Изкуственият интелект повлия силно и на пазара за публични облачни

...
Изкуственият интелект повлия силно и на пазара за публични облачни
Коментари Харесай

AI увеличи разходите за публични клауд услуги


Изкуственият разсъдък повлия мощно и на пазара за обществени облачни услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на обществени облачни услуги ще доближи 675,4 милиарда $ през 2024 година, предвижда изследователската компания Gartner. Това е нарастване от 20,4% спрямо миналата година, когато пазарът се измерваше с 561 милиарда $.

Очакваното нарастване на разноските за обществени облачни калкулации значително се дължи на развиването на технологиите за генеративен изкуствен интелект (GenAI). В света се появяват от ден на ден базови модели и подготвени приложения, употребяващи GenAI, отбелязва Сид Наг, вицепрезидент на Gartner. Според него, посредством частично на AI решенията, световният пазар на обществени облачни услуги може да надвиши 1 трилион $ до 2030 година

Gartner чака най-високи темпове на напредък в сегмента IaaS (инфраструктура като услуга), в който потребителите получават виртуализирана изчислителна мощ в далечен център за данни посредством абонамент. През 2024 година приходите от този тип облачни услуги би трябвало да възлязат на $180,04 милиарда, което е с 25,6% повече от 2023 година Нарастване се дължи на условията на актуалните приложения и натоварвания: те се нуждаят от инфраструктура, която обичайните центрове за данни не могат да обезпечат.
още по темата
Вторият най-динамичен сегмент ще бъде PaaS (платформа като услуга), който дава достъп до операционни системи, системи за ръководство на бази данни, мидълуер, принадлежности за разработка и тестване. Тук световните разноски през 2024 година ще възлязат на $172,45 милиарда, спрямо $142,93 милиарда година по-рано.

В същото време максимален принос към общия оборот от обществени облачни услуги ще има сегментът SaaS (софтуер като услуга). Gartner пресмята, че приходите от основан в облака програмен продукт ще се усилят от $206 милиарда през 2023 година до $247,2 милиарда през актуалната година. През 2025 година приходите в SaaS сегмента може да надвишават $295 милиарда, заради мащабируемостта на абонаментния програмен продукт, сочи отчетът.

„ Разходите за SaaS се дължат на прекосяването на производителите към този модел на разпространяване на приложения ”, разяснява Сид Наг. „ В допълнение, фирмите не престават да употребяват облачни принадлежности за избрани технологии, като изкуствен интелект, машинно образование, интернет на нещата и огромни данни, което също подтиква растежа на SaaS продажбите ”.

Приходите от BPaaS (бизнес процеси като услуга) ще се усилят до $72,68 милиарда и $82,26 милиарда надлежно през 2024 и 2025 година, предвижда Gartner.

Според анализаторите на Synergy Research Group, през първото тримесечие на 2024 година американският снабдител Amazon резервира водачеството си на пазара на облачни услуги с дял от 31%. Следват Microsoft и Гугъл с дялове надлежно 25% и 11%.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР