Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Търси се най-добрата хижа в България

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Търси се най-хубавата хижа в България. Всъщност не една, а няколко в разнообразни категории. Класирането ще бъде в осем категории - от за хижа без авто достъп или въжен превоз, до хижа с подобен достъп, настрана ще бъдат отличени обектите с най-хубава кухня, с най-устойчиви екопрактики, най-чиста, както и най-хубав стопанисван и нестопанисван подслон. Награда ще има и за възобновяване на изоставена хижа - така наречен " Рестарт ".

В състезанието " Хижа на годината ", който към този момент е в ход, са номинирани към 70 хижи и заслони . Организаторите от списание " 360 " дружно с Българския туристически съюз (БТС) ще разгласят спечелилите на 5 декември, като гласуването е до 15 ноември. Всеки може да взе участие като уточни коя е съгласно него най-хубавата хижа или подслон на.

Изборът е всред обекти, към този момент подбрани от организации, които директно употребяват тези обекти - Планинската избавителна работа, БТС, Българската асоциация за различен туризъм (БААТ), екосдружение " За Земята ", Асоциацията на парковете в България, Асоциацията по ски свободен и рисков жанр (БАССЕС), стратегия " Разказите на хижаря " и други

Отделно ще има класиране за планове за възобновяване на хижа посредством финансиращи стратегии на фирмите SiteGround и на Matrax, които са сътрудници на състезанието. Срокът за кандидатстване също е 15 ноември като сумата е надлежно 20 000 лв. и 5000 лв..

" Идеята е да се реновират настоящи хижи, само че и да се даде нов живот на изоставените, тъй като те са доста ", изясни Иван Панчев, уредник на състезанието и създател на списание " 360 ". На страницата на състезанието са посочени всички условия за присъединяване, като няма съвсем никакви ограничавания, увери той.

Темата с хижарския туризъм беше разисквана на конференция преди 10 дин, която е част от акцията на състезанието, в Учебния център " Мальовица " (бивша Централна планинска школа). Повече по тематиката четете в неделя в " Дневник ".

Всички номинирани и опцията за гласоподаване е.

 Хижа
© Фейсбук/страница на хижата

Хижа " Амбарица " е измежду най-номинираните в категория " Без авто достъп и въжен превоз ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР