Приказният маршрут на Германия, установен през 70-те години на миналия

...
Приказният маршрут на Германия, установен през 70-те години на миналия
Коментари Харесай

Дворецът, който отваря вратите си за публиката, защото му трябват пари

Приказният маршрут на Германия, открит през 70-те години на предишния век, минава през национални паркове, крепости и остарели къщи, калдъръмени улици и гъсти гори, свързани с местата, през които са минали и живели братя Грим. Маршрутът свързва градовете и пейзажите, които са въодушевили двамата в творчеството им.

По това трасе се намира и замъкът " Бюкебург ", близо до град Хамелин. В него и до през днешния ден живеят наследниците на парцела - принцовете Надя и Александър Шаумбург-Липе.

За разлика от остарели времена, когато тук личният състав е наброявал 400 души, в този момент наетите са по-малко от 10, които се занимават с всичко на немалка повърхност, която включва и много просторен парк. Единственото място, което не се почиства са таман пространствата, където в годините на разцвета на замъка е бил обслужващият личен състав. Сега етажите, където са струпани дивани, картини и движимости - непретенциозно удостоверение за повече от 7 века история, се употребяват за частни турове, приходите от които доближават 80 хиляди евро годишно. Само измиването на прозорците обаче излиза 3 хиляди евро, описват чиновниците.


Тук към момента живеят Надя и Александър, принцове на Шаумбург-Липе. В годините актуалният им дом е дострояван в съответните на епохата стилове, до момента в който доближи до днешния си образ.

Недостигът на средства за поддръжка на немалкия парцел води до това, че два пъти годишно - един път през юни и преди Коледа, в замъка се канят търговци и техните клиенти. Повечето зали и паркът в близост са заети с щандове и тенти, където се оферират от облекла и обувки през посуда и украса за дома до туршии и пресни биологично отгледани плодове и зеленчуци.

Събитието се радва на голям интерес от публиката, въпреки цените да не са по никакъв начин ниски даже и за стандарта на локалните. На доста места в парка има заведения с разнообразни видове храна, на няколко подиуми има концерти.

Това не е задоволително за покриването на разноските, а притокът на туристи е по-скоро непретенциозен, споделят грижещите се за " Бюкебург ". Затова преди време са обединили сили с още няколко в покрайнината, с цел да оферират взаимен туристически артикул, посредством който се надяват да притеглят повече посетители.

 Дворецът, който отваря вратите си за публиката, тъй като му трябват пари
© Татяна Димитрова
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР