Предаването „Код Спорт“ по ТВ+ излъчи поредното бутиково интервю на

...
Предаването „Код Спорт“ по ТВ+ излъчи поредното бутиково интервю на
Коментари Харесай

Мауро Силва пред Христо Стоичков: Неймар е бъдещият най-добър в света

Предаването „ Код Спорт “ по ТВ+ излъчи следващото бутиково изявление на Христо Стоичков. Този път кавалерът на „ Златната топка “ беседва с един бразилец, покорил върховете на международния футбол – Мауро Силва. Той е международен първенец от Мондиал‘94 и притежател на Копа Америка през 1997 година На клубно равнище прекара 13 години в испанския Депортиво (Ла Коруня), където завоюва шест оценки. А най-голямото самопризнание получи през 2016-та, когато бе определен от почитателите за най-хубав състезател в историята на галисийците.

- Мауро Силва, какво е мнението ти за Неймар?

- Смятам, че Неймар е бъдещият най-хубав състезател в света, тъй като има всички нужни качества. Бърз е, има доста мощен дрибъл и финтове, бие еднообразно добре и с двата крайници, има добър удар с глава... Просто това момче има всичко. Затова мнението ми е, че той ще бъде идващият номер 1.

- А по какъв начин гледаш на националния тим на Бразилия?

- Според мен Бразилия разполага със мощен народен тим. Причината е, че имаме доста добре комплектован състав. Прави усещане, че отборът играе извънредно сполучливо в отбрана, нещо, което беше проблем преди години. Имаме в действителност доста варианти и разновидности в нахлуване. Също по този начин националният ни селекционер прави изключителна работа, както в тактически аспект, по този начин и във връзка с положителната атмосфера в тима и прочувствената непоклатимост на играчите. Мнението ми е, че Бразилия възстановява ролята си на доминант в международния футбол, след фиаското като домакини на шампионата на планетата и след отпадането ни на шампионата в Русия.

- Разкажи ни по какъв начин се живее в Бразилия по време на мондиал?

- Няма друга страна в света, която да изживява всяко международно по лудия метод, по който това става в Бразилия. Всичко в страната стопира, с цел да се гледа мондиала. Никой не работи през този месец и всички наблюдават мачовете от шампионата. Животът е единствено футбол, един месец всеки живее с мачовете на националния ни тим. Не можете да си визиите какво е по кафенетата и заведенията за хранене – всеки разяснява, дава мнение, въобще царува еуфория! Така е досега, когато или тимът отпадне, или стигне до край.

- Мауро Силва - международен първенец. Лесно е човек да го каже, а какъв брой мъчно е да го реализира! Как си през днешния ден?

- Много добре, благодаря! Много се веселя да те видя, Христо! Наистина е наслаждение да бъда тук с теб!

- Как ще коментираш международното състезание в Русия? Какво не се получи?

- Христо, виж сега… При нас в Бразилия е към този момент тежко, тъй като минаха повече от 16 години, откогато не сме печелили мондиал. Прекалено доста време е това. А когато ликувахме през 1994 година, сушата преди този момент беше от 24 години и по тази причина натискът върху нас беше в действителност голям. След 16 години без успех на международно, към този момент е в действителност тежко. Отборът ни беше мощен и добре квалифициран, само че това не постоянно е задоволително. Треньорът също работи доста, с цел да донесе наслада на нацията. Обаче това е международно състезание. След първата фаза силите стават доста изравнени. Ти самият знаеш доста добре това. Изправяш се против Германия, Испания, Франция… Бразилия разполага с отлични футболисти, само че тези борби са в действителност жестоки и равностойни. Всеки може да излезе победител, както и стана.

- Зависи ли толкоз доста Бразилия от Неймар, който постоянно страда от травми и доста рядко е подготвен на 100 %. Отборът ви обаче има доста мощни единици - Коутиньо, Паулиньо...

- Жезуш...

- Да, Жезуш. Също един централен нападател, който играе за Ливърпул - Фирмино. Какво можем да кажем за този в действителност звезден тим, а какво би станало, в случай че и Неймар е в най-хубавата си форма и не страда от контузии? Повярвай ми, това е най-силният отбор в света!

- Да, склонен съм! Бразилия има в действителност мощен отбор сега. Всички са на равнище и има доста варианти за промяна. В нахлуване имаме в действителност огромен избор от всичките, които ти изреди - Жезуш, Фирмино, Коутиньо и Неймар. Неймар е толкоз добре механически, че наподобява на теб или на Ромарио, когато бяхте в Барса. Освен това, когато е заобиколен от всичките тези фантастични играчи, нещата стават още по-сложни за противниците. С тяхна помощ той може да взема решение мачове. Много значима, несъмнено, е и поддръжката на съотборниците. Ако Неймар е добре и играе на 100 %, имаме същинска нападателна мощност. Дори и без него обаче сме мощни и доста добър тим, с който всички би трябвало да се преценяват. С Неймар обаче опциите ни са доста по-големи, тъй като е извънреден състезател.

- Германия, Франция и Испания - трите европейски велики сили във футбола сега. Тази три тима наподобяват по-добри от Бразилия и Аржентина. Споделяш ли това мнение?

- За мен отговорът е твърдо „ да “. Сред изредените три тима, Бразилия най-вече се приближава до тях. Споменах ти за какво. Аржентина също не би трябвало да бъде пропускана, само че продължава да има проблеми в отбраната. Франция, Германия, Испания и Бразилия са съставите, които диктуват модата в най-популярната игра. Неслучайно видяхме, че точно „ петлите “ завоюваха купата в Русия.

- Мауро, за какво Бразилия е толкоз мощна? Какво промени треньорът през последните две години?

- Тите има невероятни качества като треньор. Трудно е да се водят всичките тези млади играчи, само че той го реализира. Сега времето е доста друго от нашето. Сега говоренето, методите на ръководенето на тима и дисциплината са доста по-различни. Тите, с изключение на невероятните механически и тактически знания, има и същинска заложба да стимулира момчетата. Прави го в действителност превъзходно. Това беше най-важното за нас, тъй като преди него имахме доста положителни играчи, готови чудесно и механически, и тактически, само че ни трябваше човек, който има неговите качества и да сътвори добра атмосфера в тима. Работата му е отлична и за мен той е най-хубавият вероятен треньор за Бразилия и то с огромна разлика пред останалите. Най-добрият е! Великолепен!

- Игра доста години в испанската Ла Лига. В Европа, когато някой каже Мауро Силва, хората стават прави, тъй като знаят, че това е един огромен първенец. Ти си един от великите играчи на нашата ера за бразилския и за международния футбол. Какво е мнението ти за Испания? Познаваш я повече от добре…

- Благодаря ти, че ми напомни за годините, прекарани в Испания. През последните години „ Ла Фурия Роха “ се потвърди като един от най-добре играещите тимове в света. Спомняш си по какъв начин изглеждаше Испания с Шави и Иниеста – двама вълшебници. Сега е по-различно – двамата огромни са отвън играта, само че пък има млади футболисти, които се приближават до двамата професори. Неслучайно завоюваха мондиала в ЮАР и това им даде доста сили и убеденост. Това е огромна тежест за един тим, когато играе добре и постоянно е на равнище, само че все нещо не му доближава, с цел да стане първенец. Спомням си, когато бях в Депортиво какъв брой мъчно ни беше досега, в който спечелихме Ла Лига за първи път. Веднъж обаче, когато си станал първенец, от плещите ти пада голяма тежест и нещата се трансформират, тъй като към този момент имаш самочувствието на първи в света. Испанците имаха проблеми на последните два шампионата на света, само че постоянно са в елита. За мен бе неточност, че Лопетеги бе изпъден при започване на шампионата в Русия. Но това са работи на хората от федерацията. Видяхме, че това докара до срив в тима и надлежно отпадане на отбора. Но дублирам – макар тези неудачи, Испания разполага със мощен отбор.

- Познаваш и доста мексикански играчи, които играят в Европа. Те имат фикс концепция за прословутия пети мач, който е тяхната цел на мондиалите. Защо обаче не се получава?

- Да, в действителност би трябвало да се замислят къде е грешката. Според мен им липсва убеденост в личните им сили. Иначе Мексико е постоянно доста сложен противник и постоянно се бори до дъно. На техните футболисти им би трябвало повече самочувствие. Ти загатна, че доста от тях играят в Европа. Това е добре, там са най-силните футболисти на планетата. Вземи малко от настройката им, от стремежа им, от задачите които си слагат и които преследват. Трябва постоянно да се мисли за победа. Ако отиваш на състезание за единствено да се представиш добре, в никакъв случай няма да успееш да стигнеш надалеч. Трудно е, в случай че не си с нрав на победител. На международно състезание силите са доста изравнени и битката е до дъно. Мисля обаче, че всички желаеме да пристигна миг, в който тим като Мексико или някой от африканските сформира да ни поднесат сърпрайз. Да изненадат всички и да се класират на край да вземем за пример. Не знам по кое време това ще стане такт, само че ще стане! Убеден съм!

- Меси, Кристиано… Какво дават теза два феномена на феновете?

- Радост, че имаме опция да ги гледаме! Невероятни са!

- Остава им малко обаче…

- Съгласен съм. Остава малко. Времето лети. Ние с теб го знаем най-добре. Лети в действителност, само че нека да можем най-малко още мъничко да се любуваме на тези двама футболни колоси. Меси написа доста история. Обожавам Кристиано, тъй като той няма техниката на Меси, само че в действителност компенсира с дисциплината си, постоянно е във върхова физическа форма и с необикновен голов усет. Това му разрешава да е на същото равнище, на което е другояче превъзхождащият го механически Меси. Огромно удивление към двамата и се надявам да играят още доста години, с цел да можем ние да им се радваме и да продължаваме да се любуваме на тези два футболни феномена.

- Световен първенец, Мауро Силва! Благодаря! Беше голямо наслаждение да се забележим тук, в Колумбия и да си поговорим за обичаната ни футболна игра.

- Христо, огромна наслада беше за мен да те видя! Знаеш добре за другарските ми усеща и възхищението ми към теб! Много пъти си ми развалял настроението на терена, само че в този момент не беше по този начин.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР