Както много други тенденции, които се забелязват през последните години,

...
Както много други тенденции, които се забелязват през последните години,
Коментари Харесай

Димитър Градинаров: България е една от двете топ дестинации в Европа за наблюдение на птици

Както доста други трендове, които се виждат през последните години, наблюдението на птици, известно като birdwatching, стартира да набира огромна известност по време на пандемията от 2020 година Засилен интерес към наблюдението и снимането на птици и други диви животни се отбелязва през последните десетилетия, само че с развиването на технологиите и изключително на фототехниката и обществените мрежи това занимание притегля от ден на ден внимание. Данните сочат, че за европейския район най-вече запалени по птиците туристи има във Англия, следвана от Холандия и Германия.

Нарасналото търсене на услуги, свързани с наблюдението на животни, се отразява на доста пазари, като се усилва броят освен на организациите, предлагащи турове за природолюбители, само че се развива и сегментът с фотоапаратите, специфичните обективи и аксесоари за тях и доста други. Само в границите на Обединеното кралство да вземем за пример през миналата година продажбите на бинокли са нарастнали с 22 % на годишна база. Изглежда сега сме на прага на един самобитен подем на интереса към животинското царство и икономическите прогнози сочат, че тази наклонност освен ще се резервира, а и ще нараства през идното десетилетие. България не е изключение от тази европейска, а и международна трендове и хората, занимаващи се с запазване на птичето благосъстояние, и туроператори удостоверяват, че ползата у нас пораства освен от страна на любопитни задгранични посетители, само че и измежду българите.

 Мирослав Михайлов, бизнесмен: Биоразнообразието по българското поречие на Дунав конкурира това в Амазония Мирослав Михайлов, бизнесмен: Биоразнообразието по българското поречие на Дунав конкурира това в Амазония

Какво се крие зад тези трендове, има ли капацитет страната ни за естествен туризъм, кои са по-интересните места за посещаване, за кои типове птици да се оглеждаме и от кое място да почнем, в случай че сме начинаещи, ни оказва помощ да научим един от хората, посветили се на пернатите създания и срещите ни с тях. Димитър Градинаров от Българското сдружение за отбрана на птиците (БЗДП) се занимава с планове, свързани с опазването на редки типове. Освен да бъде предан на природозащитата, той съумява да оказва помощ и на други хора да навлязат в света на птиците, водейки интензивно групи за birdwatching и wildlife снимка в границите на Българско дружество за защита на птиците, както и като част от активността на туроператорски организации.

Има ли България капацитет за развиване на туризъм, обвързван с наблюдаване и снимане на птици и други животни?

- Потенциалът на България за екотуризъм и съответно за снимане на дива природа е доста огромен, като някои хора се интересуват освен от снимане на разнообразни животни, измежду които и птици, земноводни, влечуги, даже инсекти, само че и на растения, като редки орхидеи и други. Може да се каже, че сме една от двете топ дестинации за цяла Европа, като другата е Испания, с която сме ситуирани в двете кьошета на Европа.

В България този тип туризъм има много положително развиване през последните 30 години, съществуват значително компании, които оферират подобен тип услуги и то на високо равнище. Едно от сериозните прерогативи на България е, че е относително дребна като територия и за към две седмици могат да се обиколят основните места за наблюдаване на редки типове птици, само че и за други животни и растения.
В най-подходящите сезони, примерно в края на април и началото на месец май, когато е времето на пролетната миграция, при интензивно гледане и повече шанс, могат да се видят сред 180 и над 220 типа птици.

Ние като организация изследваме капацитета на страната. Преди към година да вземем за пример завърши наш план, финализиран от фондация " Америка за България ", имащ за цел да изследва и набележи места в Северна България и изключително в дунавския регион, които биха били подобаващи за орнитологичен туризъм. Резултатите демонстрираха, че има значително забавни места, които занапред биха могли да разпрострат своя капацитет и да притеглят туристи.

 Димитър Градинаров: България е една от двете топ дестинации в Европа за наблюдаване на птици

Засилва ли се ползата към наблюдението на птици измежду българите?

- Една от сериозните трендове в страната през последните 15-20 години е, че от ден на ден българи стартират да се интересуват от наблюдаване на птици, така наречен birdwatching. Използват това занятие като метод да прекарват свободното си време и да се разтоварват.

​​​​​​​Преди двайсетина години това бяха безусловно шепа хората, които се познаваха основно от природозащитната колегия. Сега към този момент има стотици, а може би и хиляди с такива ползи. Привлечените от фотографията на диви животни несъмнено стават от ден на ден и повече и наклонността е изразителна.

Ние от Българско дружество за защита на птиците все по-често получаваме запитвания за това какво и къде може да се снима, къде има условия за гледане на птици. Най-много са въпросите, свързани със снимането, тъй като то изисква по-специална логистика, търсят се укрития за фотографите, постоянно основани и обгрижвани от локални хора и бизнеси.

Кои са най-хубавите места за наблюдаване на птици в страната?

- Основните дестинации за наблюдаване на птици в България са Източните Родопи, по Черноморието и на някои други места в Южна България.

​​​​​​​Интересно място покрай София е Понор планина, където могат да се видят извънредно скъпи типове като белоглавия лешояд и картала (черния лешояд). В региона има към този момент построени укрития за снимане на скален орел и други типове грабливи птици като белоопашатия мишелов, лешоядите и други.

Северна България като цяло е по-слабо посещавана, в това число от позиция на екотуризма и фотографията на дива природа. Очаквам обаче това в бъдеще да се промени, тъй като има значителен разрастващ се интерес през последните години, а и капацитетът изключително на крайдунавския район е в действителност огромен.

Специално при фотографията, а и при наблюдението на птици, има потребност от доста нови, свежи места с разнообразни типове. Северна България има своите извънредно скъпи места, изключително във връзка с този по-масово зараждащ се birdwatching туризъм.

Конкретно в Северна България кои са местата с максимален капацитет за подобен туризъм?

- Любимите ми места за наблюдаване на птици са в Западна Стара планина, в региона Белоградчик, също и във Врачанския Балкан. В региона на Белоградчик има извънредно красиви места за снимане на грабливи птици, както и по поречието на Дунав. Интересен е регионът на предпазената околност " Калимок-Бръшлен ".
Източната част на страната пък предлага опция за съчетание на естествен и културен туризъм. Един от образците за такова съчетаване е регионът на Русенски Лом. Там може да обикаляш една седмица и да не ти стигне.

За фотографите забавни места са регионите на Шабла и Дуранкулак, които са орнитологично доста значими места, където могат да се видят и снимат редки типове. Там е едно от зимовищата на, която е световнозастрашен тип.

Класически обекти, които се снимат постоянно в Северна България и има специфични услуги в областта на wildlife туризма, ориентирани към тях, са птици като елементарния пчелояд, земеродното рибарче, синявицата, папуняка, авлигата, разнообразни типове кълвачи. На места са построени укрития за снимането на тези типове и има компании, които оферират туристическа услуга, обвързвана с тях, наблюдението и снимането им.

 Димитър Градинаров: България е една от двете топ дестинации в Европа за наблюдаване на птици

 Кратка философия на птицитеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка
Също по този начин има и горски укрития за снимане на горски типове птици, като няколко типа синигери, черешарки, кълвачи, както и бозайници, които също идват на тези места. При този тип туризъм е въпрос на уместно поддържано скривалище с оптималната хармония. Прави се особено езерце с ситуирано до него скривалище, където хората да могат да прекарат през целия ден в наблюдаване и снимане а типовете. Животните се примамват със семена и ядки и когато регионът е уместно определен, опциите за снимане на качествени фрагменти са много огромни. Резултатите могат да бъдат видени под формата на множеството качествени фотоси във фейсбук групите за птиците на България, както и в някои от фотографските уеб сайтове и конгреси.

Как могат хората със зараждащ се интерес към птиците да натрупат повече познания за тях?

- На най-базисното равнище човек може да стартира да се интересува и самичък, тъй като нещата са доста по-лесни и налични с помощта на изобилието на информация онлайн и литература. Също по този начин, ние от Българско дружество за защита на птиците всяка година организираме най-малко няколко водения на групи в София. Имаме такива начинания и като част от разнообразни събития. Със Столичната община преди към две години изградихме няколко маршрута за наблюдаване на птици в Западен и Южен парк и Борисова градина. Така организираме и къси турове, по към час-час и нещо, в столичните паркове и хора, които към момента нямат знания за птиците, могат да навлязат в тематиката. Тези турове са безвъзмездни и подобаващи и за изцяло начинаещи.
За хората с повече време и възторг предлагаме и курс за различаване на птиците, който е много по-дълъг и може да включва стеснен брой участници. Човек, в случай че се запише на подобен курс, може за няколко месеца съществено да напредне, тъй като се посещават доста места, които не са единствено в София и покрайнините на града, само че и в региона на Кресна, Северна България, Бургаския залив и така нататък

През последните години тези образования са доста известни и значително хора се научиха да разпознават птици с помощта на тях. За мен най-хубавият метод човек да се развива в това занимание е да се съчетава независима подготовка с излизания измежду природата. Разбира се, за начало е добре да се влага в неща като бинокъл и определител на типовете в книжен или цифров формат.

 Димитър Градинаров: България е една от двете топ дестинации в Европа за наблюдаване на птици
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР