Откакто ковид-19 избухна в Съединените щати през пролетта, един малко

...
Откакто ковид-19 избухна в Съединените щати през пролетта, един малко
Коментари Харесай

Единствената компания, която все още произвежда дъски за пране

Откакто ковид-19 избухна в Съединените щати напролет, един малко чудноват артикул означи скок в продажбите: дъските за пране.

За непосветените така наречен уошборд се употребява за изстъргване на прането и нормално представлява дървена рамка, в която има набраздена железна повърхнина. Накисвате облекла в сапунена вода, след което ги търкате в металната повърхнина, за да почисти тъканта по-хубаво. Уошбордовете са остарели, само че една последна останала фабрика ги създава в Северна Америка. В Логан, Охайо, компанията Columbus Washboard към момента продава към 80 000 дъски за миене на година. Съсобственикът и шеф на фабриката Джеймс Мартин пресмята, че 40% от продажбите на компанията са на хора, които ги употребяват за пране на облекла или като авариен вид за пране (пералнята се счупи, няма ток…), 20% се продават за украса и 40% се продават за потребление като… музикални принадлежности. Дъските се ползват за ударни принадлежности, като музикантите употребяват всевъзможни налични предмети, с цел да издават тон от триещата се повърхнина. Това е развлечение, което идва от робите по южните плантации.

„ Имахме най-малко двойно нарастване на продажбите по време на коронавирус “, споделя съсобственикът Джаки Барнет. „ Ние продаваме на доста хора, които живеят в жилищни здания с общо перално помещение, тъй че да могат да си перат сами в личната си мивка, вместо да им се постанова да рискуват с общото помещение. “ Компанията в действителност не знае по какъв начин се употребява продукта им в случай че клиентите не им кажат, само че Барнет и Мартин могат да дефинират най-вероятната приложимост въз основа на адресите за доставка – доста от които към момента са жилищни здания в по-големите градове. Това е изключително показателно, като се има поради, че въобще не са трансформирали маркетинга по време на пандемията; компанията към момента разчита на своя уеб страница и реклама в локални туристически списания.

Никой в действителност не знае по кое време са почнали да се употребяват въпросните перилни уреди, само че първият прочут патент е присъден през 1797 година Оттам те не престават да печелят известност като най-хубавият метод за пране на облекла – до момента в който не е измислена пералната машина при започване на 1900 година – това отбелязва антропологът Каси Грийн в дисертацията си от 2016 година С усъвършенстването на технологията дъските за миене се употребяват все по-рядко, съвсем изчезвайки след 50-те години.

Компанията Columbus Washboard е открита в Колумб, Охайо през 1895 година, когато Фредерик Мартин-старши (няма връзка с Джеймс) стартира да строи и продава дъски за миене в задния си двор. Изграждането им е занимание за Мартин, който ги продава в свободното си време. Настоящите притежатели считат, че той е създал и продал по-малко от 1000 дъски през първите 30 години от съществуването на компанията. През 1925 година обаче синът на Мартин – Фредерик Мартин младши – закупува всичко, което компанията има. Разбира се, това не е доста: патент и комерсиална марка „ Bear Easy “, шепа триони и машина за прегъване на метал. Но от това непретенциозно начало Фредерик младши и брачната половинка му Маргарет построяват процъфтяваща империя, продавайки над 23 000 000 дъски през живота си. Когато умират, надлежно през 1987 и 1988 година, Columbus Washboard Company е единствената функционираща фабрика за дъски за миене в Северна Америка повече от десетилетие – последният съперник затваря при започване на 70-те години. През 1999 година, когато семейство Мартин взема решение да затвори магазина, Барнет и брачната половинка му (по това време шивачка и притежател на строителна фирма), дружно с група от шест други, отхвърлят да оставят една история да почине. Те се сплотяват и купуват фабриката с цялото й съоръжение, реалокират всичко в Логан, на около 80 километра югоизточно от Колумб, и не престават да работа. Сега компанията е благосъстоятелност на Барнет и брачната половинка му Беван; Джойс и Лари Герстнер; и Джеймс Мартин.

Днес фабриката предлага обиколки, които не престават към 35 минути и запознават посетителите с процеса на направа на дъските и да видят историческото съоръжение, употребявано едно време – част от което се употребяват и до през днешния ден. Първата спирка е дървената стая, където машините изрязват фуги в горната и страничната част на рамките на дъските. След това осъвременената антична машина за напречни релси изрязва овални слотове с фреза за частите дърво, които минават хоризонтално по дъното на дъската и през основата на триещата повърхнина. Когато дървените части са подготвени за сглобяване, обиколката се насочва към машините за заковаване. Те са от началото на 19 век и преди са заковавали по шест пирона по едно и също време в ставите на дъската. Работата към този момент се прави със общоприети револвери за пирони, които са вградени в 200-годишната машина. Друга историческа машина нагъва метала, с цел да се сложи в рамката. След това отиваме към две преси, които са единствените останали истински преси за такива дъски в страната. При тях цялата контракция е притисната. Тук още веднъж една от машините е осъвременена с револвери за пирони. Преди компанията да премине към ситопечата, дъските за миене се насочат към античната печатница, където са маркирани с потребителски лога. През 1999 година компанията обаче минава към ситопечат. В момента Columbus Washboard продава 12 стила дъски в три размера.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР