Станалото символ за дълголетие курортно село Момчиловци се намира в

...
Станалото символ за дълголетие курортно село Момчиловци се намира в
Коментари Харесай

Момчиловци - курорт за здравно-духовен туризъм

Станалото знак за дългоденствие курортно село Момчиловци се намира в сърцето на Централните Родопи, на надморска височина 1200 м. То е на 250 км от София, на 96 км от Пловдив и на 14 км от най-близкия град Смолян. Селото е единствено на 15 км от Пампорово и напълно покрай фамозните с хубостта си поляни, където се организира съборът на Рожен.

Освен че е учредител на селския туризъм у нас и е известно с механите и хотелите си на национални цени, селото развива от няколко години сполучливо един по-малко известен по нашите ширини, само че все по-предпочитан тип туризъм - здравно-духовен.

Църквата на Момчиловци „ Св. св. Константин и Елена " е издигната от популацията през 1836 година след султански ферман. Камбанарията е белег на локалната каменоделска школа и е част от 100-те национални туристически обекта. В селото блика лековито аязмо, поради което вярващи идват от цялата страна и чужбина. Лечебната му вода е най-силна в нощта против Гергьовден. То е в един от 27-те параклиса, обрамчили като " огнен кръг " Момчиловци. Селото се пази и от три светещи кръста от хълмовете, измежду които се е сгушило високо в планината.

Отскоро параклисите са включени и в специфични направления, разграничени на северна, източна и западна зона. Обхождането им изисква време и самообладание, тъй като разположението им е в приказно красиви естествени кътчета, край бистри реки с огънати над тях каменни мостове, със зелени пасища и вековни иглолистни гори по скатовете над селото.

Първият маршрут е от Момчиловци до " Св. Дух ". Пътеката е дълга 7,5 километра и могат да се видят общо 4 параклиса. Вторият е от селото до " Св. Летения " и включва разглеждането на 9 храма, а третият потегля от църквата и стига до " Св. Илия ", като включва 6 параклиса.

Момчиловци е първоначален пункт за пешеходни преходи из задачите Родопи. Един от тези направления стига до разположената наоколо астрономическа обсерватория на Рожен, оборудвана с най-големия телескоп на Балканите, чието гигантско око наднича в пространствата на Космоса. Други направления водят до местността Момина вода, Рожен, хижите " Момчил левент " и " Преспа ", върховете Ахматица и Преспа. Близо до селото е и местността Хайдушки поляни, която от дълго време се е трансформирала в курортно населено място.

Културно-историческият музей в Момчиловци показва с внушителните си над 3000 експоната многовековната история на обитаемото място и неговата просвета, обичай и обичаи.

Заради чистия въздух, здравословната кухня, опцията за преходи измежду величествената природа и вярата, която лекува, Момчиловци е оповестено за здравно-духовен център. Селото е отличено и със златен щемпел за „ Уникално европейско населено място ".

Момчиловци е и единственото село в Родопите, което има състезателен ски център в местността Картола. Той е на 1600 м надморска височина, обслужва се от два влека с обща дължина 700 м. Към спортния център има квалифицирани учители по ски и сноуборд. Изключително уместно място е поради южното си ревю за начинаещи скиори и фамилии с дребни деца.

Селото се трансформира в същински курорт, още повече откакто стана знак на дълголетието с киселото мляко. С поклонението си пред здравословната храна и духовната просвета на Момчиловци делегации от Китай притеглят от ден на ден туристи от Азия, рекламирайки Момчиловци като " Оазис на дълголетието ".

Вярата лекува всичко

" Чистите въздух и вода от планината, здравословната екокухня и вярата, която знаем, че лекува всичко, притеглят от ден на ден туристи. Тук те имат опция да посещават параклисите, свързани в туристическите направления, аязмото, църквата и да намерят очакване. Славата от Китай ни носи също доста позитиви. Едно че притегля доста туристи от азиатската страна, само че и всеки, който пристигна в селото, търси нашето кисело мляко като признак поради създаваното в Шанхай кисело мляко с марка " Момчиловци ". Предстои създаване на демонстрационен център с мандра, където туристите през лятото ще могат да видят по какъв начин се вършат млякото и сиренето. Прочуто е и нашето сирене брънза, което към момента се създава в селото. От тук туристите си потеглят и с дъхави билки, брани от планината, със сладка и родопски произведения, направени от сръчните ръце на дамите на Момчиловци ", сподели кметицата на селото Сийка Суркова.

Хотелите - на национални цени

В селото работят фамилни хотели и лицензирани квартири с общо над 250 кревати, които посрещат посетители от целия свят, на национални цени - от 15 до 30 лв. за нощувка, съгласно екстрите. Някои от тях имат внушителни и уютни механи, пресъздаващи обичайна родопска атмосфера. В тях може да се опита неповторимата родопска кухня и да се чуят невероятните по звучене национални песни и каба гайди. В селото проработи и първокласна къща за посетители, която покрива упованията на хората с изискан усет. Освен омайна природа и очакване с религия селото дава и съвършените условия за екологичен и селски туризъм, споделя Мария Цветкова от туроператорската компания на Момчиловци " Vitality Traditions ". Семейството поддържа и екогостилница в центъра на селото с редица оферти за атрактивен престой и незабравими вечери за туристите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР