далавераджии. Мен 10 месеца от живота ми ме направиха по-болен, по-беден, по ядосан (напразно), изцяло отчаян в „ системата ” и „ експертите ” ѝ.

Някои не доживяват „ облекчаването ” на административните „ болки ”. Съгласен съм, когато кампанийно се приказва за недобросъвестни лекари или псевдо-инвалиди, че пороци има и хора има всевъзможни (знаем и кои най-често са „ хората ”). Обаче май „ Онзи, който е прекомерно ангажиран с правене на положително, няма време да бъде добър ” (Рабиндранат Тагор) и това се отнася за всички вас – които се хулите в Парламента, но ни омагьосвате с мантрата, че сме „ в Европа ”, а просто чакате парите от нея за личното си живуркане. А ние, „ електоратът ", научаваме по сложния метод, че страната нехае за нас. И ти остава – в планувано изтощение – да преведеш на няколко езика тегобите си и да ги разпратиш на евроинституциите; да опиташ да им обясниш „ правата на индивида ” в нашата територия. Май няма да схванат това, което се случва у нас. Пък и аз сега пиша „ след дъжд – качулка ”; нали сякаш оправихте батаците…

„ Моята ” история се умножава в стотици и в хиляди ориси. Поредният ми " инвалиден " 3-годишен интервал изтече на 1 април 2022-а. Съвпадна с прекратяването на епидемиологичната конюнктура от Народно събрание от края на м. март, когато близо 11 хиляди с инвалидни пенсии бяха ощетени. Тогава се обърнах към омбудсмана, медии и написах писма до комисии в Народното събрание. Впоследствие поправиха най-малко тази неточност.

Но документите за следващо преосвидетелстване не подаваш когато си искаш, а след приемането на писмо-подкана. Подадох ги по-скоро рано. Назначиха ми комисия на 26 май. Оказа се, че един кардиолог (в прегледите, които си събираш) не е видял 9-годишна сърдечна аневризма. Тя " коства " 30% – така ми рекоха в комисията, дадоха ми вместо 80 (от 12 години) – единствено 50%. Обжалвах пред НЕЛК – платено си направих ново проучване и го показах. Не знаех какво ме чака.

Пенсия бях взел на 7 март. Чак в края на юли вкупом получих някакви пари. После ги усилиха и трябваше да взимам най-малко 396 лева (с 50%). Въпреки че (чл. 112, алинея 9 от Закона за здравето: обжалването на експертните решения за трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане на органите на здравната експертиза не стопира осъществяването им) смятах едно, излезе друго – Национален осигурителен институт си дефинират в такива случаи предоставяне на " обществената пенсия за неработоспособност ": в този момент 247 лева Разбрах го по-късно от екипа на Омбудсмана и преди да получа писмото от Национален осигурителен институт. А пари – на 22 юли.

Обжалвах ЕР още на 2 юни. НЕЛК се произнесоха на 3 октомври, но подписано в бланка решението им е от 27-и: стопират ЕР и го връщат в ТЕЛК за ново. Надявах се, че те ще ме „ решат ”; просто е, показах и ново нагледно проучване – от 2009-а имам каквото си имам, от 2013-а и аневризмата, не съм влизал в болница, горе-долу сме викали Бърза помощ. (Не си представях, че за идващия ТЕЛК, за следващ път без кардиолог в екипа си, тъй като не съм влизал в болница – съм доста излекуван.)

С този ход на НЕЛК, изпаднах изобщо от " инвалидната система ": нямам годно решение и към този момент не получавам дори тези 247 лева Нищичко!!! Новият ТЕЛК можеше да изиска напълно нови проучвания и явяването ми там да стане след Нова година. Но ме „ вместиха ” за декември и ми дадоха 20-тина дни за трета ехокардиография. Сметнах: чакаш месец за щемпел, решението отива в Национален осигурителен институт, те пък са си дали своят вот и период от 4 месеца, до момента в който ти изчислят изплащаното. През всичкото това време не взимам нищо.

Теоретично, в случай че съм жив, до април 2023-а можеше и да не получа нито лев. На кого да кажеш, че „ законотворците ” в Народно събрание ми подсигуряват, че ми се поставят. Или пък, че които би трябвало са оправили каквото би трябвало, но ние сме „ заварено-отминало ” състояние, т.е. жертви на остарялата система. Оо, стигнах до хепиенда…, в петъка (3.02.2023) дойде писмото, че съм „ обработен ” и по-късно получих моите си „ натрупали ” се пари.

Впрочем, за 3 ваксини време изкарах 2 ковида, „ отключиха ” се болки и сложна пъргавина в двете ми ръце над лактите. Установиха „ начална дискова болест ”. „ Вдигнах ” холестерола и захарта. От 2013 година насам (това са 4 преосвидетелствания) дружно с байпасите, стенокардията, инфаркт, стеноза, коронарна болест, ИБС, имам и аневризма, само че не съм влизал в болница. Бях все с 80% (още от 2009-а). Изписаното от НЕЛК, като ме връщат на ТЕЛК, е много повече от това тяхното, с което те си ми препотвърдиха обжалваните 50%. За какво ги ручах жабетата?

Бях си присъединил записвачката и възпитано попитах: за какво? Отговориха ми: Знаете ли какъв брой са се трансформирали наредбите през това време?! И като не съм влизал в болница, значи много съм пооздравял. Не мога и да помисля за ново обжалване – към сегашните вероятно да се прибавят още 10 месеца без пенсията. Събрал съм 8 експертни решения. От тях е видно, а и помня, единствено един път в поредна ТЕЛК-комисия здравето ми се обследваше от разполагаем в екипа кардиолог.

Имам се за твърдоглав – по време на ковида взех докторат във ФЖМК (никога не е късно, не е като с обжалваните инвалидни пенсии) и през тия 10 месеца не стопирах да пиша и да запитвам – това по кое време?, за какво?, но в член 112 написа, че… Мой си беше въпросът, само че го правех и поради всички, които минават или им следва да минат през такава борба.

Освен от екипа на омбудсмана (и „ обществените ” в моя регион „ Илинден ” помагаха с каквото могат), смислена информация от самото начало, получавах от оповестения номер на уеб страницата на столичната РКМЕ. (Бъдете здрави всички, благодаря ви.) Описвам това с цел да си знаят пътя пострадалите. (При запознаване със обстановката, адвокати споделят, че няма действия/бездействия, нарушаващи закон. Да, измислено е: тук „ едни 3 месеца ”, там – още 4, сетне нямаш годно ЕР, само че някой ден ще си го получиш… )

Звънях на инфо-центровете на МТСП, Министерство на здравеопазването и Национален осигурителен институт (с „ парещ телефон ” по въпроси таман за пенсиите разни). Не се изненадах, че учтивите служителки знаеха добре защо иде тирада. От „ общественото министерство ” прецизираха, че казусът не е за тях. От „ здравното ” – изпускайки комфортно да отворят дума за НЕЛК, която, въпреки със автономия, е под тяхната „ шапка ” – ме „ насочваха ” все към Национален осигурителен институт ; нали те заплащат парите. За периоди, разтакаване и неприятни (или несъздадени въобще) разпореждания не загатнаха.

А в Национален осигурителен институт законосъобразно ми подсетиха – когато за мен имат ЕР, ще разпоредят плащане; когато няма ЕР, няма по какъв начин да дават каквото и да било. Пратиха ми и писмо, че стопират пенсията до ново ЕР. Тъй не си изясних, в случай че пукнех в това време, някой наследява ли пенсии и разлики, които трябваше да взимам, до момента в който жив се ожалвах. И ето грижовните (служебни) държавни органи поправиха предходните ремонти и ние – телкаджиите – към този момент ще си пеем, до момента в който ни преосвидетелстват. Имам поради живите.

Не съм напълно безсилен, имам семейство и дом, компютър, ПИК-ове отвред, инатих се да се жалвам... Не всички хора с увреждания са в моите условия. А гладна кокошка сметки прави. Дължат ми над две хиляди лв. (и то с понижения процент). Това са „ събралите се ” за погашение мои пари. Които 10 месеца не съм получил (дори и с отпущания за някое време обществен минимум). Всички „ съпотърпевши ” в сходен телкаджийски циничен кръг би трябвало да са могли да оживеят, да се хранят, да си заплащат сметките и да си купуват медикаментите.

Затова запитвам: дали в Европа знаят какво законово/подзаконово безхаберие царува тук; освен в полето на общественото подкрепяне. Вие, дето казвате, че работите непрекъснато за благосъстоянието на съгражданите си, вие какво сторихте? Щом майките на повредени деца стоят пред дверите на административните ви дворци с години (а множеството инвалиди просто не могат да долазят до вас), болката е голяма, а неразбориите – също. И дали „ знаете ”/„ не знаете ” за всички нас – в „ неравностойното състояние ”, еднообразно закононарушение вършите.

Пак поправихте нещата? Като с „ епидемиологичната конюнктура ” и в този момент едни хора ще се окажат отвън постановените времеви рамки. Щяло да може, в случай че някой се усеща ощетен, да се примоли за преосвидетелстване с новите наредби. И ще има напор, по тази причина ще става – когато стане. На последното ми явяване се срещнах с вдовица, пристигнала за документи; брачният партньор ѝ бил с ТЕЛК и обжалвали, но той умрял.

И персонално аз скърбя, че няма кой да ви накаже – вас, калпавите законотворци, поправячи и прислужници на народа. Защото приказките „ историята ”, „ времето ”, „ грижите ” са за литературата или телевизионните Ви участия. А са действителен оксиморон в действителния ни живот. В който някои се чудим какъв брой коства „ ЛК аневризма на МПП ”, а някои и не доживяват ТЕЛК-овете си.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР