Откриването на бучка на гърдата е шок за много жени.

...
Откриването на бучка на гърдата е шок за много жени.
Коментари Харесай

Ето как точно се проверява за рак на гърдата у дома

Откриването на бучка на гърдата е потрес за доста дами. Но това не е безусловно симптом за рак на гърдата. В тази публикация ще разберете по какъв начин да си вършиме самоизследване на гърдите, с цел да откриете рака на гърдата в ранен етап.

Бучките в гърдите нормално не са рискови. Често се оказват фиброаденоми или кисти. Въпреки това, дамите би трябвало постоянно да преглеждат гърдите си, с цел да открият първите признаци на рак на гърдата. Колкото по-рано се открие рак на гърдата, толкоз по-добри са възможностите за възобновяване.

Много случаи на рак на гърдата могат да бъдат открити от самите дами посредством умишлено палпиране на гърдата. Въпреки че палпацията на гърдите не замества медицинските прегледи, тя може да увеличи осведомеността за измененията в гърдите. Ракът на гърдата може да се появи и при по-млади дами.

Това значи, че дамите от всички възрасти би трябвало да ревизират гърдите си – един път месечно.

Самоизследването на гърдите не замества здравната диагноза! Помага единствено за разкриване на аномалии. След това те би трябвало да бъдат установени от доктор.

Най-доброто време за самоизследване на гърдите

Жените в пременопауза би трябвало да ревизират гърдите си 7 дни след началото на последната менструация. Защото към края на цикъла жлезистата тъкан на гърдите постоянно е подута и твърда под въздействието на хормоните. Това може да ви заблуди, че имате бучка в гърдите.

По принцип изискванията на осветяване би трябвало да са положителни по време на самоизследването на гърдите. Огледалото също е потребно.

Ако желаете да усетите гърдата добре, упражнявайте друг напън с пръсти. Това ви разрешава да усетите както региона под кожата, по този начин и подлежащата гръдна тъкан.

Не се тревожете: гръдната тъкан е естествено възлеста – изключително при младите дами. Това са млечните жлези. Следователно зоната към зърната е изключително твърда.

Промяна в размера на гърдите

Застанете пред огледалото и оставете ръцете си свободно около тялото. Променили ли са се размерът или формата на гърдите? Зърната почти на същата височина ли са, както при последния обзор на гърдите ви?

Гърдите на множеството дами се разграничават по мярка. Забележимите промени във формата и размера, обаче, могат да бъдат сигнален знак.

2. Движете ръцете

Повдигнете и спуснете ръцете си една по една. Погледнете гърдите от разнообразни ъгли в огледалото. Има ли необикновени вдлъбнатини, издутини или кожни гънки? Има ли зачервяване или инфектиране, което не заздравява?

3. Опипайте гърдата, до момента в който сте прави

Изправете лявата си ръка и поставете ръката си на тила. С показалеца и междинния пръст на дясната си ръка опипайте лявата си гърда. Извършвайте кръгови придвижвания с редуващ се напън. Обърнете особено внимание на горната част на гърдите.

Първо продължете спираловидно извън във вътрешността към зърното. Сега още веднъж опипайте гърдите в няколко линии от горната страна надолу и отляво надясно.

Повторете това и за дясната гърда. Усещате ли извънредно твърди или неравномерни бучки в гърдите си?

4. Опипайте подмишниците

Повдигнете леко лявата си ръка настрана. Дръжте я отпусната. Сега използвайте пръстите на дясната си ръка, с цел да погладите с леки придвижвания от подмишницата към гърдите. Усещате ли извънредно твърди или неравномерни бучки в подмишницата си? Има ли отичане?

Повторете с дясната подмишница.

5. Разгледайте зърната

Сега вижте зърната. Променил ли се е цветът на зърната? Забелязвате ли зачервяване?

Стиснете леко зърната сред палеца и показалеца си. Не би трябвало да изтича течност, в случай че не кърмите.

6. Опипайте гърдите в легнало състояние

Накрая легнете по тил. Повторете сканиращите придвижвания от стъпка 3, до момента в който лежите. Този път обърнете особено внимание на долната част на гърдите.

Ето някои неща, които би трябвало да имате поради, когато преглеждате гърдите си:

Промени в размера и формата на гърдитеНеобичайни вдлъбнатини, издутини и кожни гънкиЗачервяване или инфектиране на гърдата или зърното, което не заздравяваТвърди и неравни бучки на гърдитеБучки и отоци в подмишницатаИзпускане на течност от зърната

Редовното палпиране на гърдите може единствено да подкрепи ранното разкриване на рак на гърдата. Въпреки това, то не замества здравната диагноза или профилактичните медицински прегледи. Също по този начин не би трябвало да се паникьосвате прекомерно бързо. В доста случаи аномалиите са безвредни.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР