Търсенето на хардуер за изкуствен интелект изстреля Nvidia на върха

...
Търсенето на хардуер за изкуствен интелект изстреля Nvidia на върха
Коментари Харесай

Nvidia се превърна в “чудовище” за чипове


Търсенето на хардуер за изкуствен интелект изстреля Nvidia на върха в създаването на чипове
(снимка: Nvidia)

Nvidia, водачът в хардуера за изкуствен интелект, стана най-големият разработчик на чипове измежду играчите на пазара, които не разполагат със лични фабрики, съгласно данни на TrendForce за 2023 година Американската компания се трансформира в страшилище, което е по-голямо от Qualcomm и AMD взети дружно.

През 2023 година общите доходи на десетте най-големи дизайнерски къщи за интегрални схеми в света доближиха почти 167,6 милиарда $, отбелязвайки годишно нарастване от 12%. Този напредък се дължи главно на Nvidia, която означи удивително нарастване от 105% на приходите и подтиква цялата промишленост.

Докато Broadcom, Will Semiconductor и MPS реализираха нищожен растеж на приходите, други компании се сблъскаха със спадове, заради стопански проблеми и понижаване на запасите, разяснява резултатите TrendForce.

Проектанти на чипове без заводи – ранглиста съгласно пазарните им дялове
(източник: Trendforce)

Благодарение на взрива на AI и голямото търсене на ускорители за изкуствен интелект, Nvidia проработи 55,27 милиарда $ от продажби на чипове през предходната година. Компанията удвои резултата си от 2022 година и към този момент заема 33% от целия пазар.
още по темата
Основен принос за растежа на Nvidia има GPU-то H100. В момента компанията заема над 80% от пазара на чипове за AI ускорители, като се чака нарастването на приходите ѝ да продължи през 2024 година с стартирането на H200 и идващото потомство B100/B200/GB200.

Qualcomm е на второ място с 30,9 милиарда $, регистрирайки спад от 16%, а  пазарният ѝ дял измежду проектантите на чипове без заводи възлиза на 18%.

Списъкът на водачите включва още Broadcom, AMD, MediaTek, Marvell, Novatek, Realtek, Will Semiconductor, MPS и Cirrus Logic. В същото време единствено Nvidia, Qualcomm, Broadcom и AMD могат да се похвалят с дял от над 10%.

Прави усещане също, че в листата на водачите единствено Nvidia съумява доста да усили приходите си. Още четири компании демонстрират растеж, само че той е по-малък от 10%, до момента в който останалите играчи в създаването на чипове означават спад в приходите през 2023 година

Гледайки напред, TrendForce предвижда, че растежът на световната промишленост за планиране на интегрални схеми ще продължи възходящата си траектория, вследствие на разширяващото се създаване на огромни езикови модели (LLM) и навлизане на AI приложенията в персоналните устройства, което евентуално ще докара до появяването на AI смарт телефони и компютри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР