Може би сте предположили, доколкото изобщо сте се замисляли, че

...
Може би сте предположили, доколкото изобщо сте се замисляли, че
Коментари Харесай

Какво всъщност означава Wi-Fi

Може би сте предположили, доколкото въобще сте се замисляли, че Wi от Wi-Fi значи wireless, т.е. безжичен. А може би сте предположили също, че не е допустимо да е съвпадане, че Wi-Fi звучи като различен механически термин: hi-fi, т.е. high fidelity ili висока акуратност.

Така че естественото умозаключение е, че Wi-Fi евентуално значи безжична акуратност.

Но дали е по този начин?

Wi-Fi, съгласно Verizon, „ е радиосигнал, изпратен от безжичен маршрутизатор до близко устройство, което преобразува сигнала в данни, които можете да видите и употребявате. Устройството предава радиосигнал назад към маршрутизатора, който се свързва с интернет посредством жица или кабел “.

След като през 1985 година Федералната комисия по връзките (ФКК, САЩ) освобождава елементи от радиочестотния набор за необятна социална приложимост, софтуерната промишленост признава нуждата от стандартизиране на технологията за безжични мрежи, тъй че тя да работи с разнообразни устройства от разнообразни производители. (Представете си да вземем за пример какъв брой мъчно би било, в случай че настолният ви компютър Dell, тв приемникът ви Samsung и телефонът ви iPhone се нуждаеха от разнообразни мрежи, с цел да се свържат с интернет.) През 1997 година Институтът на инженерите по електротехника и електроника (ИИЕЕ) най-сетне приема стандарт за безжична връзка, който да превъзмогне този проблем.

След това конгломерат от компании основава организация с нестопанска цел, наречена Wireless Ethernet Compatibility Alliance (днес към този момент Wi-Fi Алианс), с цел да приложи тази вълнуваща нова технология. Проблемът е, че тя е известна като 802.11 – или, по-точно, IEEE 802.11b Direct Sequence – а това не е доста привлекателно име. Затова Алиансът се обръща към маркетинговата организация Interbrand с молба да я преименува.

Именно Interbrand измисли термина Wi-Fi и логото вид „ ин и ян “. Няма да сгрешите, в случай че си предположите, че Interbrand би трябвало да е почерпила ентусиазъм от термина hi-fi; нормално се счита, че това е по този начин и че Wi идва от wireless. Но, както се споделя в Оксфордския речник на британския език, „ последвалото усъвършенстване на тази дума като редуциране на wireless fidelity е неточност “.

Причината, заради която толкоз доста източници настояват, че Wi-Fi е редуциране от wireless fidelity (безжична точност), е частично дело на самия Алианс. Както споделя съоснователят му Фил Белангер през 2005 година, „ някои от моите сътрудници се страхуваха… Не можеха да си показват да употребяват името „ Wi-Fi “, без да имат някакво безусловно пояснение за него “. С други думи, наподобява не са разбирали по какъв начин името на дадена марка, без значение какъв брой привлекателно е то, може да бъде независимо и без хората да схващат какво значи.

Затова шестимата членове на управителния съвет измислят слогана: „ Стандартът за безжична акуратност “, който съгласно Белангер по-късно е лепнат върху всевъзможни предмети – от рекламни материали до артикули – към година след основаването му. „ Това беше неточност и единствено обърка хората и разводни марката “, споделя той.

Ако зависеше от самия Белангер, всички щяхме да изтрием от мозъците си фразата „ wireless fidelity “ и просто да приемем думата Wi-Fi като дума. „ Wi-Fi не значи нищо “, споделя той. „ Това не е акроним. Няма никакво значение. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР