В търсене на извънземни цивилизации, хората са склонни да търсят

...
В търсене на извънземни цивилизации, хората са склонни да търсят
Коментари Харесай

Човечеството дори не достига цивилизация от тип I: никой няма да ни чуе

В търсене на извънземни цивилизации, хората са склонни да търсят типовете сигнали, които самите те биха могли да излъчват, предполагайки, че извънземните биха употребявали същите технологии.

Това умозаключение е напълно разумно, само че надалеч от идеалното. Както демонстрира образецът на самото човечество, интелигентните цивилизации могат бързо да се откажат от старите откриваеми технологии, като ги заменят с нови, пише IFLScience. Например, хората бързо минаха от потреблението на аналогови сигнали към цифрови сигнали за връзка. В същото време аналоговите сигнали се откриват по-добре, само че извънземните цивилизации също могат да ги изоставят, преминавайки към по-напреднали технологии.

Учените са прекарали доста време в търсене на вида сигнал, който една по-напреднала цивилизация би могла да изпрати, както и какво да се каже в това известие.

„ През 60-те години на предишния век беше показана концепцията да се употребява за известия добре известната периодичност, при която безпристрастен водород се излъчва в междузвездното пространство при периодичност от 1,42 GHz. Тъй като такава естествена радиация се популяризира в цялата вселена, концепцията е, че всеки интелигентната цивилизация би знаела за това и би могла да се насочи към тази периодичност, с цел да предава личните си сигнали “, споделя астрономът Брайън Бжики от Бъркли.

Изпращането на сигнали до всяко кътче на галактиката или даже на вселената, изключително непрекъснати сигнали, които усилват възможностите за разкриване, изисква доста сила, доста повече, в сравнение с можем да генерираме.

През 1963 година астрономът Николай Кардашев се опита да пресметна каква сила може да се употребява за изпращане на този тип сигнали. Той също по този начин предложи равнището на развиване на цивилизация, която би била способна да изпраща такива сигнали.

Така хипотетичните цивилизации бяха разграничени на 3 типа според от силата, която могат да получат от околната среда.

Цивилизациите от вид I могат да употребяват цялата налична за тях сила на тяхната планета (около 4x1019 ерг в секунда), употребявайки я за свои лични цели. Цивилизации от вид II могат да употребяват силата на своята звезда, да вземем за пример благодарение на сфера на Дайсън. Това е мегаструктура, построена към звезда за генериране на сила. Цивилизации от вид III могат да употребяват силата на цялата си вселена.

Производството на сила от вид II и III цивилизации в действителност е доста огромно. Изчислено е, че въз основа на увеличение на производството на сила на Земята с 1% годишно, човечеството ще доближи гореспоменатите стадии едвам след 3200 години, а по-късно след 5800 години.

Нови теории също по този начин допускат съществуването на цивилизация от вид IV, която е в положение да овладее силата на цялата следена галактика. В същото време, съгласно учените, в случай че погледнете настоящото ползване на сила от човечеството, хората са цивилизация от вид 0,72.

Според специалистите възможностите за разкриване на цивилизация от вид I са извънредно ниски, макар обстоятелството, че този вид цивилизация е надалеч оттатък сегашните ни благоприятни условия. Но сигналите от цивилизации вид II и III могат да бъдат открити от по-малко напреднали цивилизации, употребявайки принадлежности, сходни на нашите лични радиотелескопи. Вярно е, че цивилизации като нашата надали ще могат да отговорят на получения сигнал.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР