Димчо Димчев е изпълнителен директор на отбора на ЦСКА по

...
Димчо Димчев е изпълнителен директор на отбора на ЦСКА по
Коментари Харесай

Димчев пред ТОПСПОРТ: ЦСКА е №1 в България, а борбата продължава да бъде най-успешният ни спорт!

Димчо Димчев е изпълнителен шеф на тима на ЦСКА по битка и треньор в школата на " армейците ". При мъжете и дамите там са събрани доста национали на България. Най-добрите ни състезатели по класическа битка - Едмонд Назарян и Кирил Милов, също са част от ЦСКА. Наскоро пък Валерия Станчева стана европейска шампионка до 15 години. За този триумф и всичко забавно към клуба на " алените " ТОПСПОРТ беседва с Димчев.

Г-н Димчев, да стартираме от най-актуалната тематика - отминалото държавно-лично състезание за деца в Горна Оряховица. Оценката Ви за постигнатото от ЦСКА?

- Представянето ни беше приемливо. Спечелихме 12 медала в първа и втора група деца. Имаме четирима първенци. Мисля, че няма различен тим с толкоз медали, колкото завоюва нашият. Аз съм треньор на децата и съм максималист - постоянно може да е още по-добре. Това е моят тим, моят труд и желая още и още триумфи. Освен изпълнителен шеф на ЦСКА, давам отговор и за школата на клуба.

Какво следва за ЦСКА до края на годината - като шампионати?

- Предстои най-важният шампионат - държавният шампионат при мъжете и дамите. В последните две години сме отборни републикански първенци и в този момент задачата е още веднъж да го създадем.
 Снимка 665845
Източник:

Едва ли ще е доста мъчно, с оглед звездите, които се състезават при вас... ЦСКА е като Реал (Мадрид) във футбола, събрал доста от най-хубавите ни борци и боркини сега...

- Това е с помощта на фамилия Ганчеви. Те са при нас от три години. Преди това аз бях самичък, грижех се за всичко и беше доста мъчно без финансиране. От 2015 съм в ЦСКА. Много се веселя, че Ганчеви оказват помощ и са обезпечили всичко на нашите спортисти, с цел да може те да мислят единствено за битка. Сега ЦСКА е №1 в България. Вече две години сме сложни първенци, откакто се изчислят медалите в другите възрасти, мъже и дами.

Вярвахте ли в огромния триумф на Валерия Станчева на Европейското състезание до 15 години?

- Тя е много добро дете. Скромна и срамежлива. Но доста надарена и работлива. Семейството й са бесарабски българи. Бяха в Украйна, тя е европейска вицешампионка за тази страна. Започна войната и треньорът й Васил Татарлиев направи връзката сред фамилията й и нас. Дойде в България с цялото си семейство. ЦСКА обезпечи всичко за нея и тях като условия. За първо място не знам, само че сигурно чакахме орден от нея. Втора година е в тази възраст и, както споделих, има сребро за Украйна. Много сме щастливи, че в този момент завоюва злато да България. Сега ще желаеме да се бори в по-горна възраст, на Европейското до 17 години. Има бъдеще в това момиче и ще работим с нея, с цел да продължи да развива гения и качествата си.
 Снимка 665847
Източник:

Колко борци се състезават за ЦСКА общо?

- Нашата школа е доста огромна и развита. Със сигурност е в Топ 3 в България. При нас упражняват деца даже на 4 години. И нагоре... Тук е момента да кажа, че който желае да се запише да тренира битка в ЦСКА, може да ме потърси на този номер - 0886 98 30 25. Аз постоянно обикалям и учебни заведения в търсене на още деца за школата. Тренираме на комплекс " Диана ", където е най-хубавата зала за битка в страната ни. Имаме спортно учебно заведение с към 70 състезатели, 35-40 в подготвителните групи, мъже и дами... ЦСКА разполага с общо към 130-140 борци с картотеки. Методи Пенев е президент на клуба ни, Данаил Ганчев е притежател, а аз изпълнителен шеф. Гриша Ганчев също доста ни оказва помощ, естествено. Сега съм удовлетворен, тъй като всичко върви чудесно. През 2015 година беше доста мъчно.

Имаме петима борци с квоти за Олимпиадата в Париж. Изчислиха, че това е антирекорд за България. Какво би трябвало да се случи, че да може в битката още веднъж да имаме най-големите триумфи?

- Да, има оттегляне в битката, в случай че съпоставяме с времето преди 30-40 години. Но отстъплението е в спорта ни като цяло. Не желая да приказвам за другите спортове, само че битката отново е пред тях, даже и в тази рецесия. Пак сме №1 с тези 5 квоти. Колко има боксът? 4! Вдигането на тежести е с 3 или 4... Винаги печелим по една торба с медали от Европейско. А това сякаш се неглижира доста у нас. Къде са европейските медалисти в други спортове? И през този век още веднъж битката носи най-вече медали на България от Олимпиада. Такива са обстоятелствата, колкото и някои да ги премълчават. Тук е най-лесно да се плюе, вместо да се оказва помощ. Лошо усещане ми прави и това, че този спорт, най-българският, се отразява все по-малко и в медиите. А какво да кажем за анкетата " Спортист на годината "? Едмонд Назарян стана европейски първенец, а не попадна даже в Топ 10. За мен това не е обикновено...
 Снимка 665842
Източник:

Кои деца и юноши можете да отличите и да кажете, че в бъдеще ще са от звездите в този спорт?

- Всички, които упражняват при нас, са ми на сърце и им искам да реализират допустимо най-вече в битката. Имаме едно момче, Радостин Василев се споделя. През 2022 взе бронзов орден от Европейско и има положително бъдеще, съгласно мен. Виктория Бойнова също, тя е трета на Световно и Европейско, Балканска шампионка. Олга Попова също е №1 на Балканите. Гриша Назарян - също балкански и републикански отличник, много талантлив и трудолюбив. Много са децата и юношите, които бих отличил.

Те имат ли късмет да се допрян до големите имена в клуба  - като Едмонд Назарян, Кирил Милов, Мими Христова...

- О, да! Даже това се случва съвсем всекидневно. Ето, образец от тази заран - Иво Илиев и Дейвид Димитров бяха при нас, направиха разгрявката и упражняваха с децата. Държа доста да има този контакт на дребните с мъжете, тъй като ги стимулира доста мощно. Едмонд и Кирил Милов също са идвали. Тренират, демонстрират на децата къде бъркат, обяснават им... Всички са скромни момчета, въпреки и постигнали доста в спорта. В битката сме като едно семейство.
 Снимка 665846
Източник:

За край - по какъв начин гледате на рецензиите, че в националния ни тим при мъжете има от ден на ден чужденци?

- За мен повече е добре, отколкото неприятно. Ще ви обясня за какво. Това целия свят го прави, даже и развитите в битката страни. Идеята е тези чужденци освен да вземат участие в огромните надпревари и да носят медали, само че да са в залите с децата ни всеки ден и да ги учат, да споделят своя огромен опит. Те са тук със фамилиите си. Едно време и Армен Назарян пристигна като чужденец, а стана легенда на България и в този момент е повече българин от други. Малкият му наследник Гриша е при мен от 6-годишен... Нека не се разделяме на чужденци и българи а дружно да развиваме този спорт у нас и да го превърнем още веднъж в най-успешния в страна ни. Така ще завърша!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР