Притежателите на български паспорт имат правото да влизат на територията

...
Притежателите на български паспорт имат правото да влизат на територията
Коментари Харесай

Силата на българския паспорт: В колко страни можем да пътува...

Притежателите на български паспорт имат правото да влизат на територията на 174 дестинации. Това ни слага на 18-о място в международната ранглиста за авторитетни паспорти Henley Passport Index за 2023 година

Страната ни записва спад с една позиция по отношение на 17-ото място от 2022 година, въпреки че през 2022 година българският паспорт е давал достъп до 173 места. За последните 10 години обаче родният паспорт регистрира усъвършенстване, като през 2013 година сме заемали 21-о място с достъп до 141 дестинации.

През 2023 година България дели позицията си с още 3 страни – Чили, Хърватия и Монако.



Първа в настоящия показател е Япония, чийто паспорт дава безвизов достъп до 193 дестинации. Това обаче не значи, че паспортът се употребява доста, даже след края на рестриктивните мерки поради пандемията от ковид. Само 24 млн. годни японски паспорта са в обращение към края на 2021 година, съгласно настоящи данни на японското външно министерство. Това е спад от над 3 млн. по отношение на 2020 година и значи, че под 20% от популацията има подобен документ за пътешестване.

Япония поддържа първата си позиция от 2018 година насам.

Според допитване на Morning Consult от юли 35% от пълнолетните респонденти в Япония са декларирали, че не възнамеряват в никакъв случай повече да пътуват за забавление – доста по-голям % по отношение на другите 13 допитани страни. Следваща е Южна Корея с 15%.

През първите 10 месеца на 2022 година близо 2 млн. души са пътували в чужбина от Япония, сочат данни на Националната туристическа организация на страната – доста под 20-те милиона, пътували през цялата предпандемична 2019 година
 

Класацията за 2023 година
Тази година втори се подреждат Сингапур и Южна Корея, а третата позиция си разделят Германия и Испания, следвани от поредност европейски страни.

Съединени американски щати са в челната десетка с безвизов достъп до 186 дестинации, което ги прави 7-и в класирането. Китайският паспорт дава достъп до 80 дестинации и е на 66-о място, а съветският е 49-и с достъп до 118 дестинации.

На дъното на подреждането са Афганистан с безвизов достъп до едвам 27 места, Ирак с 29, Сирия – 30, Пакистан – 32 и Йемен с 34.

Индексът, оповестен от основаната в Лондон компания за имиграционни услуги Henley & Partners, употребява данни от Международната асоциация за въздушен превоз и подрежда достъпа на 199 паспорта до 227 дестинации. Методологията се разграничава от други показатели, като този на Arton Capital да вземем за пример, съгласно който Обединените арабски емирства заемат първото място.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР