Свързаните устройства, ползващи 3G връзка, са под риск от спирането

...
Коментари Харесай

Спирането на 3G крие рискове за важни системи


Свързаните устройства, ползващи 3G връзка, са под риск от прекъсването на тези мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече телекомуникационни компании вкарват пето потомство мрежови услуги, като в това време приключват работата на старите мрежи. Един след различен телекомите афишират завършек на остарелия стандарт 3G. Но това може да смути работата на някои по-специални типове устройства, предизвестяват експерти.

Защо го вършат?

За операторите прекъсването на 3G е решение, което е въпрос на успеваемост. Докато надграждат своите мрежи до най-новите технологии, те изключват остарелите системи и употребяват освободената честотна лента за по-нови услуги. Така се надяват да бъдат и по-печеливши.

За множеството хора това не е проблем. Предложенията за 5G смарт телефони са многочислени и дават задоволително огромен избор за актуалния човек. Но не всички връзки се реализират посредством смарт телефон, нали? И не всички се реализират посредством телефон въобще.

Кои устройства може да пострадат

Някои алармени системи работят с телекомуникационни карти от ерата на третото потомство мрежи, предизвестяват хора от сектора. Става дума за пожароизвестителни аларми и също по този начин аларми за влизане с щурм. Такива системи могат да се окажат без връзка след изключване на 3G мрежите.

По-възрастните хора с по-стари телефони, които са си привикнали от години с тези устройства, може да открият, че апаратите им към този момент не стават за „ ало ”. На доктрина те би трябвало да преминат към по-ново потомство уреди, само че това е мъчно до невероятно при възрастните хора.
още по темата
Проблеми със прекъсването на 3G могат да имат и пробационните служби по света, които наблюдават освободените пандизчии чрез глезенни гривни. Тези гривни нерядко също работят с по-старото потомство SIM карти и могат да се окажат офлайн изведнъж. А това по никакъв начин не е мечтано от пробационните служби.

По сходен метод могат да се окажат неработещи и някои „ здравни ” апарати за възрастни хора – другите типове медицински колиета и гривни, които наблюдават значими витални параметри (пулс, кръвно налягане, движение). Тези устройства са предопределени да свързват потребителите с центрове за незабавни повиквания при положение на случай. Освен, че някои от тях може да спрат да работят, техните консуматори най-вероятно няма да схванат в точния момент, че устройствата към този момент не са функционални.

Има и значително асансьори, които работят със SIM карти от времето на третото потомство мрежи. Аварийните позвънявания могат да се окажат невъзможни, в случай че тези карти не бъдат сменени с нови.

Някои коли и рейсове, чиито цифрови системи разчитат на остарели информационни протоколи, също могат да имат проблем. Превозните средства, които не са осъвременени откъм връзки, може да останат „ на трупчета ”.

Колко сериозна е заплахата?

Засега не е ясно какъв брой устройства по света биха били наранени от прекъсването на третото потомство мрежи. Никоя секторна организация в нито една страна няма точни числа, с цел да подскаже какъв брой биха били евентуалните жертви.

Предполага се, че старите SIM карти са към 1% от всички настоящи карти. Това значи релативно малко число. В случаите, когато тези устройства са медицински уреди обаче цената на неналичието на съответна мрежова връзка може да се окаже много висока, коствайки човешки живот.

Какво предлагат експертите

Всички, които употребяват някакъв тип свързани устройства, следва да се извърнат към своя снабдител, с цел да се уверят, че техниката им е осъвременена и приспособена, с цел да е в положение да работи с новото потомство мрежови връзки и да не зависи от 3G.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР