В първата неделя след Възкресение Христово църквата почита паметта на

...
В първата неделя след Възкресение Христово църквата почита паметта на
Коментари Харесай

Томина неделя е! Ето какво не трябва да правите днес

В първата неделя след Възкресение Христово църквата уважава паметта на деятел Тома – един от учениците на Исус Христос.

В евангелските текстове се разказва как Тома не повярвал на разказите за Възкресението Христово, до момента в който не видял със личните си очи раните от гвоздеите и от пробитото копие в ребрата на Исус.

Затова изразът Тома Неверни е станал нарицателен за мнителен човек. Томината неделя поставя завършек на Великденския празничен цикъл. След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили чоп, с цел да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На деятел Тома се паднал нелекият чоп да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия.

Из земите на Индия деятел Тома удивил хората с доста чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново обучение. Сред тях били и две сестри царици.

Царят, поради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по знамение оживял, само че царят не се спрял пред нищо и най-после умъртвил Тома. Апостолът извършил своята християнска задача и приключил живота си с мъченическа гибел.

Но даже и царят, който поискал гибелта на Тома, скоро приел християнството, уверен от изцелението на сина си Азан, откакто се покръстил. Мощите на деятел Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

 

Посещението на гробовете на умрелите, паленето на свещ, преливането и прекадяването е наложително на този ден. Това се прави преди сядането на празничната софра. Раздават се козунаци и яйца, само че не се оставят на гроба. Според обичаите на този ден се боядисват още веднъж яйца, само че този път за мъртвите, тъй като те честват Великден. Яйцата се раздават в памет на умрелите, тъй като се смята, че това защищава душите им от преобразяване. Провеждането на надпревари и битки е типично за този празник в някои региони на страната. В някои региони се вършат и молебени за дъжд, изобилие, за отбрана от заболявания и градушки.

Имен ден честват: Тома, Томислав и Томислава
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР