HybriBot е изработен от естествени материали и е напълно биоразградим

...
HybriBot е изработен от естествени материали и е напълно биоразградим
Коментари Харесай

Семена с екзоскелет проникват сами в почвата


HybriBot е направен от естествени материали и е изцяло биоразградим в почвата
(снимка: Италиански софтуерен институт, IIT)

Изследователски екип съумя да трансформира семената в нещо като роботи. С помощта на специфична обвивка, в действителност екзоскелет, всевъзможни семена могат да се заравят в почвата сами.

Иновацията отваря пътя към оптимално и на ниска цена засяване на полета от въздуха и даже засаждане на гори, да вземем за пример с дронове. Семената в екзоскелетите просто се разпръскват върху дадена област и по-късно сами проникват подземен.

Учените от Италианския софтуерен институт (IIT) и Германския университет във Фрайбург са въодушевени от семената на див овес (Avena sterilis), с цел да разработят интелигентната обвивка, или екзоскелет. Изследването е разказано в детайли в научното списание Advanced Materials.

Всяко семе от това растение е затворено в черупка с „ козина ” и две огромни „ пипала ”. Върху почвата, под въздействие на измененията във влажността, пипалата стартират да се въртят и насочват семето в най-близката цепнатина в земята. Четките не разрешават на семето да се изплъзне назад, а непрекъснатото въртене на пипалата избутва зърното все по-дълбоко, осигурявайки му най-удобните условия за поникване.

Учените са нарекли създаването си HybriBot. Черупката и жилките са направени от естествени материали и са изцяло биоразградими в почвата. Обвивката на семето се прави от брашно и вода (тесто). След като изсъхне, капсулата е покрита с етилцелулоза, която съставлява неразтворим във вода, екологично чист биополимер, постоянно употребен за следено наторяване на почвата.
още по темата
По време на опитите учените са употребявали същински „ пипала ” от див овес. Власинките на капсулата също са естествени. Един подобен бот тежи 60 мг, или към три пъти повече от типично зърно от див овес.

По време на тестването ботовете са приложени сполучливо за снабдяване в почвата на семена от растения като домати и цикория. Използвана е друга почва – за стайни растения, глина и пясък.

Учените се надяват, че в бъдеще тази технология ще откри приложение в селското и горското стопанство. Въпреки че в началото наподобява прекомерно комплицирана, с всеобщото произвеждане цената на посадъчния материал ще падне. В по-далечна вероятност, технологията може да помогне за засяване на повърхностите на други планети, да вземем за пример Марс.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР