Туризмът, свързан с наблюдение и снимане на диви животни набира

...
Туризмът, свързан с наблюдение и снимане на диви животни набира
Коментари Харесай

Мирослав Михайлов, предприемач: Биоразнообразието по българското поречие на Дунав конкурира това в Амазония

Туризмът, обвързван с наблюдаване и снимане на диви животни набира от ден на ден известност през последните години. България освен, че не е изключение от тази международна наклонност, само че съгласно доста хора от туроператорския бизнес е измежду най-привлекателните дестинации в Европа, конкурираща се само с Испания. Сред главните аргументи страната ни да се окаже подобаваща за този нишов тип туризъм е благосъстоянието от редки скотски и растителни типове, някои от които световнозастрашени, съществуването на компании и гидове, предлагащи услугите на разнообразни езици и не на последно място - построяването на инфраструктура, от която се нуждаят природолюбителите, въоръжени с фотоапарати и бинокли.

Въпросната инфраструктура включва основаването на налични за снимане и наблюдаване места измежду дивата природа, както и построяването на специфични фотоукрития. Такива укрития изникват на от ден на ден места в страната. Някои от тях са дело на неправителствени организации като Българското сдружение за отбрана на птиците (БЗДП) да вземем за пример, други са построени от локални природолюбители и фотографи, трети са от бизнеси, от време на време финансирани по планове.

Един от забавните образци са три укрития, основани в региона на Белене. Те съществуват с помощта на инициативността на локалния бизнесмен Мирослав Михайлов, който е ръководител на Института за развиване и резистентност на туризма и шеф на хотел в града. Завършил е Стопанската академия в Свищов, след което специализира " Маркетинг " в Модена, Италия, " Икономическа философия " в Бордо, Франция и " Политически науки " в Страсбург, Франция. Вече пет години той работи по разнообразни планове, свързани с развиването на туризма в района на Белене, Свищов и Никопол и виждайки капацитета в снимането и наблюдението на диви животни, взема решение да инициира и основаването на укрития за фотографи в региона.

" Дневник " разгласява диалога с него, изработен от Венелина Величкова, а още по тематиката може да прочетете и в текста й.

Забелязвате ли нови трендове в развиването на туризма, обвързван с наблюдаване и снимане на диви животни?

- По време на коронавирус пандемията внезапно се увеличи ползата към всичко, обвързвано с естествените форми на туризъм, също по този начин и фотографията. Продажбата на фотоапарати и фототехника в България също са се повишили доста от този момент и, естествено, фотографите търсят разнообразни обекти за снимане. Повишен интерес има към снимането на живата природа, тъй като това занятие е сложен, само че доста забавен тип снимка.

По южното поречие на река Дунав е едно от най-подходящите места за наблюдаване на диви животни в естествената им среда в Европа. Този регион дава опция за комбиниране както на бозайници, по този начин и на хищници и птици, изключително на водолюбивите типове птици. Имаме и богата гама растения и билки, които също съставляват интерес за доста туристи.

Защо и по какъв начин решихте да изграждате укрития за снимане и наблюдаване на диви животни край Белене?

- Идеята за основаването на специфични места за наблюдаване и снимане на диви животни в региона на Белене се роди вследствие на обстоятелството, че тук от доста години се развива ловджийски туризъм и желаех да намерим метод да се притеглят хора в региона без да пречим на животните, а в противен случай - да оказваме помощ за увеличението на тяхната популация. Така разбрахме за създаващите се в страната укрития за снимане на диви животни.

Започнахме първо с създаване на едно, ориентирано към пъстрите и забавни птици синявица и пчелояд. То се намира в една от най-големите им колонии за цяла Европа, ситуирана близо до град Белене. Мястото дава опция за необезпокоявано наблюдаване на тези два типа птици, както и домашна кукумявка и други. Укритието е ситуирано едвам на 7 метра от морското ниво и е върху платформа.

Когато започнахме, имаше доста огромен интерес още преди да е готово. Хората идваха и снимаха от палатки. Ние започнахме да се влюбваме в тази цветна колония от птици и да се грижим за нейното развиване и по този начин от година на година туристите започнаха да стават от ден на ден. В следствие направихме още две укрития, с цел да можем да разтеглим гамата и респективно да удължим интервала на престой на гостите в хотела в Белене, на който съм шеф.
Второто скривалище е за наблюдаване на пойни птици. То има личен минибасейн, на чието така наречен водно огледало птиците могат да идват, с цел да пият вода и да бъдат снимани. Освен тях се появяват невестулки, таралежи, разнообразни змии също.

Третото скривалище, което направихме взаимно с фондация " Америка за България ", е ориентирано към наблюдаване на бозайници - най-много на чакали и европейски вълци, само че също по този начин и на хищни птици, като редките морски орли, разнообразни ястреби, соколи. Това скривалище се употребява най-често през зимния интервал от ноември до февруари, само че целогодишно могат да бъдат срещнати там разнообразни редки типове. То дава опция за достъп и за хора с лимитирана двигателна пъргавина, шумоизолорано е и построено съгласно някои от най-модерните трендове в тази област.

 Мирослав Михайлов, бизнесмен: Биоразнообразието по българското поречие на Дунав конкурира това в Амазония
© Петя Петкова, petevoditel.com

За животните се грижим най-малко един път на две седмици, тъй като особено за това скривалище е значимо да има храна, с цел да могат животните да идват по-често на това място. Поддръжката на другите две скривалище обаче не е чак толкоз комплицирана.

От кои страни има максимален интерес към тези фотоукририя?

- Приемаме посетители най-много от скандинавските страни, само че също по този начин и от Англия. Интересно е, че от към две години и половина има нараснало търсене и от хора от България, което доста ни радва.

Какви са изискванията, с цел да се употребяват укритията?

- На уеб страницата е разказано всичко, което касае хората, имащи интерес да следят и снимат дивите животни в региона на Белене и в частност от укритията, които сме основали там. Посочени са и таксите, които се заплащат. С цел обезпечаване сигурността на животните визитата става единствено с наш компаньон.

За да се направи добра снимка, в укритията се влиза рано сутринта преди изгрев слънце и фотографите остават до към 10:30 - 11 ч., след което повтаряме същото и преди залез слънце.

 Мирослав Михайлов, бизнесмен: Биоразнообразието по българското поречие на Дунав конкурира това в Амазония
© Георги Герджиков

Какви най-често са българите, които се увличат от подобен тип туризъм?

- Като цяло феновете на различния туризъм са дейни жители. Това са хора, които желаят да бъдат в центъра на туристическия артикул. Те не желаят да купят нещо, което избрана организация, хотелиер или туроператор е основал за продажба, а избират самите те да са основните настоящи лица в своето преживяване. Това значи, че този вид хора търсят нещо, което е в действителност неповторимо и няма по какъв начин да се повтори.

Всички родители знаят, че, в случай че заведем децата си да следят елени или мечки в естествената им среда, ще е доста по-полезно за тях и за нас, в сравнение с, в случай че им ги покажем в зоопарка. Затова и този тип туризъм притегля дейни жители най-често от огромните градове, които не са безусловно биолози или фенове на флората и фауната, само че сигурно са хора, които са вложили под една или друга форма средства и време в изследването на този тип туризъм.

Хората, които ни търсят за подобен тип туризъм, гледат на животните, като на едно огромно благосъстояние, на което можем да се любуваме, без да му пречим. Срещам от ден на ден извънредно интелигентни клиенти, с които се получават забавни полемики, свързани освен с природата, само че и за това накъде отива нашето общество и какво можем да създадем ние, с цел да живеем в страна, в която правата на всички са обезпечени.

Освен за снимка, укритията употребяват ли се и с други цели?

- Хората, които употребяват укритията, идват тук освен, с цел да снимат животни, само че от време на време и просто, с цел да ги следят. Имаме и турове, свързани с наблюдаване на други типове, най-много водолюбиви птици в естествената им среда, най-често в интервала май-юни, и виждаме доста забавни животни. Като тук най-често не става въпрос за снимка, а следим птиците в средата им, като постоянно ги виждаме по какъв начин прелитат край нас.

Важно е да се означи, че туристическата активност се развива по метод, който не пречи на развиването на редките скотски и растителни типове, които се следят. Ако процесът е добре проведен, животните не се опасяват от туристите и фотографите.
По-сериозният проблем за животните са огромните машини, като комбайните, както и пестицидите в полетата и непремерената човешка активност, като лова по време на размножителния интервал и така нататък Аз считам, че туризмът може да се случва на територията на един естествен парк доста добре, освен това - може да оказва помощ за развиването му и за това да увеличи гражданската отговорност на хората.

За мен това не е активност, която би трябвало да се не разрешава, а е нужно да бъде контролирана и добре ръководена.

С какво е привлекателен регионът на Белене за туристите?

- Биоразнообразието по българското поречие на река Дунав конкурира това в Амазония.

Всъщност това, което горите на Амазония са за света, са островите на Белене за Европа. Така е, тъй като те дават естествена опция за филтриране на въздуха и водата и по тази причина са дом на толкоз доста редки животни - тъй като основават една неповторима екосистема.

Ако някой желае да отиде на сафари, с цел да види доста и забавни типове животни, то не е наложително да се пътува до Кения или Бразилия, тъй като в региона Белене можем да покажем в действителност доста забавни неща.

 Мирослав Михайлов, бизнесмен: Биоразнообразието по българското поречие на Дунав конкурира това в Амазония
© Георги Герджиков

Как успяхте да финансирате концепциите си за основаване на укрития?

- Фондация " Америка за България " към днешна дата е единствената организация, която поддържа развиването на подобен тип туризъм по поречието на Дунава в България. Те бяха пуснали грантове по отношение на различния туризъм по река Дунав и нашата концепция беше обвързвана с наблюдението на животни в естествена среда. Написахме план и получихме утвърждение, като с изключение на финансовата помощ, ние имаме опция да се срещнем и да работим с доста други, да ги назовем, артисти на различния туризъм по река Дунав.

Изключително потребни срещи и образования преминахме дружно с другите, спечелили финансиране по тази стратегия. Надявам се това да е първата крачка по пътя към доста планове, свързани с развиването на различния туризъм. В момента имаме и друга концепция, която е обвързвана със стопанство за развъждане на биозеленчуци и хранителен туризъм по река Дунав.

 Мирослав Михайлов, бизнесмен: Биоразнообразието по българското поречие на Дунав конкурира това в Амазония
© Петя Петкова, petevoditel.com
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР