Четворно увеличаване на митата за внос ще засегне сериозно вноса

...
Четворно увеличаване на митата за внос ще засегне сериозно вноса
Коментари Харесай

САЩ вдига 4 пъти митата за китайски електромобили


Четворно увеличение на митата за импорт ще засегне съществено вноса на китайски електрически транспортни средства в САЩ (снимка: CC0 Public Domain)

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън възнамерява да разгласи идната седмица нараснали мита върху чистите енергийни артикули от Китай, заяви Уолстрийт Джърнъл, базирайки се на осведомени източници.

Повишаването на митата ще засегне китайските сериозни минерали, слънчеви панели и акумулатори. Очаква се цените за импорт на електрически транспортни средства да се покачат до 100%. Решението може да бъде оповестено на 14 май.
още по темата
Сегашната цена от 25% попречи на евтините електрически автомобили от Китай да навлязат на американския пазар. Но администрацията на Байдън, производителите на коли и някои законодатели са загрижени, че тарифната ставка няма да е задоволителна, защото китайското произвеждане се уголемява.

През април Байдън разгласи проекти за утрояване на митата върху вноса на стомана и алуминий от Китай. Неговият екип възнамерява скоро да разгласи нови мита върху китайски артикули, ориентирани към стратегически браншове, в това число електрически транспортни средства, заяви Ройтерс, базирайки се на осведомени източници.

Администрацията на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп на процедура стартира комерсиална война, като наложи мита върху китайски артикули на стойност 370 милиарда $. Тази мярка обаче аргументи големи загуби и на американските вносители.

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Брюксел чака Пекин непринудено да понижи износа на субсидирани артикули. В противоположен случай Европейски Съюз ще бъде заставен да предприеме твърди стопански ограничения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР